News

Bilanț înfiorător în Brazilia! Peste 4.000 de decese în ultimele 24 de ore: „Este un Fukushima biologic”

07.04.2021 | 12:53
Bilant infiorator in Brazilia Peste 4000 de decese in ultimele 24 de ore Este un Fukushima biologic
ADVERTISEMENT

Brazilia a înregistrat cel mai negru bilanț al deceselor provocate de infecția cu virusul SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei. Potrivit autorităților, peste 4.000 de persoane s-au stins în ultimele 24 de ore, iar cazurile continuă să crească într-un ritm alarmant, alimentate și de tulpina autohtonă, mult mai contagioasă.

Este un reactor nuclear care a declanşat o reacţie în lanţ şi este scăpat de sub control. Este un Fukushima biologic”, avertizează Miguel Nicolelis, doctor brazilian şi profesor la Universitatea Duke.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, președintele Bolsonaro nu pare dispus să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. Ba chiar își continuă discursul critic la adresa carantinei, pe seama căreia pune boli precum obezitate sau depresie, fără a oferi, însă, dovezi concrete în sprijinul afirmațiilor sale.

Covid-19 face ravagii în Brazilia. S-au înregistrat peste 4.000 de decese în ultimele 24 de ore

În acest moment, bilanțul total al deceselor provocate de Covid-19 a depășit pragul de 337.000, iar spitalele abia mai fac față fluxului uriaș de pacienți care necesită internare. Doar Statele Unite ale Americii se mai află, potrivit datelor oficiale, într-o situație mai gravă.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că discursul anti-restricții al președintelui Jair Bolsonaro a învins. Primarilor și guvernatorilor li se interzice pe linie politică să înăsprească măsurile de distanțare socială pentru că știu că suporterii președintelui, inclusiv lideri din mediul de afaceri, le vor sabota”, a declarat Miguel Lago, director executiv al Institutului pentru Studierea Politicilor de Sănătate din Brazilia, care oferă consultanță autorităților din domeniul sănătății.

Șeful a contestat în repetate rânduri restricțiile de prevenire a răspândirii virusului și a ridicat semne de întrebare în privința vaccinurilor, militând, în schimb, pentru folosirea unor medicamente care nu s-au dovedit eficiente în tratarea acestei boli.

ADVERTISEMENT

Întrucât popularitatea i-a scăzut dramatic și a fost pus la zid de cetățeni pentru modul în care gestionează criza sanitară, Bolsonaro a încercat să-și reducă discursul critic, spunând chiar că 2021 va fi anul vaccinării.

Cu toate acestea, Guvernul a negociat atât de lent achiziționarea serurilor încât unui procent de doar 8% din populația țării i-a fost administrată până acum cel puțin o doză.

ADVERTISEMENT

Doctorul Miguel Nicolelis, care până mai ieri era unul dintre coordonatorii echipei de criză din nord-estul Braziliei, avertizează că lipsa măsurilor ar putea duce la cel puțin 500.000 de decese până în luna iulie.

ADVERTISEMENT