În 2025, pensionarilor și salariaților cu afecțiuni medicale le-au fost alocate peste 60.000 de bilete de tratament balnear. Alături de aceste bilete, vor fi disponibile și tichete suplimentare. Ele se acordă în baza contractelor încheiate cu alte unități de tratament.
Pe 10 februarie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat punerea în dezbatere publică a Hotărârii Guvernului (HG) privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2025.
Biletele se oferă prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În total, pensionarii și salariații cu afecțiuni medicale vor avea acces la peste 60.000 de bilete de tratament balnear.
În 2024, programul de tratament balnear fusese extins față de 2023, ajungând la 137.081 de bilete, dintre care 20.562 au fost gratuite, potrivit CNPP. Anterior, în 2023 au fost oferite aproximativ 120.000 de bilete în total.
Revenind în prezent, notăm că bugetul alocat pentru anul în curs este de 400 de milioane de lei, similar cu cel din 2024. În cazul în care vor fi contractate bilete suplimentare cu alți operatori economici, numărul total de locuri ar putea depăși pragul de 137.000 stabilit anul trecut.
”În unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile.
La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023”, se arată în HG.
Conform legii, pensionarii vor putea beneficia de bilete pentru tratamentele de care au nevoie. Aceștia trebuie să depună anumite acte la dosar și să dovedească că suferă de anumite afecțiuni.
Se acordă bilete de tratament balnear gratuit următoarelor categorii de persoane:
În 2025, fiecare persoană eligibilă va putea beneficia de un singur bilet de tratament balnear. La fel ca în trecut, distribuția biletelor se face prin casele teritoriale de pensii, iar costurile sunt decontate de CNPP.
Românii care vor să se înscrie în vederea obținerii unui bilet de tratament trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii cererea tip. Apoi, restul documentelor vor fi atașate la momentul eliberării biletului.
În cazul pensionarilor, documentele necesare sunt: cererea tip de acordare a biletului de tratament; document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie care se va prezenta la momentul eliberării biletului) și
declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii.
Foarte important este biletul de trimitere. Vorbim de un formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare. Acesta e eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).
Casa Națională de Pensii Publice urmează să deschidă sesiunea de depunere a cererilor pentru acordarea biletelor de tratament pentru stațiunile balneare. Iată stațiunile în care pensionarii pot merge în acest an.