News

Bilete la tratament pentru pensionari. Câte locuri vor fi disponibile în 2022 și care sunt criteriile de alegere a beneficiarilor

Ministerul Muncii a anunțat suma pe care o a va avea la dispoziție pentru achiziția biletelor la tratament balnear pentru pensionari în anul 2022, precum și numărul biletelor.
14.01.2022 | 14:49
Bilete la tratament pentru pensionari Cate locuri vor fi disponibile in 2022 si care sunt criteriile de alegere a beneficiarilor
Criteriile de acordare a biletelor vor fi stabilite de către Casa Națională de Pensii/ Colaj - Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2022, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice.

În bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul în curs a fost prevăzută suma de 200.000.000 lei pentru biletele de tratament ale pensionarilor, sumă din care vor fi asigurate până la 60.420 de bilete în unitățile CNPP.

ADVERTISEMENT

Tratamentele vor fi asigurate de către unitățile de tratament balnear aflate în subordinea Casei Naționale de Pensii Publice, însă există posibilitatea ca, în cazul în care nu vor fi suficiente locuri, să fie disponibile bilete și la unități de tratament private, urmând ca statul să deconteze o parte din costuri.

Care sunt beneficiarii de bilete gratuite

Acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament, solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profil şi în limita sumelor alocate pentru această prestaţie prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre elaborat de către Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Vor fi asigurate maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii asigurate în unităţile de tratament balnear ale CNPP, iar diferența de bilete se va stabili după încheierea unor contracte subsecvente cu alte unităţi de profil în baza acordurilor cadru atribuite în anul 2020 pentru maxim 17 serii în perioada martie-decembrie 2022

Biletele vor putea fi acordate gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale şi legi cu caracter reparatoriu, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Pentru acești beneficiari s-a stabilit un procent maxim de 15% din numărul total de bilete de tratament.

ADVERTISEMENT

Mai exact, sunt îndreptățiți la bilete gratuite la tratament  pensionarii de invaliditate, persoanele persecutate pe criterii etnice în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, persoanele persecutate pe criterii politice în timpul regimului comunist, veteranii, invalizii, văduvele și orfanii de război, persoanele cu handicap, persoanele care au suferit accidente de muncă sau suferă de boli profesionale și cărora medicul curant le-a recomandat tratament balnear, precum și salariații care lucrează în  mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații

Restul pensionarilor vor beneficia de bilete la un preț redus, costurile fiind suportate în parte de către Casa Națională de Pensii Publice.

ADVERTISEMENT

Durata sejurului fiecărui pensionar care cumpără biletele prin intermediul caselor județene de pensii publice este de 16 zile, în prețul biletului fiind inclus tariful pentru 12 zile de tratament.

Criteriile de acordare a biletelor la tratament balnear

Pentru ca numărul de beneficiari să fie cât mai mare, CNPP va stabili un preț maxim pentru fiecare bilet. Tot prin ordin al președintelui Casei, după adoptarea hotărârii de Guvern, vor fi stabilite și criteriile după care se acordă biletele.

În ultimii ani criteriile au rămas, în linii mari, neschimbate, astfel că este probabil ca și pentru anul 2022 să fie luați în considere aceiași factori pentru stabilirea punctajului pentru fiecare pensionar care face cerere la tratament balnear către casa județeană de pensii de care aparține.

Primul set de criterii se referă la frecvența cu care solicitantul a beneficiat de bilete în ultimii ani. Dacă în cei doi ani precedenți nu a primit bilet punctajul primit este maxim, de 10. Apoi se ia în considerare dacă a primit un bilet sau două și dacă acestea au fost sezonul turistic sau în extrasezon, pentru fiecare situație fiind stabilit un număr de puncte.

Apoi un alt punctaj va lua în calcul tipul de pensie al beneficiarului, numărul de puncte depinzând, în ordine descrescătoare, de pensia de invalidate, pensia pentru limită de vârstă, pensia de urmaș, pensia anticipată parțială sau pensia anticipată.

În al treilea rând, se ia în calcul cuantumul pensiei, punctajul fiind cu atât mai mare cu cât pensia este mai mică.

ADVERTISEMENT
Tags: