News

“Bijuteria tehnologică” ce va transforma România în “cel mai mare producător de gaz din UE”. Se află în Marea Neagră și are 90 de metri înălțime şi 120 de metri lungime

România este la un pas de a deveni cel mai mare producător de gaz din UE. O veritabilă ”bijuteria tehnologică” a ajuns deja în Marea Neagră.
02.03.2025 | 08:00
Bijuteria tehnologica ce va transforma Romania in cel mai mare producator de gaz din UE Se afla in Marea Neagra si are 90 de metri inaltime si 120 de metri lungime
Transocean Barents a ajuns în Marea Neagră: "bijuteria tehnologică" va transforma România în "cel mai mare producător de gaz din UE". Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform anunțurilor oficiale venite de la autorități, România va deveni în următorii ani cel mai mare producător de gaz din UE. Proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră a intrat în linie dreaptă.

Transocean Barents a ajuns în Marea Neagră: “bijuteria tehnologică” va transforma România în “cel mai mare producător de gaz din UE”

La mijlocul lunii februarie, în Portul Constanța a ajuns o delegație a Executivului pentru a inspecta platforma Transocean Barents. Vorbim de o veritabilă ”minune tehnologică” pe care România se bazează în procesul de extracție a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep.

ADVERTISEMENT

Guvernanții de la București spun că acesta este cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000.

Această platformă americană este una dintre cele mai mari din lume (“Mighty Barents”). Se află în România de câteva luni. Se fac ultimele pregătiri pentru ca acest echipaj tehnologic să plece în larg și să înceapă lucrările de forare.

ADVERTISEMENT

Platforma urmează să se deplaseze la aproximativ 160 de kilometri de țărm, în dreptul localității Tuzla. Aici va pune în funcțiune 10 sonde de exploatare a gazului românesc, la adâncimi de peste 4000 de metri.

”În doar câteva săptămâni, platforma, cunoscută ca Mighty Barents, va călători 160 de kilometri pe mare și va începe lucrările de forare la cele zece sonde de exploatare care alcătuiesc Neptun Deep, unul din cele mai importante depozite de gaze din UE care va dubla producția României și potențial o va transforma într-un exportator net, într-un moment în care UE a renunțat la achizițiile de gaze rusești”, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Transocean Barents, un veritabil colos: 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime

Reamintim că antreprenorul de foraj offshore Transocean a încheiat un acord cu OMV Petrom, pentru una dintre platformele sale semi-submersibilele sale, care să funcționeze în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Transocean Barents are niște caracteristici impresionante. Platforma a fost construită în 2009, la Aker Kvaerner Stord. Poate găzdui un număr total de 140 de persoane. Poate funcționa la adâncimi de apă de până la 3.000 m. Adâncimea maximă de foraj este 9.000 m. Operațiune de foraj ar putea începe în primul trimestru al anului 2025.

Transocean Barents este un colos pe care cuvintele îl pot cu greu descrie, și nici imaginile nu sunt suficiente. Are 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime, un ansamblu complex de utilaje și echipamente care vor extrage gazul, la presiuni foarte mari, iar din 2027 – sau poate chiar mai repede. Acesta va ajunge în casele noastre, prin magistrala Tuzla-Podișor, la care de asemenea se lucrează în ritm accelerat prin efortul Transgaz”, scrie, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Neptun Deep va aduce peste 20 de miliarde de euro la bugetul de stat

Oficialul Guvernului mai spune că Neptun Deep are importanță economică și geostrategică. Investiția se ridică la suma de 4 miliarde de euro. Este un parteneriat Romgaz-OMV Petrom.

În final, proiectul din Marea Neagră va aduce peste 20 de miliarde de euro la bugetul de stat și peste 100 de miliarde de normal metri cubi. Se va dubla producția României. ”Vom fi, indiscutabil, cel mai mare producător de gaz din UE”, admite Burduja.

Tags: