News

Bilanț sumbru pentru pelerinajul de la Mecca. Numărul morților a trecut de 1.000

Peste 1.000 de persoane au murit la pelerinajul de la Mecca. Tragedia s-a produs pe fondul temperaturilor extrem de ridicate
20.06.2024 | 23:18
Bilant sumbru pentru pelerinajul de la Mecca Numarul mortilor a trecut de 1000
Peste 1.000 de pelerini și-au pierdut viața în timpul procesiunii de la Mecca. Temperaturile extrem de ridicate de 51,8 grade Celsius le-a adus moartea. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul celor care și-au pierdut viața în timpul celui mai recent pelerinaj musulman de la Mecca, Hajj, desfășurat în Arabia Saudită sub o căldură extremă, a depășit 1.000 de persoane, conform unei analize realizate de AFP pe baza informațiilor din diverse surse naționale, scrie Agerpres. 

Peste 1.000 de oameni au murit la pelerinajul de la Mecca

Un oficial diplomatic arab a informat joi AFP că s-au înregistrat 58 de decese suplimentare printre pelerinii egipteni, ridicând totalul la 658 de victime din această țară în timpul Hajj-ului.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă a menționat că 630 dintre acești pelerini nu aveau autorizația oficială necesară pentru a participa la pelerinaj. „Oamenii erau obosiţi după ce au fost urmăriţi de forţele de securitate înainte de ziua ritualului morţii, Arafat, sâmbătă. Erau epuizaţi”, a povestit joi pentru AFP un diplomat arab care a rămas sub protecţia anonimatului.

În total, 1.081 de decese au fost raportate de zece țări prin comunicate oficiale sau prin intermediul diplomaților implicați în căutarea victimelor.

ADVERTISEMENT

Hajj-ul, unul dintre cei cinci piloni fundamentali ai islamului, impune tuturor musulmanilor cu resursele necesare să îl îndeplinească cel puțin o dată în viață. Acesta se desfășoară într-o perioadă specifică a calendarului lunar musulman, mai scrie Agerpres.

Ritualurile din 2024 au avut loc în plină vară, într-una dintre cele mai fierbinți regiuni din lume, cu temperaturi ce au atins 51,8 grade Celsius la Mecca, orașul cel mai sfânt pentru musulmani.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de pelerini neînregistrați au vrut să ia parte la procesiune

Anual, mulți credincioși încearcă să participe la acest pelerinaj fără a avea permisele necesare, care sunt distribuite pe bază de cote și implică anumite costuri.

La începutul lunii iunie, autoritățile saudite au anunțat că forțele de securitate au expulzat din Mecca peste 300.000 de pelerini fără înregistrare oficială, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un număr semnificativ de pelerini neînregistrați par să fi participat la ritualuri începând de vineri, în condiții meteorologice extrem de severe.

Potrivit oficialului, temperaturile ridicate au fost principala cauză a deceselor printre pelerinii egipteni, provocând în special complicații legate de hipertensiunea arterială.

ADVERTISEMENT