News

Bilanțul tragediei din Liban a trecut de 200 de morți. Armata a stopat operațiunile de salvare

10.08.2020 | 15:57
ADVERTISEMENT

Marwan Abboud, guvernatorul capitalei Libanuului, Beirut, a anunțat că bilanțul exploziei devastatoare care a avut  loc în oraș a ajuns la 220 de persoane, iar alte 110 rămân dispărute. Mulți dintre cei dați dispăruți sunt muncitori străini, scrie BBC.com.

Guvernatorul Beirutului a precizat că identificarea celor morți sau dispăruți este îngreunată de faptul că mulți erau străini sau șoferi de TIR aflați în trecere în Liban.

ADVERTISEMENT

Protestele violente din oraș au  continuat și duminică seară, cu ciocniri între forțele de ordine și protestatarii furioși din cauza modului în care autoritățile au răspuns la situația  creată de explozia de proporții din port.

Demisia a trei miniștri, ultimul fiind ministrul Justiției care a renunțat astăzi la funcție, nu a potolit furia populației. Alte manifestații se anunță în această după-amiază când primul-ministru Hassan Diab a convocat o ședință a Guvernului.

ADVERTISEMENT

Hassan Diab a anunțat că explozia a fost rezultatul detonării a 2.750 de tone de azotat de amoniu care a fost depozitat în condiții neadecvate în portul Beirut timp de șase ani.

Decizia de a păstra atât de mult material periculos într-un depozit aproape de centrul orașului este neverosimilă pentru mulți libanezi care acuză de multe vreme elita politică de corupție, neglijență și management defectuos.

ADVERTISEMENT

Între timp, armata libaneză a anunțat că a oprit operațiunile de salvare din port pentru că niciun supraviețuitor nu a fost găsit.

În restul orașului sute de mii de oameni locuiesc în case grav avariate, multe fără geamuri sau uși.

ADVERTISEMENT

Ajutor condiționat după tragedia din Liban

Autoritățile au estimat că explozia a provocat pagube care depășesc 3 miliarde de dolari și că pierderile economice  la nivelul întregii țări pot ajunge la 15 miliarde.

Țara trecea deja printr-o criză economică severă, cu familii amenințate de sărăcie,  iar agențiile ONU au avertizat că există pericolul unei crize umanitare dacă nu sunt trimise ajutoare alimentare și medicale în regim de urgență.

Donatori internaționali au promis 297.000.000 de dolari pentru Liban într-un summit organizat duminică online de către președintele Franței, Emmanuel Macron.

Un comunicat comun a subliniat preocupările lor legate de corupție, afirmând că asistența internațională ar trebui  ”livrată direct populației libaneze cu maximă eficiență și transparență”. Donatorii au mai spus că sprrijinul ulterior depinde de angajamentul total al autorităților libaneze pentru ”măsuri oportune și reforme așteptate de către poporul libanez”.

ADVERTISEMENT