News

Biden a încercat să-i calmeze pe americani, după prăbuşirea băncilor. Bursele din Europa au deschis luni “pe roşu”

Piaţa financiară a început să resimtă undele de şoc după prăbuşirea a două bănci din SUA, iar Joe Biden încearcă să liniştească populaţia.
13.03.2023 | 17:08
Biden a incercat sai calmeze pe americani dupa prabusirea bancilor Bursele din Europa au deschis luni pe rosu
Sistemul bancare riscă să traverseze o perioadă de cumpănă la fel ca în 2008 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden li s-a adresat americanilor pe fondul închiderii Silicon Valley Bank şi Signature Bank și a încercat să-i convingă de siguranța sistemului bancar american. Ambele bănci au fost închise la sfârşitul săptămânii şi împreună au active de peste 350 miliarde de dolari.

Joe Biden a vorbit la 8 dimineaţa, ora New York-ului

Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank este ce mai mare al unei bănci americane, după părbuşirea Lehmann Brothers, în 2008, şi al doilea cel mai mare din istoria SUA. Instituția financiară a fost închisă în mai puțin de două zile, după ce banca a făcut o operațiune nereușită cu valorile mobiliare. A urmat o spirală a crizei, iar deponenții au început să-și retragă masiv economiile din conturi.

ADVERTISEMENT

Autoritățile americane nu au dat semne că ar încerca să salveze Silicon Valley Bank, iar secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a menționat că această situație este diferită de criza financiară din 2008, când autoritățile americane au salvat multe bănci pentru a sprijini și proteja economia țării.

De asemenea, președintele SUA i-a asigurat pe americani că toate depozitele bancare le sunt disponibile, dacă este necesar. În plus, autoritățile americane vor să înăsprească reglementările, pentru a reduce amenințarea de faliment a băncilor mari, ca în cazul Silicon Valley Bank. Joe Biden și-a mai exprimat încrederea că plătitorii americani de taxe nu vor suferi pierderi din cauza situației de faliment bancar.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a asigurat luni că “americanii pot avea încredere în faptul că sistemul bancar este solid”, într-un discurs susţinut la Casa Albă.  “Depozitele voastre vor fi disponibile când veţi avea nevoie de ele”, a transmis Joe Biden. El a cerut Congresului să consolideze reglementarea acestui sector, înăsprită după falimentul Lehman Brothers din 2008, dar relaxată ulterior de preşedintele Donald Trump.

Prin intervenţia sa matinală de luni, Joe Biden încearcă să evite ca panica să pună stăpânire pe întregul sistem financiar mondial, iar autorităţile încearcă să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un “bank run” cu efecte potenţial devastatoare.

ADVERTISEMENT

De altfel, piaţa europeană a fost destul de agitată în cursul zilei de luni. Principalii indici ai burselor majore au scăzut cu 2-3% către ora 12:15 GMT (14.15, ora României), valorile instituţiilor bancare înregistrând cele mai mari scăderi, în special Credit Suisse (-12%).

În Germania, organismul de supraveghere bancară Bafin a asigurat că falimentul SVB nu constituie o ameninţare pentru stabilitatea financiară a ţării, în timp ce în Franţa ministrul de finanţe Bruno le Maire a declarat de asemenea că nu observă “riscuri de contagiune” pentru instituţiile bancare din Franţa.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Mihaela Rădulescu rivală cu Ileana Badiu. Cele două au împărțit același bărbat
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil