News

Bilanțul deceselor provocate de Covid-19 în Spania ar putea fi cu 60% mai mare decât cel oficial. Ce ascund autoritățile

27.07.2020 | 09:31
Bilantul deceselor provocate de Covid19 in Spania ar putea fi cu 60 mai mare decat cel oficial Ce ascund autoritatile
ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor din cauza Covid-19 înregistrate în Spania ar putea fi cu 60% mai mare decât cel indicat oficial de autorități.

Recent, jurnaliștii iberici au demarat o amplă anchetă prin care au vrut să prezinte care ar fi, în realitate, numărul celor uciși de coronavirus în Spania.

ADVERTISEMENT

În comparație cu totalul anunțat până în prezent de Guvernul de la Madrid, numărul victimelor descoperit de presă este unul mult mai mare, care plasează țara iberică pe locul 2 în Europa la capitolul decese.

Bilanțul deceselor provocate de Covid-19 în Spania, cu 60% mai mare decât cel oficial

Presa din Spania a ajuns la concluzia că numărul deceselor provocate de Covid-19 în această țară ar putea fi cu 60% mai mare decât bilanţul oficial de 28.432 de morţi, potrivit unei investigaţii publicate duminică de cotidianul El Pais.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, în bilanţul oficial al deceselor comunicat periodic de Guvernul de la Madrid conține numai persoanele testate pozitiv pentru noul coronavirus, nu şi cazurile suspecte care nu au fost niciodată testate.

Jurnaliștii au luat în calcul statisticile regiunilor spaniole ce cuprind atât cazurile confirmate de infectare cât şi cele suspecte și au stabilit un total de 44.868 de decese, caz în care Spania ar fi a două ţară europeană cea mai îndoliată de pandemie, după Marea Britanie.

ADVERTISEMENT
  • 45.752 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Marea Britanie de la startul pandemiei

Datele prezentate de El Pais sunt aproape similare cu cele prezentate de Centrul Naţional de Epidemiologie şi de Institutul Naţional de Statistică.

Acesta din urmă a informat în luna iunie că în primele 21 de săptămâni ale anului în curs numărul deceselor în Spania a fost cu 43.945 mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, menţionând totuşi că nu a putut stabili câte dintre acestea pot fi atribuite pandemiei.

ADVERTISEMENT

Diferența majoră între rezultatele oferite de cele 17 comunități și datele de la Ministerul Sănătății apar în cele patru regiuni cele mai afectate de epidemie, unde sunt concentrate 75% din decesele de pe întreg teritoriul Spaniei: Madrid, Catalunia, Castilia-La Mancha și Castilla/ León.

Cei care au realizat ancheta au constatat că mii de decese înregistrate pe aceste teritorii au fost raportate în casele de îngrijire medicală și, într-o măsură mai mică, în cămine. Serviciile de sănătate publică ale acestor comunități consideră că la baza deceselor a fost Covid-19 în marea majoritate a cazurilor, deși acești decedați nu au putut fi testați.

Franța și Marea Britanie au raportat aceste decese

Spre deosebire de Spania, Franța a început pe 6 aprilie să includă în numărul său oficial al deceselor și persoanele din centrele sociale, casele de bătrâni și adăposturile pentru persoanele în vârstă. La fel, Regatul Unit a întreprins o acțiune similară pe 29 aprilie, iar numărul total de decese a crescut cu peste 4.000 de persoane.

Guvernul spaniol a primit critici vehemente din interior pe seama bilanțului deceselor. Astfel, Opoziția de dreapta iberică a acuzat în luna iunie guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez că încearcă să ascundă numărul real al deceselor, remarcând plusul de circa 43.000 de decese înregistrate în Spania de la jumătatea lunii martie comparativ cu media ultimilor zece ani.

Guvernul spaniol este acuzat că nu a comunicat numărul deceselor la nivel național în azilurile de bătrâni, decimate de Covid-19, în special în regiunea capitalei Madrid.

  • 28.432 de decese au fost raportate în Spania de la începutul pandemiei
  • 319.507 de persoane au fost infectate cu Covid-19, la o populație totală de 46 de milioane de locuitori.
ADVERTISEMENT