News

Bilanțul morților în conflictul Israel-Palestina a trecut de 200. Joe Biden și comunitatea internațională fac apel la încetarea focului

18.05.2021 | 14:07
Bilantul mortilor in conflictul IsraelPalestina a trecut de 200 Joe Biden si comunitatea internationala fac apel la incetarea focului
Bilanțul morților în conflictul Israel-Palestina a trecut de 200. Joe Biden și comunitatea internațională fac apel la încetarea focului Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre Israel și Palestina a făcut peste 200 de victime, dintre care peste 60 de copii. Comunitatea internațională cere încetarea luptelor.

Președintele SUA, Joe Biden, susținător al Israelului, și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului, în vreme ce liderii mondiali și organizațiile umanitare cer să fie luate măsuri pentru a evita ca rezidenții să fie răniți, uciși sau să le fie afectate viețile de distrugeri.

ADVERTISEMENT

În același timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu anunță că bombardamentele Israelului vor continua atâta vreme cât va fi nevoie.

Bilanțul morților în conflictul Israel-Palestina a trecut de 200. Joe Biden și comunitatea internațională fac apel la încetarea focului

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului după opt zile de violență între Israel și militanții palestinieni din Gaza.

ADVERTISEMENT

„Președintele și-a reiterat sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete”, se arată în declarația citată de The Guardian.

„El a încurajat Israelul să depună toate eforturile pentru a asigura protecția civililor nevinovați. Cei doi lideri au discutat despre progresele operațiunilor militare ale Israelului împotriva Hamasului și a altor grupări teroriste din Gaza.

ADVERTISEMENT

Președintele și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului și a discutat despre angajamentul SUA cu Egiptul și alți parteneri în acest scop. ”

Pe de altă parte, SUA au blocat din nou o declarație a Consiliului de Securitate al ONU care solicita încetarea violenței.

ADVERTISEMENT

Conflictul a intrat deja în a doua săptămână, și nu dă semne că s-ar încheia. Marți dimineața Israelul a efectuat noi atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza.

Cel puțin 212 de persoane, inclusiv aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății. În Israel, 10 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, a informat serviciul medical israelian.

Marți, Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți se numără printre cei uciși în Gaza. Hamas, grupul de militanți palestinieni care conduce teritoriul, nu a oferit informații privind numărul luptătorilor săi răniți.

Violențele determină o îngrijorare tot mai mare la nivel internațional

Liderii mondiali și organizațiile umanitare au solicitat măsuri pentru a preveni uciderea civililor și haosul provocat de distrugerea clădirilor și a infrastructurii.

SUA, care este unul dintre cei mai puternici aliați ai Israelului, a blocat din nou eforturile în Consiliul de Securitate al ONU pentru a emite o declarație prin care organizația solicită Israelului să înceteze ofensiva militară, subliniind în schimb propriile eforturi diplomatice.

“În acest moment estimăm că purtarea acestor discuți în culise … este cea mai constructivă abordare pe care o putem adopta”, a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citată de BBC.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă marți cea de-a patra întâlnire de urgență cu privire la violențele din zonă.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la daunele aduse infrastructurii din Fâșia Gaza, deja dominată de sărăcie, unde locuiesc două milioane de oameni.

Potrivit organizației, 40 de școli și patru spitale au fost „distruse complet sau parțial” în ultimele zile. De asemenea, a avertizat că rezervele de combustibil se epuizează, amenințând serviciile de bază.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Mike Ryan, a declarat că toate atacurile asupra asistenței medicale trebuie oprite imediat.

În Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson a declarat că Israelul trebuie să evite victimele civile, dar și-a exprimat îngrijorarea că „Hamas folosește din nou infrastructura civilă și populația ca acoperire pentru operațiunile sale”.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut încetarea luptelor, în cadrul unei discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, ea a reafirmat dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Franța și Egiptul sunt printre celelalte națiuni care solicită încetarea imediată a focului.

Violențele au început după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est ocupat, care a culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei.

Hamas a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă, declanșând atacuri aeriene de represalii.

Ce se întâmplă pe teren?

Armata israeliană a efectuat noi atacuri aeriene marți, la scurt timp după ivirea zorilor, în urma cărora două clădiri din Gaza City au fost distruse.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) a declarat că alți 15 kilometri de tuneluri ale Hamas au fost distruse în ultima operațiune.

Nu au existat rapoarte imediate despre victime.

Atacuri similare, efectuate înainte de zorii zilei de luni au afectat și drumurile, liniile electrice și casele. Cel puțin șapte palestinieni au fost uciși în bombardament.

Mohammad Abu Rayya, medic pediatru în Gaza, a povestit pentru BBC despre dezastrul din teren. „Nu avem o morgă suficient de mare pentru cei uciși și celelalte cadavre. Avem nevoie de cel puțin 10 ani mai mult pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus aici, în Gaza.”

Militanții palestinieni au tras rachete înspre Israel mai târziu marți dimineață. Tirul a declanșat sirenele de avertizare în orașele din sud, trimițând oamenii în adăposturi.

De asemenea, au fost trase rachete asupra Israelului din Liban, dar armata a spus că nu au ajuns pe teritoriul său. Forțele aeriene israeliene au declarat că au doborât ceea ce a descris ca un UAV (vehicul aerian fără pilot) care s-a apropiat de frontiera sa dinspre Iordania.

Israelul a promis să continue atacurile sale aeriene asupra Fâșiei Gaza. Luni, a anunțat că peste 3.000 de rachete au fost lansate în ultima săptămână.

Se spune că sistemul de apărare antiaeriană din Israel, Iron Dome, a interceptat 90% din rachete. Serviciile de urgență israeliene au raportat un total de 311 răniți, dintre care șase grav.

ADVERTISEMENT