News

Biden, la summit-ul NATO: „Ucraina poate și îl va opri pe Putin”. România, printre țările care trimit Kievului sisteme Patriot

Biden, mesaj clar pentru Putin, la summit-ul NATO: „Rusia nu va învinge, Ucraina va învinge”. România trimite Kievului sistemul Patriot
10.07.2024 | 16:07
Biden la summitul NATO Ucraina poate si il va opri pe Putin Romania printre tarile care trimit Kievului sisteme Patriot
Într-un discurs energic și fără echivoc, Joe Biden i-a transmis lui Vladimir Putin că va pierde războiul pe care l-a pornit împotriva Ucrainei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu ochii lumii ațintiți asupra sa, președintele Joe Biden a ținut un discurs energic în deschiderea summitului NATO de la Washington, cu scopul de a înlătura îndoielile cu privire la capacitatea sa de a ocupa această funcție pe plan intern, lăudându-se în același timp cu faptul că leadershipul său a revitalizat Alianța istorică și a salvat Ucraina.

Biden: „Rusia nu va învinge, Ucraina va învinge”

Discursul, care a dat startul a trei zile de reuniuni la vârf în capitala SUA, a servit drept test atât politic, cât și geopolitic pentru Joe Biden. Cu fiecare discurs, el trebuie să demonstreze că vârsta sa nu este un impediment și că prestația sa dezastruoasă la dezbaterea împotriva fostului președinte Donald Trump a fost doar o noapte cu ghinion.

ADVERTISEMENT

Și cu fiecare apariție la summitul NATO din această săptămână, Biden trebuie să demonstreze că încă mai poate mobiliza aliați pentru cauza Ucrainei pe termen lung. „Ucraina poate și îl va opri pe Putin”, a declarat el la somptuosul Auditorium Mellon din Washington. „Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge”, a rostit Biden.

„Știm că Putin nu se va opri la Ucraina”

Președintele nu s-a încurcat în cuvinte, așa cum face adesea în timpul remarcilor. El a fost clar și energic, părând catalizat de credința transatlantică pe care a îmbrățișat-o de-a lungul carierei sale politice.

ADVERTISEMENT

„În Europa, războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei continuă, iar Putin nu dorește nimic mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei pentru a pune capăt democrației ucrainene. Să distrugă cultura ucraineană și să șteargă Ucraina de pe hartă. Și știm că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar nu faceți nicio greșeală, Ucraina poate și îl va opri pe Putin”, a declarat Joe Biden, scrie Politico.

România, printre țările care trimit sisteme Patriot Kievului

Discursul a fost mai mult decât de atmosferă aniversară (75 de ani de la înființarea NATO). Biden a profitat de ocazie pentru a anunța livrarea de noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, una dintre principalele solicitări ale Kievului pentru acest summit.

ADVERTISEMENT

Statele Unite și patru aliați NATO – Olanda, Germania, Italia, România – vor trimite în acest an patru sisteme de apărare aeriană Patriot și componentele aferente, precum și un sistem SAMP/T. În lunile următoare, Washingtonul și partenerii săi vor livra, de asemenea, alte zeci de sisteme tactice de apărare aeriană pentru a consolida securitatea Ucrainei și se așteaptă să facă anunțuri similare mai târziu în cursul anului.

ADVERTISEMENT

O parte esențială a noului pachet de asistență va face ca unele țări care au comandat rachete de apărare aeriană de la companii americane să fie scoase de pe listă, deoarece furnizarea acestor interceptoare către Ucraina va avea prioritate.

„Rusia eșuează în acest război”, a declarat Biden înainte de a menționa că 350 000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, iar un milion suplimentar de persoane au fugit din țară. „Când a început acest război fără sens, Ucraina era o țară liberă. Astăzi, este încă o țară liberă, iar războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o țară liberă și independentă”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Într-o declarație comună publicată la scurt timp după remarcile lui Biden, președintele și liderii Olandei, Germaniei, Italiei, României și Ucrainei au declarat: „Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit”.

