News

Promisiunile lui Biden după discuțiile cu flancul de est al NATO. Cum va răspunde SUA unei agresiuni a Rusiei. Ce spune Iohannis. Update

Joi, 9 decembrie, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a avut o serie de consultări cu 9 țări de pe flancul estic al NATO, printre care România.
10.12.2021 | 07:17
Promisiunile lui Biden dupa discutiile cu flancul de est al NATO Cum va raspunde SUA unei agresiuni a Rusiei Ce spune Iohannis Update
ADVERTISEMENT
10-12-2021
05:18

Promisiunile lui Joe Biden după discuțiile cu statele NATO. Cum va răspunde SUA unei agresiuni a Rusiei

În urma discuțiilor cu cele 9 state de pe flancul estic NATO, preşedintele SUA, Joe Biden, le-a promis acestora că ”va continua consultări şi coordonări strânse” cu acestea şi a afirmat “necesitatea unei poziţii unite” în cadrul alianţei militare în faţa mişcărilor de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că Ucraina este ”o ţară suverană care trebuie să îşi decidă propriul viitor”. Totodată, Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu “consecinţe foarte grave, în coordonare cu parteneri europeni”, dacă Rusia invadează Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden le-a mai promis membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est “capacităţi militare suplimentare” şi s-a angajat să îi implice în deciziile referitoare la regiune.

Ce spune Klaus Iohannis după discuțiile cu Joe Biden și aliații NATO

Administraţia Prezidenţială de la București a emis un comunicat despre consultările de joi. În acesta se arată că subiectul principal al discuțiilor a vizat situaţia îngrijorătoare de securitate în Flancul Estic al NATO şi în regiunea Mării Negre, context în care preşedintele Joseph Biden a prezentat rezultatele discuţiei pe care a avut-o recent cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi evaluarea sa.

Discuţiile au prilejuit un schimb de opinii cu privire la impactul acţiunilor Rusiei asupra securităţii aliaţilor şi partenerilor din regiune şi coordonarea între statele aliate, arată Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

În intervenţia sa, Klaus Iohannis a salutat dialogul în Formatul Bucureşti (B9), fapt ce confirmă valoarea acestui format de consultare şi coordonare între aliaţi, mai ales în contextul actual al provocărilor de securitate din Vecinătatea Estică a Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente.

Şeful statului a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

“Este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei”, a arătat preşedintele, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a exprimat şi susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA.

09-12-2021
21:31

Kremlinul, nouă reacţie dură în contextul crizei ruso-ucrainene

Discuţiile dintre preşedintele SUA şi liderii celor 9 state NATO au luat sfârşit, dar situaţia rămâne tensionată. Rusia a venit cu o nouă reacţie în contextul discuţiilor dintre Joe Biden şi aliaţii din flancul estic al Europei. Kremlinul a criticat decizia SUA şi UE de a oferi asistenţă Kievului şi acuză Ucraina că mobilizează capabilităţi militare considerabile în Doneţk şi Lugansk, regiunile separatiste din estul ţării.

“Furnizarea de elicoptere, drone şi avioane Ucrainei împinge autorităţile ucrainene spre acţiuni periculoase. Kievul nu respectă Acordurile de la Minsk. Armata ucraineană se laudă că a instalat sisteme de rachete antitanc Javelin, oferite de SUA, în Donbas şi foloseşte inclusiv drone de recunoaştere şi de atac din Turcia.

Drept urmare, situaţia deja tensionată din estul ţării se deteriorează (…) Orice tentativă a autorităţilor ucrainene de a rezolva dificultăţile din Donbas pe cale militară va fi oprită”, a declarat joi generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, citat de agenţia Tass.

09-12-2021
17:17

Primele declaraţii ale preşedintelui Iohannis la summit-ul despre democrație

Președintele țării a transmis un mesaj în cadrul summit-ului organizat de Joe Biden, în care a precizat că este nevoie de cooperare și coordonare la nivel global.

Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală”, a spus președintele Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis că România luptă pentru ca încrederea democratică să fie mereu respectată.

„România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienței democratice”, a dezvăluit liderul de stat.

Totodată, președintele țării noastre a mai vorbit și despre corupție și el a precizat că lupta contra acesteia este „esențială”.

„Vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern.

Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare”, a mai spus președintele României. 

Președintele SUA, Joe Biden, are joi, 9 decembrie, consultări cu 9 state de pe flancul estic al NATO, printre care România.

Discuțiile au loc la doar câteva zile după summitului extrem de important pe care liderul de la Washington l-a avut cu omologul său rus, Vladimir Putin, în contextul temerilor unei invazii a Ucrainei de către Rusia.

ADVERTISEMENT

Joe Biden discută cu 9 țări est-europene NATO, printre care și România, în contextul crizei Rusia-Ucraina

Întâlnirea dintre Biden și liderii ”Grupului celor Nouă de la Bucureşti”, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, va fi una telefonică, anunță Casa Albă.

În cadrul acestor discuții, președintele american le va prezenta aliaților săi concluziile întrevederii cu Vladmiri Putin, pentru a le asculta poziția cu privire la situaţia actuală de securitate şi ”pentru a sublinia angajamentul SUA faţă de securitatea transatlantică”, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Din ”Grupul celor Nouă de la Bucureşti” fac parte, pe lângă România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Biden, discuție telefonică cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Înainte de discuțiile cu cele 9 state membre NATO, Biden va purta o discuție telefonică cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kiev caută sprijin din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

În ultima perioadă, tensiunile şi presiunile diplomatice din estul Europei au ajuns la un nivel maxim. SUA și aliaţii săi acuză Kremlinul că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

ADVERTISEMENT

De altfel, Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă gravă în cursul summitului lor virtual de două ore, desfășurat marţi, 7 decembrie.

Joe Biden a declarat, miercuri, că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

În replică, Putin a apărat dreptul Rusiei ”de a-şi proteja securitatea”, estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi “criminal”.

La summit-ul din această săptămână, președintele rus a cerut mai ales “garanţii juridice sigure” care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO.

Grupului celor Nouă de la Bucureşti, întâlnire în luna mai

În prima parte a acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a găzduit, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9).

Agenda reuniunii la nivel înalt a pus accent pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

La Summitul B9 au mai participat în format de videoconferință președintele SUA Joe Biden și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

La finalul reuniunii, preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Republicii Slovace şi Ungariei au adoptat o declarație comună.

ADVERTISEMENT