News

Biletele la tren s-au scumpit. Cât costă un drum pe ruta București – Constanța

Biletele de tren s-au scumpit de la 1 iulie. Astfel, oamenii vor scoate din buzunar cu peste 10 lei mai mult pentru o călătorie pe ruta București - Constanța sau București - Brașov.
01.07.2022 | 12:30
Biletele la tren sau scumpit Cat costa un drum pe ruta Bucuresti  Constanta
Prețurile la bilete s-au scumpit. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

CFR Călători a anunțat că măsura a fost luată pentru a ”redresa și echilibra activitatea economică” a operatorilor de transport feroviar. Creșterea prețului la combustibil și energie a contat în decizia autorităților.

Biletele de tren s-au scumpit

În consecință, biletele vor costa, de exemplu, pentru o călătorie București – Constanța 67 de lei cu IR, o creștere de 11 lei de la 55.7 lei. O călătorie pe ruta București – Brașov va costa 54 de lei, comparativ cu prețul vechi de 44.7 lei.

ADVERTISEMENT

”CFR Călători informează că, începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT) nr. 548 din 25 mai 2022 privind aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători.

Măsura vine în sprijinul redresării şi echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc. Ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată, aplicabilă tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, a fost în anul 2013”, a transmis compania feroviară.

ADVERTISEMENT

Potrivit stiripesurse, o călătorie până la Ploiești din București va costa 9 lei, de la 7.2 lei, iar de la Arad la Timișoara, cu clasa a 2-a, va costa 17 lei, de la 14 lei, cu trenul InterRegio. Prețul se schimbă de la 7.2 la 9 lei dacă drumul este parcurs cu trenul Regio.

Un drum București – Craiova va costa 35 de lei, de la 29.3 lei, iar o călătorie de la Brașov la Mangalia cu clasa a 2-a IR va costa 104 lei, de la 86.9 lei.

ADVERTISEMENT

Persoanele care doresc să călătorească de la Bucureşti la Constanţa sau la Craiova cu clasa a 2-a vor plăti 67 de lei pentru InterRegio (de la 55,7 lei) sau 35 de lei (de la 29,3 lei) pentru Regio. O cursă de la București la Cluj-Napoca va costa 130 de lei, prețul fiind similar cu o cursă Cluj-Napoca – București făcută cu autocarul.

Totodată, CFR Călători a anunțat că facilitățile de călătorie acordate sunt valabile în continuare, chiar și după scumpirile biletelor din 1 iulie 2022.

ADVERTISEMENT

Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor OMT, menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 50% la abonamentele şi biletele pentru studenţi, a gratuităţii la abonamentele şi biletele pentru elevi. De asemenea se vor menţine şi ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicaţia disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din staţii), de până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors”, au mai transmis cei de la CFR Călători.

ADVERTISEMENT