News

Bill Gates, implicat în distribuirea vaccinului anti Covid. Ce a discutat cu Macron și Merkel

27.11.2020 | 17:56
Bill Gates implicat in distribuirea vaccinului anti Covid Ce a discutat cu Macron si Merkel
ADVERTISEMENT

Bill Gates a vorbit de curând cu președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed. Miliardarul este implicat din plin în procesul de distribuție a vaccinului anti Covid.

Personaj controversat în ultimul an, filantropul a fost adesea introdus în tot felul de teorii ale conspirației. Clipul din 2015 în care a prezis pandemia a făcut înconjurul lumii. Alături de soția sa, Bill Gates are o fundație caritabilă cu 20 de ani de activitate în domeniul medical.

ADVERTISEMENT

Recent, a donat 300 de milioane de dolari către ”Serum Institute” din India – laboratorul care produce an de an cele mai multe doze de vaccin din lume. Dacă țările mari și-au permis deja contracte gigantice pentru achiziția de vaccin anti Covid, lucrurile stau complet diferit când vine vorba de restul planetei. FANATIK îți spune ce sumă vrea să strângă Bill Gates, de ce s-a întâlnit acesta cu liderii europeni, ce este proiectul COVAX, dar și câte țări din lume vor avea nevoie de ajutor.

Lider în topul conspirațiilor, Bill Gates este implicat în procesul de distribuție al vaccinului. Ce a discutat cu Macron și Merkel

Adar Poonawalla, director executiv al Institutului Serum din India, a avut nevoie de 850 de milioane de dolari pentru a cumpara aparatură, flacoane din sticlă sau cuve din oțel inoxidabil, astfel încât să înceapă să producă doze de vaccinuri coronavirus pentru a doua populație din lume (India are 1,4 miliarde de locuitori), dar și pentru multe alte țări care nu-și vor permite să plătească pentru producerea lor.

ADVERTISEMENT

Poonawall și Gates se cunosc de mult timp, iar Institutul Serum este implicat în finanțarea proiectului COVAX. Acest proiect este susținut de Organizația Mondială a Sănătății și de Bill Gates.

Bill Gates, Adar Poonawalla. Foto: colaj Hepta.ro

Fondatorul Microsoft este de mulți ani un filantrop care a cheltuit miliarde pentru a ajuta la aducerea mai multor tipuri de vaccinuri în țările din lumea a treia. A lucrat îndeaproape cu directorii farmaceutici pentru a transforma piața. Este important de precizat că Fundația Bill și Melinda Gates contribuie cu sume mari către OMS. Gates este de departe cel mai puternic jucător privat din sistemul global de sănătate.

ADVERTISEMENT

Banii oferiți către Serum reprezintă o parte dintr-un efort de 11 miliarde de dolari care ar ajuta la procurarea de vaccinuri împotriva coronavirusului pentru mai mult de 150 de țări. Este posibil ca suma necesară să fie mult mai mare decât planul inițial. Finanțată în mare parte din bani publici, inițiativa COVAX este condusă de două organizații mondiale non-profit pe care Bill Gates le-a creat împreună cu OMS.

Bill Gates și distribuția vaccinului anti Covid. Ce este COVAX?

Foto: Hepta.ro

”172 de țări sunt acum angajate în discuții pentru a participa la proiectul COVAX, o inițiativă globală menită să lucreze cu producătorii de vaccinuri pentru a oferi țărilor din întreaga lume acces echitabil la vaccinuri sigure și eficiente, odată ce acestea sunt autorizate și aprobate. COVAX are în prezent cel mai mare și mai divers portofoliu de vaccinuri COVID-19 din lume – inclusiv nouă vaccinuri candidate, cu alte nouă în curs de evaluare și conversații cu alți producători primari,” a anunțat în august Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a donat acum câteva zile 500 de milioane de euro către acest proiect umanitar. În ultimele luni, Bill Gates a purtat discuții online cu oficialii companiilor farmaceutice. El a obținut angajamente financiare din partea liderilor mondiali. A vorbit cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, conform New York Times.

