News

Bilanțul deceselor cauzate de cutremurul din Haiti a ajuns la aproximativ 1.300. Peste 5.700 de oameni sunt răniți

Aproape 1,300 de oameni și-au pierdut viața în urma cutremurului din Haiti. Mai mult de 5.700 de persoane sunt rănite.
16.08.2021 | 09:11
Bilantul deceselor cauzate de cutremurul din Haiti a ajuns la aproximativ 1300 Peste 5700 de oameni sunt raniti
ADVERTISEMENT

Seismul care a lovit țara sâmbătă a avut o magnitudine de 7.2 și a produs numeroase pagube. Guvernul a declarat stare de urgență. Aceasta este în valabilă pentru o mare parte a țării: Departamentul de Vest, Departamentul de Sud, Nippes și Grand’Anse.

Cu doar câteva ore în urmă, autoritățile au transmis un nou bilanț, potrivit CNN. Până acum, cel puțin 1.297 de persoane au murit și peste 5.700 de oameni sunt răniți.

ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor cauzate de cutremurul din Haiti a ajuns la aproximativ 1.300. Peste 5.700 de oameni sunt răniți

Cutremurul a avut loc la ora locală 8:30, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. Epicentrul acestuia a fost la aproximativ 12 kilometri nord-est de Saint-Louis-du-Sud, în partea de sud-vest a țării.

Regiunea administrativă de Sud a fost cea mai afectată. În această zonă au fost raportate până în acest moment 1.054 de decese.

ADVERTISEMENT

În Grand’Anse au murit 119 oameni, în Nippes și-au pierdut viața 122 de persoane, iar alte două decese au fost înregistrate în regiunea Nord-Vest.

Pagubele materiale sunt și ele însemnate. Seismul a distrus complet 13.694 de case, iar alte 13.785 au fost deteriorate. În plus, spitalele sunt suprasolicitate, iar drumurile pe care se transportau provizii vitale au fost blocate.

ADVERTISEMENT

„Când vine vorba de nevoi medicale, aceasta este cea mai mare urgență a noastră. Am început să trimitem medicamente și personal medical la facilitățile afectate”, a spus premierul Ariel Henry, potrivit sursei citate mai sus.

Criză majoră în Haiti

Cutremurul de sâmbătă a fost mai puternic decât cel care a avut loc în 2010, cu o magnitudine de 7.0. Țara nu și-a revenit nici până acum în totalitate după catastrofa de acum 11 ani.

ADVERTISEMENT

Numărul oamenilor care au murit la momentul respectiv s-a situat între 220.000 și 300.000. Și daunele materiale au fost mult mai însemnate.

Totuși, situația din prezent nu este una cu mult mai favorabilă. Statul Haiti trece printr-o criză economică şi politică majoră, după asasinarea președintelui Jovenel Moise. Șeful statului a fost ucis în propria casă, la 7 iulie. Țara este condusă în prezent de primul ministru.

Nu au fost transmise date cu privire la numărul persoanelor dispărute în urma seismului de sâmbătă. Autoritățile au transmis că operațiunile de căutare sunt în desfășurare, în ritm alert, întrucât țara urmează să fie lovită și de o furtună tropicală, lucru care le va îngreuna.

ADVERTISEMENT