Decizia de a trimite sisteme Patriot în Ucraina pune capăt lunilor de căutări conduse de SUA pentru sisteme de apărare aeriană care să fie trimise Ucrainei și negocierilor cu privire la modul de achiziționare a acestora. Unele națiuni nu au dorit să se despartă de aceste arme defensive sofisticate, cel puțin nu înainte de a stabili cum să le înlocuiască.

Ucrainenii deplâng o „livrare întârziată”

Sporirea apărării aeriene a fost o prioritate pentru Ucraina, deoarece arsenalul superior al Rusiei i-a permis să bombardeze orașe și obiective militare cheie. Luni, Rusia a copleșit apărarea Ucrainei la Kiev, lansând bombardamente sălbatice asupra unui spital de copii – unul dintre cele mai mari din Europa – soldate cu scene terifiante.

Andrii Iermak, șeful cabinetului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Politico, înainte de anunț,  că este mulțumit că țara sa va primi mai mult sprijin, dar a deplâns faptul că livrarea a fost „întârziată” în mod inutil și ar fi trebuit să fie finalizată mult mai devreme.

Aliații, temători de revenirea lui Trump

Biden se va folosi de zilele următoare pentru a reasigura aliații NATO – și democrații temători de acasă – că este la înălțimea sarcinii de a-l învinge pe Trump, în timp ce șefii de stat din Europa și SUA se pregătesc pentru posibilitatea întoarcerii predecesorului său. Președintele a declarat că summitul este un loc prielnic pentru judecarea abilităților sale și a subliniat leadershipul său în mobilizarea sprijinului NATO pentru Ucraina ca dovadă că este apt pentru a servi încă patru ani la Casa Albă.

În perspectiva posibilei reveniri a lui Trump la putere, Biden a subliniat în mod repetat angajamentul său față de NATO, avertizând în același timp alegătorii că predecesorul său va abandona Alianța dacă va reveni la Casa Albă.

Spre deosebire de 2016, aliații NATO se pregătesc în mod activ pentru a gestiona revenirea unei administrații Trump sceptice față de Alianță. Oficialii NATO sporesc producția de armament, se consultă cu consilierii lui Trump și organizează reuniuni pentru a se pregăti pentru revenirea fostului președinte și, odată cu aceasta, pentru o abordare axată pe America în primul rând, pe reținere și un scepticism profund față de Europa.

Jens Stoltenberg, decorat de Biden cu prestigioasa Medalie prezidențială a Libertății

La rândul său, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a îndemnat Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme și resurse pentru a trimite un mesaj de fermitate președintelui Vladimir Putin. El a explicat că cel mai mare cost și cel mai mare risc pentru lume ar fi dacă Rusia ar obține ceea ce dorește.

„Nu numai că l-ar încuraja pe președintele Putin, dar i-ar încuraja și pe alți lideri autoritari din Iran, Coreea de Nord și China. Toți susțin războiul brutal al Rusiei. Toți vor ca NATO să eșueze. Rezultatul acestui război va determina securitatea globală pentru următoarele decenii. Acum este momentul să apărăm libertatea și democrația. Locul unde trebuie să o facem este Ucraina”, a declarat el.

De asemenea, Joe Biden, i-a acordat lui Jens Stoltenberg prestigioasa Medalie prezidențială a Libertății. Această distincție, care este cea mai înaltă decorație civilă din Statele Unite, a fost acordată în semn de recunoaștere a celor zece ani de dedicare și conducere exemplară a lui în fruntea Alianței Nord Atlantice.

Prin această distincție, liderul de la Casa Albă a onorat contribuțiile semnificative ale lui Stoltenberg la promovarea păcii, securității și cooperării internaționale în cadrul NATO. Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte va prelua conducerea Alianței începând din această toamnă.