News

Bilanț negru anunțat de Poliția Română. Câți minori au dispărut în ultimul an

25.05.2020 | 20:45
Bilant negru anuntat de Politia Romana Cati minori au disparut in ultimul an
Poliția Română a anunțat un bilanț negru în ceea ce privește numărul de minori dispăruți în ultimul an în țara noastră. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Poliția Română a anunțat un bilanț negru în ceea ce privește numărul de minori dispăruți în ultimul an în țara noastră.

Bilanț negru anunțat de Poliția Română

Conform stiripesurse.ro, care citează Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, bilanțul disparției minorilor în ultimul în România este unul cu addevărat dramatic.

ADVERTISEMENT

În perioada 30 aprilie 2019 – 20 mai 2020 au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, dintre care 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 sunt cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani.

În aceeași perioadă de timp, Poliția Română precizzează că 6.742 de minori au fost găsiți, dintre care 207 cu vârste până la 10 ani, 1.711 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 4.824 mai mari de 14 ani.

ADVERTISEMENT

Neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților, principalele motive ale disparițiilor

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Constanta, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud. În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților.

În 40% dintre acestea, este vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor se înregistrează un procent de 60% de plecări intenționate. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

ADVERTISEMENT

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili și conflictele repetate din familie.

Alte cauze sunt abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate și blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile

ADVERTISEMENT

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual, centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.

ADVERTISEMENT