News

Bețișoare nazale spălate și revândute pentru depistarea COVID-19. Cum a fost demascată firma vinovată

05.05.2021 | 17:08
Betisoare nazale spalate si revandute pentru depistarea COVID19 Cum a fost demascata firma vinovata
ADVERTISEMENT

O firmă de stat din Indonezia este acuzată că a folosit bețișoare nazale folosite deja pentru mai mulți oameni testați de coronavirus, cinci dintre angajați fiind deja arestați.

Bețișoare pentru testare COVID-19, spălate și folosite iar

Scandal de amploare în Indonezia, după ce s-a aflat că o firmă de stat folosea bețișoare nazale folosite pentru a testa pasagerii din aeroporturi. Cinci lucrători ai Kimia Farma au fost deja reținuți de polițiști în acest caz, ei fiind acuzați că au refolosit bețișoare pentru testarea de coronavirus pentru 20.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

Acum, ei riscă să își petreacă următorii șase ani din viață în închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de încălcarea legislației privind protecția consumatorilor, a deșeurile medicale și legea privind bolile contagioase.

Cei cinci angajați ai firmei Kimia Farma spălau bețișoarele nazale și apoi le împachetau de parcă erau noi și nefolosite, iar banii economisiți astfel îi băgau în buzunar. Mai mult, autoritățile indoneziene spun că unul dintre angajați și-ar fi folosit veniturile obținute din testarea oamenilor cu aceleșai bețișoare pentru a-și construi o casă de lux.

ADVERTISEMENT

Toate aceste lucruri ar avea loc încă din luna decembrie 2020, dar frauda comisă de acești indivizi a fost descoperită abia acum, arată autoritățile indoneziene. După această informare, organele legii din Indonezia au început mai multe controale la diverse laboratoare de același tip, pentru a stabili eventualele nereguli.

Angajații s-au îmbogățit folosind aceleași bețișoare spălate și refolosite

Firma Kimia Farma este acum dată în judecată de toți pasagerii care au fost testați în mod inadecvat. Numărul martorilor este de 23, iar cercetările sunt în plină desfășurare.

ADVERTISEMENT

Erick Thohir, ministrul care se ocupă de firmele deținute de stat în Indonezia, a condamat acest comportament, pe care l-a numit „lipsit de scrupule” și a adăugat că asemenea lucruri nu vor fi tolerate.  „Asemenea acțiuni trebuie să fie foarte aspru pedepsite”, a declarat acesta, potrivit New York Times.

Calculele inițiale arată că muncitorii au băgat în buzunare câte 2.000 de dolari pe zi, din decembrie și până acum, din banii dați de oameni pentru a fi testați înainte de a urca în avion, așa cum arată legea indoneziană în pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În aceste momente, autoritățile încearcă să își dea seama câți oameni au fost infectați cu coronavirus în urma fraudei comise de angajații respectivi.

ADVERTISEMENT