News

Biden, tranșant pe tema unei invazii rusești în Ucraina: “Rusia va plăti foarte scump”

Joe Biden a oferit noi asigurări Ucrainei în ceea ce privește reacția SUA în cazul unei invazii rusești. El a explicat că orice manevră pe teritoriul ucrainian va fi considerată o invazie.
20.01.2022 | 23:56
Biden transant pe tema unei invazii rusesti in Ucraina Rusia va plati foarte scump
ADVERTISEMENT

Ultimele zile s-au dovedit foarte tensionate din punct de vedere politic și militar, prezența trupelor rusești la granița Ucrainei alimentând îngrijorările legate de o posibilă invazie. În acest context, Joe Biden a oferit noi asigurări legate de poziția SUA în cazul unei astfel de agresiuni din partea Rusiei, notează Agerpres.

“Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, explică președintele american.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a transmis că va fi considerată o invazie orice intrare a trupelor Rusiei pe teritoriul ucrainian. În plus, președintele american a mai adăugat că o astfel de evoluție a conflictului de la granița dintre cele două state va duce la sancțiuni severe din partea comunității internaționale.

“Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri”, a adăugat Biden.

ADVERTISEMENT

Precizările lui Biden într-un context tensionat

Aceste declarații vin la doar o zi după ce Joe Biden a fost ținta criticilor președintelui ucrainean, Volodomir Zelenski. Președintele american s-a aflat în mijlocul unei controverse legate de declarațiile sale în care vorbea despre posibilitatea unei incursiuni minore din partea Rusiei.

“Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici”, a subliniat preşedintele ucrainean într-un mesaj pe Twitter.

Președintele SUA a mai transmis și că invazia nu este singurul mod în care poate evolua situația din Ucraina. Astfel, el a atras atenția asupra faptului că Vladimir Putin ar putea apela la atacuri cibernetice sau chiar la unități militare care să nu poarte însemne militare rusești.

ADVERTISEMENT

“Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă”, a mai explicat Joe Biden.

O situație care se complică de la o zi la alta

În urmă cu câteva zile, autoritățile de la Kiev au anunțat că au dovezi care să dovedească un atac cibernetic de amploare împotriva mai multor instituții și site-uri guvernamentale. Aparent, scopul unei astfel de mișcări ar fi acela de a stabiliza situația internă.

ADVERTISEMENT

Conform CNN, SUA acuză Rusia că ar racola foști și actuali oficiali guvernamentali din Ucraina ca parte a unui plan de a prelua controlul acestei țări. Astfel, americanii au identificat patru persoane implicate în această acțiune.

“Rusia și-a direcționat serviciile de informații să recruteze actuali și foști oficiali guvernamentali ucraineni pentru a se pregăti să preia guvernul Ucrainei și să controleze infrastructura critică cu o forță rusă de ocupație”, a declarat Departamentul Trezoreriei al SUA.

Autoritățile americane au dat asigurări că vor continua să acționeze, alături de guvernul de la Kiev, pentru identificare, expunerea și limitarea eforturilor rusești de a destabiliza Ucraina.

ADVERTISEMENT