La doar două ore de București există o locație inedită, o adevărată bijuterie naturală a României. Anual, zeci de mii de turiști vin aici pentru a admira priveliștea și pentru a se bucura de tot ceea pot face într-un astfel de loc desprins din povești.
Lacul Scropoasa este una dintre multele locații din România care fac ca orice cuvânt să pălească în fața frumuseții sale. Situat la doar două ore distanță de București, această bijuterie naturală a țării noastre atrage anual o grămadă de turiști.
Traseul până la acest lac aflat inima Munților Bucegi este și el incredibil de frumos, astfel că experiența inedită începe încă de pe drum. Lacul Scropoasa este celebru și pe rețelele sociale datorită priveliștii rar întâlnite.
Aflat la o altitudine de 1.197 de metri, lacul se întinde pe o lungime de 2,5 km. Culoarea apei, de un verde amețitor, nu doar că te va face să îți pierzi suflarea, dar te va ajuta să aduni și numeroase aprecieri pe internet, grație imaginii pitorești desprinse parcă din cărți.
Lacul Scropoasa este, de fapt, un lac baraj artificial construit în anul 1929 care a devenit rapid una dintre atracțiile principale ale județului Dâmbovița. Întinderea de apă este adâncă de circa 15 metri, iar căderea de 304 de metri te face să te simți într-un adevărat paradis natural. Spre final, lacul se continuă cu cu Cheile Orzei, cele mai înguste chei din România.
În zona lacului Scropoasa a fost construită și prima hidrocentrală din România, respectiv la Dobrești, fiind, în 1936, cea mai mare hidrocentrală din țară în ceea ce privește puterea. Aceasta a fost închisă ulterior, după ce a fost dat în folosință Barajul Bicaz. Și acum are un rol foarte important, acela de a asigura regularizarea râului Ialomița. Și acum se produce aici energie hidroelectrică, volumul de apă fiind de aproximativ 0,55 milioane de metri cubi, potrivit calatorinbascheti.ro
Un alt lucru care te face să vrei să revii la lacul Scropoasa este culoarea inedită. Atunci când bate soarele, verdele se transformă într-un turcoaz ce te face să crezi că te afli într-un loc exotic, pe meleaguri străine, și nu în apropierea Munților Bucegi din România pitorească.
În prezent, lacul este un loc de popas pentru iubitorii de trasee montane sau pentru curioși. În trecut, însă, aici s-ar fi adunat mulți turiști pentru a-și petrece vacanțele, existând două unități de cazare unde turiștii dornici să viziteze zona puteau petrece nopțile. De asemenea, erau amenajate și mai multe spații pentru camping, unul pe marginea lacului și unul în apropierea acestuia.
Localnicii povestesc că tunelul care trece prin munte și duce spre Cheile Orzei a fost folosit în al Doilea Război Mondial atât drept punct de trecere, cât și pentru adăpostirea militarilor. Ar fi vorba chiar despre două tuneluri, în cel de-al doilea aflându-se marea majoritate a sistemului mecanic al barajului Scropoasa. Trecerea dintre aceste două tuneluri este vizibilă pentru oricine ajunge aici.