News

Bilanț negru făcut public de Nelu Tătaru: „6 cadre medicale au murit din cauza coronavirus, 1.033 de medici sunt infectați”

21.04.2020 | 21:44
Bilant negru facut public de Nelu Tataru 6 cadre medicale au murit din cauza coronavirus 1033 de medici sunt infectati
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a vorbit deschis despre cadrele medicale care au pierit în lupta cu coronavirus în România: 6 cadre medicale și-au pierdut viața, în prima linie, încercând să-și salveze semenii.

Bilanț negru în spitalele românești

Tătaru nu crede că virusul din Wuhan a fost creat într-un laborator secret și așteaptă finele lunii aprilie pentru a vedea câte persoane se vor îmbolnăvi de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Tătaru, am plecat la luptă cu ceva necunoscut. Suntem într-un moment în care ajungem la aproape jumătatea acestei pandemii, gestionăm 7-10 zile după sărbătorile Pascale. Majoritatea românilor au respectat indicațiile.

Sunt 7-10 zile în care putem evalua evoluția pandemiei. În 2009 am văzut că o pandemie a fost urmată 2 ani de epidemii sezoniere. Să ne obișnuim că vom trăi cu virusul în următorii doi ani. Având în vedere prima cocoașă, vom vedea. Nu avem tratament, nu avem vaccin.

ADVERTISEMENT

Când reușim să gestionăm într-un mod în care să avem puține cazuri, decese, putem gestiona prin sistemul medical, atunci putem spune că am trecut prin pandemie gestionând-o. Când vedem că mare parte din populație s-a imunizat, vom vedea cazuri cu un alt fel de simptomatologie. Vaccinul trebuie să aibă perioadă de studiu. Am urmărit studiul din SUA, urmărim să fie acreditat medicamentul în SUA, după care îl putem prelua în comunitatea europeană. Vedem într-o lună”, a explicat Tătaru.

6 cadre medicale au murit în lupta cu COVID-19

Nelu Tătaru a mărturisit că șase cadre medicale au murit din cauza coronavirus, însă a dat asigurări că situația din spitalele românești s-a îmbunătățit pentru că medicii sunt acum protejați în lupta cu virusul din Wuhan.

ADVERTISEMENT

Folosirea plasmei e la nivel de studiu, noi azi am făcut protocol de prelevare a plasmei și rămâne ca și comisiile de ATI să elaboreze un protocol pe care să-l putem pune în practică să folosim plasma hiperimună la pacienții critici.

1.033 de cadre sunt raportate ca infectate. Acum 3-4 luni când mergeam la Suceava puteam să văd teama, disperarea, atitudinea că erai cu mâna goală, dar săptămâna aceasta am trecut prin spitalele din Bârlad, Tecuci, Focșani, Urziceni, am văzut o altă stare de spirit.

ADVERTISEMENT

Vreau ca această stare de spirit, această siguranță, să nu o tratăm într-o falsă siguranță. Avem șase cadre medicale decedate, sunt cei care au fost în linia întâi, cei care au pus mai presus viața celorlalți”, a dezvăluit Tătaru pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: