Fotbal intern

„B”îlciul deşertăciunilor

* Liga 2, o competiţie din care combatantele mor pe capete, începe cu două serii ciuntite şi propune doi poli de interes: lupta Rapidului pentru revenirea în elită şi războiul celor două...
07.09.2013 | 10:35
Bilciul desertaciunilor
ADVERTISEMENT

* Liga 2, o competiţie din care combatantele mor pe capete, începe cu două serii ciuntite şi propune doi poli de interes: lupta Rapidului pentru revenirea în elită şi războiul celor două echipe din Craiova

Liga 2 porneşte la drum într-un haos bine organizat, care se reflectă la fel de pregnant la fiecare nivel al fotbalului românesc. Ani la rînd, competiţia a fost mutilată de multe abandonuri, iar alte echipe efectiv s-au tîrît pînă la finiş. Acum, parcă mai mult ca niciodată, primele pariuri şi calcule nu vizează echipele care se vor bate la promovare, ci cîte cluburi vor începe competiţia şi cîte o vor şi termina. Numai faţă de anul trecut, de pe harta diviziei a doua au dispărut oraşe precum Sibiu, Baia Mare şi Alba Iulia şi au apărut alte fantome cu iz rural, precum Clinceni şi Tărlungeni. Pentru FRF, conform obiceiului împămîntenit deja, n-au mai contat nici criteriile sportive, nici cele regulamentare. În criză de echipe şi de idei, oamenii lui Mircea Sandu au invitat multe cluburi să se înscrie în Liga 2. Cu toate acestea, abia s-au strîns cluburi pentru două serii ciuntite, una de 13 echipe, cealaltă de 12, deşi ambele trebuiau să aibă cîte 14 formaţii. Chiar dacă s-au înscris în campionat, grupări precum Sportul, Farul şi Rapid Suceava sînt în pragul colapsului şi nu este exclus ca Mircea Sandu săşi vadă împlinită dorinţa de a avea doar 20 de formaţii în B chiar din acest an, cu menţiunea că nu vor forma o singură serie, cum visa „Naşul”, ci tot două.

ADVERTISEMENT

 

Drama Rapidului

Şase acte: insolvenţa, licenţa, barajul, iluzia, sentinţa şi retrogradarea
Rapid a ajuns, în anul în care a sărbătorit 90 de ani de existenţă, să-şi amărească fanii cu a 5-a retrogradare din istorie, prima după 24 de ani. Anul 2013 a fost de coşmar pentru „feroviari”. Au fost, rînd pe rînd, insolvenţa, pierderea licenţei, schimbarea patronatului, participarea la un baraj ilegal, iluzia revenirii în primul eşalon întărită şi de cele două meciuri susţinute în Liga 1 şi, în final, retrogradarea impusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Convulsiile nu s-au terminat. Noii patroni vor să vîndă clubul şi ameninţă Federaţia cu un proces civil. Marian Rada, eterna manta de vreme rea a „alb-vişiniilor”, a fost îndepărtat, iar cel care trebuie să creeze noul Rapid este Sandu Tăbîrcă. Sarcina lui este ingrată, fiindcă jucătorii, mulţi dintre ei nişte cvasi-necunoscuţi, neplătiţi şi umiliţi, ameninţă cu tot felul de greve.

Craiovele

În Bănie se anunţă scandaluri măricele, nu mititele
FC U Craiova, adevărata şi dezafiliata Universitatea Craiova, echipa patronată de Adrian Mititelu, s-a înscris, în sfîrşit, în competiţie, la doi ani după ce echipa a fost radiată abuziv de FRF. Asta numai după ce i-a făcut competiţie primăriţa Lia Olguţa Vasilescu, care, împreună cu multe foste glorii şi cu ajutorul lui Mircea Sandu (vezi cantonamentele de la Mogoşoaia şi de la Cîmpina), a decis să sprijine alt club, CS Universitatea Craiova, altă echipă apărută cu „wild-card” în competiţie. Între cele două tabere s-a pornit un război total. Mititelu se vaită că este supus unui linşaj ca-n anii 50, Olguţa susţine că se săturase de promisiunile celui care i-a promis sprijinul în campania electorală. Primul episod pe teren se va desfăşura chiar în etapa a doua, pe 14 septembrie, dar nu la Craiova, ci la Severin, în fieful lui Mititelu. Galeria vechii „Ştiinţa” ştie una şi bună, îi înjură şi pe Mititelu, şi pe Olguţa.

ADVERTISEMENT

Favoritele

În Seria a II-a se anunţă bătaie mare la promovare
Rapid este, fie numai prin prisma numelui, marea favorită la promovare în Seria I. Mulţi o văd însă cîştigătoare detaşată a grupei pe CSMS Iaşi, echipă care vrea să revină în Liga I şi, pentru acest obiectiv, şi-a păstrat relativ intact lotul. Surpriza seriei se anunţă SC Bacău, echipa sprijinită de Primăria din oraşul lui Bacovia.
În Seria a II-a se anunţă o luptă mult mai aprigă. Un loc promovabil pare antamat deja de FCM Tîrgu-Mureş, echipa lui Edi Iordănescu, care a făcut multe achiziţii şi este unanim recunoscută ca fiind cea mai bună din serie. Apoi vin, cel puţin la nivel declarativ, cele două Craiove, dar şi UTA Arad, şi CSM Rîmnicu-Vîlcea, echipă care are scheletul Damilei Măciuca.

Istorie

Incredibil: doar 6 din 36 mai rezistă faţă de acum 20 de ani!
În urmă cu 20 de ani, în sezonul 1993-1994, în divizia secundă se găseau echipe una şi una, cu zeci de ani de tradiţie şi cu performanţe adevărate în spate. Nici atît de ciudata tranziţie din acei ani gri n-a fost o molimă atît de nefastă precum este criza financiară actuală. Faţă de atunci, doar şase echipe mai trăiesc şi doar două au progresat: CFR Cluj şi Gaz Metan Mediaş (ambele în Liga 1). În B le mai regăsim doar pe Gloria Buzău şi pe Gloria CFR Galaţi, actuala Dunărea, iar Portul Constanţa şi CFR Timişoara au luat-o la vale, spre ligile judeţene. Restul, fără excepţie, au fost „ucise” sau lăsate să moară din efemere interese politico-economice sau din din nepricepere.
Iată cum arăta a doua divizie în urmă cu 20 de ani:
Sezonul 1993-1994
Seria I
FC Argeş, Poli Iaşi, Steaua Mizil, FC Acord Focşani, ASA Tîrgu-Mureş, Metalul Plopeni, Selena Bacău, Faur Bucureşti, Flacăra Moreni, Chimia Rîmnicu-Vîlcea, Gloria Buzău, Portul Constanţa, Gloria CFR Galaţi, Callatis Mangalia, Bucovina Suceava, Rocar Bucureşti, Foresta Fălticeni, Constructorul Iaşi
Seria a II-a
FC Maramureş Baia Mare, Unirea Alba Iulia, CSM Reşiţa, Tractorul Braşov, FC Bihor, Metrom Braşov, Gaz Metan Mediaş, Gloria Reşiţa, Corvinul Hunedoara, CFR Timişoara, ICIM Braşov, CFR Cluj, Jiul Petroşani, Jiul IEELIF Craiova, Armătura Zalău, Phoenix Baia Mare, Metalul Bocşa, Drobeta Turnu Severin.

ADVERTISEMENT

Dispărutele

În ultimul an au mai murit 12 echipe!
Rata mortalităţii echipelor de tradiţie a atins cote alarmante în ultimul an. 12 formaţii care trebuiau să se înscrie anul trecut în „B”, multe dintre ele echipe cu zeci de ani petrecuţi în Liga 1, cu titluri şi performanţe internaţionale au capotat deja. Legendara FC Argeş, echipa marelui Dobrin, a fost lăsată să sucombe, iar Primăria susţine o clonă, SCM Argeş. Poli Timişoara – varianta Marian Iancu -, trupa care a scos-o pe Şahtar Doneţk din Liga Campionilor, a murit. La fel şi „taurii furioşi” de la FCM Bacău, în anul în care, ce coincidenţă stranie, a plecat dintre noi şi excentricul Dumitru Sechelariu, cel care promitea că aduce Liga Campionilor în oraşul moldovean. Lista este continuată cu Delta Tulcea, CS Otopeni, Astra II (de fapt, vechea Dunărea Giurgiu), Callatis Mangalia (cea din Liga 3 este altă echipă înfiinţată cu acelaşi nume), CS Buftea (majoritatea jucătorilor s-a mutat la FC Clinceni). Alte două echipe care nu demult au fost în Liga 1, Unirea Alba Iulia (club înfiinţată în urmă cu 89 de ani) şi Voinţa Sibiu, dar şi FC Olt şi Luceafărul Oradea au dispărut din peisajul fotbalului românesc. Se pregăteşte Sportul Studenţesc, club care peste trei ani ar trebui să serbeze centenarul! „Alb-negrii” nu s-au prezentat la meciul din turul IV al Cupei României, cu CS Baloteşti, care trebuia să se desfăşoare pe 27 august, şi nimeni nu ştie dacă Şiman mai are antrenori şi jucători!

 Hopa Mitică!

Măciuca s-a întărit: îi zice Metalul
Damila Măciuca, formaţia cu cel mai ciudat nume care a jucat în primele trei ligi din România şi care, anul trecut, a fost la un pas de promovare în Liga 1, s-a rebrenduit, ca să scape de aluziile porcoase. Dan Niţu, patronul Damilei, şi-a luat jucătorii şi antrenorul (Claudiu Niculescu), alăturîndu-se celor de la CSM Rîmnicu-Vîlcea. Cătălin Rufă, patronul echipei-fanion a Vîlcei, a făcut practic schimb de echipe cu Dan Niţu: a preluat Damila, a mutat-o la Reşiţa şi i-a zis Metalul.

ADVERTISEMENT

Drepturile TV

Meciurile se vînd pe nimic
Debandada de la nivelul eşalonului secund a fost speculată de televiziuni, care au profitat de faptul că nimeni nu s-a mai ocupat să vîndă drepturile de televizare. „În urmă cu cîţiva ani exista un contract din care fiecare club primea cîte 40.000 de euro pe an. Acum, dacă nu s-a mai ocupat nimeni, televiziunile cumpără meciurile direct de la cluburi şi dau maximum 2.000 – 2.500 de euro pe un joc dat în direct”, ne-a dezvăluit un conducător de club. Meciurile celor de la CS U Craiova vor putea fi vizionate la TVR.

ADVERTISEMENT

Fără „sateliţi”

Nici Dinamo II, nici Steaua II

Pentru prima dată după mulţi ani, în Liga 2 nu vom mai avea „sateliţi”. Dinamo II a picat anul trecut şi a fost şi desfiinţată timp de 48 de ore. Şefii „cîinilor” au reînfiinţat echipa secundă, dar va juca în Liga a 3-a. Laurenţiu Reghecampf, antrenorul Stelei, declara răspicat că vrea un „satelit”, s-a negociat chiar cu Metaloglobus, dar totul s-a năruit după arestarea lui Gigi Becali.

Ca şi în Liga 1, şi la nivelul eşalonului secund se mizează pe antrenori tineri. La putere pe coclaurile eşalonului doi sînt tehnicieni spilcuiţi precum Eric Lincar, Claudiu Niculescu şi Edi Iordănescu. Singurul străin este Nicolo Napoli (FC U Craiova)

6 ani au trecut de cînd liga secundă a început competiţia cu un număr de echipe şi l-a terminat cu acelaşi număr, nimeni neretrăgîndu-se. Era sezonul 2006/2007!