News

Bilete de tratament balnear 2023. Două săptămâni de vacanță pentru pensionari. “Valoarea este de 2600 de lei”

Bilete de tratament balnear 2023. Două săptămâni de vacanță pentru pensionari. "Valoarea este de 2600 de lei”, potrivit anunțului oficial de la Casa de Pensii.
17.05.2023 | 20:19
Bilete de tratament balnear 2023 Doua saptamani de vacanta pentru pensionari Valoarea este de 2600 de lei
Bilete de tratament balnear 2023. Foto: coltisorderomania.ro
ADVERTISEMENT

Bilete de tratament balnear 2023. Două săptămâni de vacanță pentru pensionari. “Valoarea este de 2600 de lei”, potrivit anunțului oficial de la Casa de Pensii. Președintele Casei, Daniel Baciu, a fost cel care a oferit mai multe detalii. Important e că Guvernul a aprobat acordarea biletelor de tratament balnear în acest an pentru pensionari.

Bilete de tratament balnear 2023

Așadar, visul fiecărui pensionar de a se duce ”la băi” devine din nou realitate, prin acest program pregătit de politicieni. Oficial, seniorii respectabili ai României vor beneficia de 60.420 de bilete de tratament, care vor fi repartizate în 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile. Între timp, 120.000 de bilete de tratament balnear vor fi asigurate în 2023 prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), actul normativ privind bugetul alocat fiind deja aprobat de Guvern.

ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a oferit mai multe detalii, în direct la România TV. ”Anul acesta, avem aprobată o sumî de 300 de milioane de lei cu aceastî destinație, reprezentând aproape 115 mii de bilete la nivel național. Încă din luna martie am început deja să avem aceste bilete cu societățile de tratament balnear, astfel încăt acum am reușit să încheiem și celelte licitații cu operatori privați care au partipciat.

Încercăm să mai punem la dispoziția pensionarilor încă 55 de mii de bilete de tratament cu plecarea începând de luni, 22 mai. Sejurul este de 16 zile, cuprinde cazare, masă, tratamenul pe care îl fac. Aceste bilete sunt o formă de protecție acordată de Guvern pensionarilor pentru că ca ei platesc diferența până la prețul real. Valoarea este de 2600 lei, diferența este suportată din bugetul asigurărilor naționale de stat”, a explicat Baciu.

ADVERTISEMENT

Desigur, pensionarii se vor întreba cine beneficiază de aceste bilete la băi? Conform Guvernului, este știut deja că ”suma aprobată în vederea asigurării de tratament balnear pensionarilor şi persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată faţă de anul 2022, de la 229.000.000 lei la 300.000.000 lei”.

Așadar, ca să răspundem la întrebarea cine beneficiază de aceste privilegii, trebuie știut că pot solicita bilete de tratament balnear toți pensionarii, în timp ce 15% dintre bilete va fi acordat gratuit unei anumite categorii de pensionari, beneficiari ai unor legi speciale cu caracter reperatoriu, precum și persoanelor bolnave sau care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

ADVERTISEMENT

Casa de Pensii vine cu informații utile în acest sens, pentru că o cerere pentru acordarea biletelor poate fi descărcată de pe site-ul instituției. Același lucru e valabil cu documentul care conține criteriile de acordare a acestor bilete de tratament. Trebuie ținut minte că Dumitru Rujan, parlamentar, i-a solicitat ministrului muncii Marius Budăi clarificări referitoare la această situație, a biletelor de tratament balnear. Practic, parlamentarul vrea să știe de ce biletele sunt mai puține ca în trecut.

”Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2023, este asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Față de anul 2021, când a fost asigurat un număr de 103.000 bilete, scăderea este una semnificativă, motiv pentru care, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

ADVERTISEMENT

– În condițiile în care turismul balnear din România are nevoie de un sprijin consistent din partea statului român pentru a se putea relansa după pandemia Covid-19, iar numărul pensionarilor cu boli cronice care au nevoie de tratament este în creștere, care este motivul pentru care Ministerul muncii și solidarității sociale a propus un număr semnificativ mai mic de bilete de tratament balnear în anul 2023?

– Aveți în vedere ca, la prima rectificare bugetară care se va opera cel mai probabil în vara anului 2023, să propuneți Ministerului Finanțelor o suplimentare a creditelor bugetare prevăzute în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 nr. 369/2022, la capitolul „Asigurări și asistență socială”, titlul ‘Asistenţă socială’, articolul ‘Ajutoare sociale’, alineatul ‘Ajutoare sociale în natură’, în vederea creșterii numărului de beneficiari de bilete de tratament balnear?”, i-a transmis lui Budăi parlamentarul Dumitru Rujan.

ADVERTISEMENT