News

Bilanț tragic în România. Câți români vor rămâne fără loc de muncă și câți au rămas fără serviciu

03.08.2020 | 13:21
Bilant tragic in Romania Cati romani vor ramane fara loc de munca si cati au ramas fara serviciu
ADVERTISEMENT

Economiștii au ajuns la o concluzie extrem de sumbră în contextul crizei provocate de pandemia de Covid-19 din România și anticipează că piața forței de muncă va continua declinul.

În prima jumătate a acestui an, unul lovit crunt de criza sanitară, am avut de a face și cu o mult mai accentuată criză economică în mai multe sectoare.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de locuri de muncă au dispărut pur și simplu, iar perspectivele nu se anunță a fi unele mult mai bune în viitorul apropiat.

Câți români vor rămâne fără loc de muncă

Efectele pandemiei asupra economiei s-au văzut în ultimele luni și, din păcate, specialiștii afirmă că vor continua să lovească piața muncii și în viitor.

ADVERTISEMENT

Alexandra Smedoiu, analist economic, spune că majoritatea companiilor care au trecut de perioada închiderii din starea de urgență sau starea de alertă, au redeschis activitatea, iar asta se vede în statisticile privind producția.

Din păcate, se observă însă că s-au redus comenzile din partea companiilor sau a persoanelor fizice. Astfel, fiecare patron de companie își pune problema cum să se mențină pe piață.

ADVERTISEMENT

“Declinul activității economice se va mai vedea în trimestrul 3 și trimestrul 4, dar la începutul anului 2021 ne așteptăm ca economia să își revină. Ne confruntăm cu o situație temporară, dar fără măsuri de susținere pe 3 – 6 luni, antreprenorul nu poate suporta costurile. E nevoie în continuare de măsuri de susținere a pieței muncii.”, a spus aceasta la Digi24.

Dacă situația nu-și va reveni, sute de mii de locuri de muncă vor fi pierdute în următoarea perioadă. ”Dacă ne uităm la rata șomajului, 5% față de 4% cât a fost anul trecut, pare puțin, dar vorbim de sute de mii de locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vor fi recuperate, se va propaga efectul în economie, pentru că aceste persoane și familiile lor vor consuma mai puțin, iar asta va amplifica șocul pierderii de pe piață“, a explicat Alexandra Smedoiu.

Lipsa de cerere de pe piață va aduce multe disponibilizări

Analistul economic a avertizat că există unele sectoare unde vânzările au scăzut dramatic. Ea a indicat în acest sens situația din industria auto, unde vânzările au scăzut cu 25%.

Exemplificând această activitate, ea a spus că dacă consumatorii nu mai cumpără mașini noi, aceasta se va traduce în scăderea a activității economie în lanț: dacă se vând mai puține mașini, se vor produce mai puține, iar multe fabrici care produc elemente componente vor fi afectate, va scădea cererea, va scădea producția, deci societățile vor trimite oamenii acasă.

Deja, circa 875.000 de români au rămas fără loc de muncă în ultimele patru luni. De asemenea, numărul contractelor de muncă încetate din 15 iulie s-a dublat față de cel din 1 iunie, data de la care statul nu mai acordă ajutorul pentru plata şoma­jului tehnic pentru toate companiile

ADVERTISEMENT