News

Biden, moment istoric în SUA. Noua administrație are un plan îndrăzneț pentru salvarea mediului

28.01.2021 | 11:29
Biden moment istoric in SUA Noua administratie are un plan indraznet pentru salvarea mediului
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat o serie de măsuri importante în încercarea de a stopa poluarea și de a salva mediul înconjurător. Este un moment de cotitură în America, în condițiile în care cea mai importantă decizie reprezintă o declarație de război împotriva regilor petrolului.

Noul plan de la Casa Albă prevede o interdicție asupra companiilor care forează după gaze și petrol pe pământul federal. Practic, acestea nu vor mai avea voie să închirieze terenurile publice până în 2030.

ADVERTISEMENT

Totul face parte dintr-o serie de ordine care au fost lansate de noua administrație, miercuri, 27 ianuarie. ”Nu mai putem aștepta”, a transmis președintele. Astfel, începe lupta promisă de Biden împotriva schimbărilor climatice.

Joe Biden, în antiteză cu Donald Trump. Noul președinte SUA e preocupat de poluare

Foto: hepta.ro

După 4 ani în care Trump a cam ignorat problemele legate de mediu și a luat în glumă ipoteza încălzirii globale, noul președinte din SUA vrea o schimbare și o aliniere la cerințele actuale legate de mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

Dovezile sunt evidente și neverosimile privind impactul dezastruos pe care îl are ființa umană asupra schimbărilor climatice. Europa se chinuie să facă tranziția către o eră în care poluarea să fie semnificativ mai mică. Țările nordice au făcut deja pași uriași. Primele schimbări în SUA vor fi anunțate de Biden în această seară, conform NyTimes.

  • “Administrația Biden poate face destul de mult pentru a începe să pună țara pe traiectoria corectă”, a spus Tim Profeta, directorul Institutului Nicholas pentru Soluții de Politică de Mediu de la Universitatea Duk.
ADVERTISEMENT

“Poluarea aerului este ceea ce contează în cele din urmă”, a adăugat Profeta, care a fost copreședinte al unui grup care a livrat planurile climatice pentru administrația Biden.

Începe războiul cu magnații petrolului

Foto: Hepta.ro

O eventuală interdicție de foraj în zonele protejate ar îndeplini o promisiune de campanie care a înfuriat industria petrolieră și a gazelor naturale și care a devenit o temă centrală în lupta pentru câștigarea statului Pennsylvania la alegeri. În această zonă, metoda de extracție a gazelor naturale, cunoscută sub numele de fracturare hidraulică sau fracking, a devenit o afacere de proporții gigantice.

ADVERTISEMENT

Ce decizii vrea să mai anunțe Biden pentru a stopa poluarea?

Foto: Facebook

Extracția combustibililor fosili pe terenurile și apele publice reprezintă aproape un sfert din toate emisiile de dioxid de carbon din SUA, iar Joe Biden a militat și în campania prezidențială pentru a pune capăt unor activități noi de foraj. Acesta lucru a fost considerat vital pentru combaterea schimbărilor climatice.

În noile decizii, președintele va îndruma guvernul să păstreze 30 la sută din totalul terenurilor și apelor federale(publice) până în 2030. În plus, se dorește înființarea unui grup de lucru care să conceapă un plan de acțiune la nivel guvernamental pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, Biden vrea o hotărâre care să ducă schimbările climatice la nivel de prioritate pentru securitate națională.  Democratul dorește mai multe comisii și poziții noi în cadrul guvernului care să fie axate pe justiția ecologică și crearea de locuri de muncă ecologice.

Ce probleme poate întâmpina noul șef de la Casa Albă?

Programele și direcțiile noi ar trebui să semnaleze că schimbările climatice sunt mai importante ca niciodată pe agenda guvernamentală. Există însă destule obstacole și piedici, iar drumul se anunță anevoios. Potrivit unui specialist în domeniu, toate aceste decizii nu vor furniza, cel puțin pentru moment, o reducere abruptă și rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, anunță Forbes.

”Poate această administrație să facă multe lucruri? Da, dar dacă standardul este, totuși, stabilizarea atmosferică, sunt sceptic că administrația poate face suficient din punct de vedere administrativ”, a declarat pentru Ny Times, Jonathan H. Adler, profesor de drept la Case Western Reserve University.

Acest lucru va necesita legislație, a spus adăugat Adler, ”mai ales dacă devine o prioritate reducerea emisiilor cât mai curând posibil”.

Nu este sigur momentan că Congresul poate să treacă o mare parte din agenda de schimbare climatică de 2 trilioane de dolari propusă de Joe Biden. Democrații dețin o majoritate fragilă în Senat.

Fără o legislație schimbată rapid, administrația va trebui să se bazeze pe procesul de reglementare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră de la centralele electrice și coșurile de fum și pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil al vehiculelor, dar și acest lucru necesită timp. Nu se poate face prin ordin executiv, potrivit sursei citate.

O mare parte din comunitate a aplaudat planul lui Biden, deși unii sunt nemulțumiți de faptul că măsurile nu sunt chiar mai drastice.

”Este vital ca președintele Biden să interzică în permanență toate noile extracții de combustibili fosili”, a declarat Mitch Jones, director la Food & Water Watch.

Regii petrolului sunt supărați

”Restricționarea dezvoltării pe terenurile și apele federale nu este altceva decât o politică de import mai mult de petrol.

Cererea de energie va continua să crească, mai ales pe măsură ce economia se recuperează, și putem alege să producem acea energie aici în Statele Unite sau să ne bazăm pe țări străine ostile intereselor americane,” a precizat a declarat Mike Sommers, președintele Institutului American al Petrolului, într-o declarație trimisă către Forbes.

ADVERTISEMENT