News

Biden, la Varșovia: Toate democrațiile lumii au o responsabilitate de a ajuta Ucraina. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată. Video

Joe Biden, președintele SUA, a ținut un discurs la Varșovia în care a vorbit despre războiul început de Putin, despre NATO, dar și despre ajutorul pe care Occidentul îl oferă Ucrainei.
26.03.2022 | 20:44
Biden la Varsovia Toate democratiile lumii au o responsabilitate de a ajuta Ucraina Trebuie sa ne pregatim pentru o lupta indelungata Video
ADVERTISEMENT

În cea de a doua zi a vizitei sale în Polonia, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ținut un discurs în Varșovia în care a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre responsabilitatea statelor democratice de a ajuta această țară.

Un discurs plin de referințe istorice

Biden și-a început discursul făcând trimitere la cuvintele papei cu origini poloneze, Ioan Paul al II-lea: “Să nu vă fie frică!”, rostite de acesta la începutul la începutul pontificatului său. Biden a făcut trimitere la acesta spunând că un astfel de mesaj a dus la căderea sistemului sovietic.

ADVERTISEMENT

În discursul său, pentru a-și prezenta susținerea pentru Ucraina, Biden a făcut mai multe trimiteri la istorie, subliniind faptul că lupta pentru libertate este una îndelungată.

“Luptele de astăzi de la Kiev, Mariupol și Harkov sunt cele mai recente bătălii dintr-o luptă lungă. Ungaria în 1956, Polonia în 1956 și apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 – tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistența a continuat până când, în sfârșit, în 1989, zidul Berlinului și toate zidurile dominației sovietice, au căzut și poporul a câștigat”, a declarat Biden.

ADVERTISEMENT

Președintele american a vorbit despre dictaturile din trecut și a făcut legătura cu situația din prezent și agresiunea la care este supusă Ucraina. El a mai adăugat că Putin a distrus democrația din țara sa și acum încearcă să facă același lucru în statele vecine.

“În ultimii 30 de ani, forțele autocrației au reînviat în întreaga lume. Semnele sale distinctive sunt cele cunoscute. Disprețul pentru statul de drept, disprețul pentru libertatea democratică, disprețul pentru adevăr însuși”, a mai adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Occidentul e dator să ajute Ucraina

Biden a mai adăugat că războiul care are loc acum la granițele NATO reprezintă o nouă etapă în lupta pentru libertate. “Ucraina și poporul ei sunt în linia frontului, luptă pentru a-și salva națiunea, iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai largă pentru principii democratice esențiale care unesc toți oamenii liberi, a explicat liderul de la Casa Albă.

În acest context, după cum a declarat Biden: “Toate democrațiile lumii au o responsabilitate de a ajuta Ucraina. Trebuie să ne pregătim pentru o luptă îndelungată”.

ADVERTISEMENT

După această declarație, el a vorbit despre ajutorul umanitar pe care Occidentul îl oferă refugiaților și civililor din orașele ucrainene. El a ținut să sublinieze că, în ceea ce privește Mariupol, sprijinul de care au nevoie civilii nu poate ajunge, fiind înconjurat de armata rusă.

În ceea ce privește ajutorul militar, Biden a adăugat că acesta a fost oferit Ucrainei înainte, dar și după începutul invaziei și că este folosit pentru a produce pierderi semnificative armatei ruse.

Joe Biden, mesaj direct către poporul rus

În discursul său, Joe Biden s-a adresat în mod direct rușilor. El a ținut să îi asigure că mereu a fost sincer cu ei și că, în acest conflict, nu este dușmanul lor. Președintele american a pus acest război doar pe seama lui Vladimir Putin și a explicat că nu crede că cetățenii Rusiei sunt de acord cu atacurile asupra civililor.

“Refuz să cred că sunteți de acord cu uciderea copiilor și a bunicilor nevinovați. Sau că acceptați atacarea spitalelor, școlilor sau a maternități cu rachete și bombe rusești”, le-a transmis Biden rușilor.

În discursul său, Biden a vorbit și despre Vladimir Putin. El a explicat că proiectul de denazificare a Ucrainei este o minciună. În plus, președintele american a mai adăugat că, date fiind acțiunile omologului său, acesta nu mai poate rămâne la putere.

“Pentru numele lui Dumnezeu, , acest om (n.r. Vladimir Putin)nu poate rămâne la putere. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și Dumnezeu să ne apere libertatea”, a concluzionat Biden.

ADVERTISEMENT