Câți bani s-au strâns pentru proiectul destinat țărilor sărace?

Până în prezent, s-au strâns doar 3,6 miliarde de dolari pentru cercetare, producție și subvenții pentru țările sărace. AstraZeneca este una dintre cele trei companii care au promis să livreze vaccinuri pentru inițiativă. În condițiile în care marile puteri au încheiat deja acorduri separate pentru a obține milioane de doze de vaccin anti Covid, va fi foarte complicat să se asigure într-un mod accesibil și rapid distribuirea necesară pentru țările slab dezvoltate.

Aici intervine Bill Gates cu relațiile pe care le are în întreaga lume. Nu este nici om de știință, nici medic, dar consideră că el și fundația sa de 50 de miliarde de dolari trebuie să aibă un rol central în acest proces. Acesta se bazează pe conexiunile și infrastructura pe care fundația le-a construit de-a lungul a două decenii.

Foto: Hepta.ro

”Știm să lucrăm cu guvernele, știm cum să lucrăm cu companiile farmaceutice, ne-am gândit la acest scenariu. Avem nevoie – cel puțin în ceea ce privește expertiza și relațiile – să jucăm un rol foarte, foarte important aici,” a spus Gates într-un interviu recent.

S-a consultat frecvent cu dr. Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase al Americii și un colaborator vechi la inițiativele de vaccinare. De asemenea, a vorbit și cu senatorul Mitch McConnell, un supraviețuitor al poliomielitei care a susținut programele de eradicare a acestei boli.

”Unii oameni vor spune: De ce el? Pentru că are puterea unui star. El are resursele nelimitate. Lui îi pasă. Există mulți jucători care fac lucruri, dar nu la scara Gates,” a spus dr. Ariel Pablos-Méndez, fost director de management la OMS.

Vaccinul anti Covid ar ajunge la doar 20% din persoanele care trăiesc țările slab dezvoltate

Foto: Hepta.ro

În condițiile în care marile puteri au făcut monopol, restul planetei rămâne vulnerabilă și descoperită. În planul actual pentru un acord global de vaccinare, țările sărace ar primi doar doze suficiente pentru 20% din populația lor până la sfârșitul anului viitor. Unele calcule arată că nu vor exista suficiente vaccinuri pentru a acoperi întreaga lume până în 2024.

Dr. Zweli Lawrence Mkhize, ministrul sănătății din Africa de Sud, a spus că practicile obișnuite nu se aplică în această criză. ”Trebuie să existe un grad de consultare mai largă,” afirmă acesta.

”Ne forțează, ne încolțesc, pentru a ne face să plătim. Nu avem de ales cu privire la vaccinul pe care am vrea să îl folosim. Este ceea ce ne impun ei,” s-a plâns de cei care vând vaccinurile, Juan Carlos Zevallos, ministrul sănătății din Ecuador.

Implicarea lui Bill Gates atrage mereu suspiciuni

Bill Gates are o avere de 119 miliarde de dolari. Ajuns la 65 de ani, co-fondatorul Microsoft, a devenit un fel de ”bau bau” al vaccinurilor. Implicarea lui în tot felul de acțiuni privind vaccinuri distribuite în țări slab dezvoltate a atras multe semne de întrebare.

Au fost acuzații referitoare la o injecție pentru poliomielită distribuită în India de Fundația Bill și Melinda Gates. Aceasta ar fi paralizat aproape 500.000 de copii.

Au urmat problemele din Africa, unde sunt voci care susțin că s-au făcut teste pe populație cu un vaccin neaprobat de FDA. Teoriile pot continua la nesfârșit. Ele nu au fost dovedite.

Pentru moment, un lucru e cert: miliardarul e implicat din plin în procesul de distribuire al vaccinului prin fundația sa, dar și prin proiectul COVAX.

Bill Gates a investit în BioNTech

Un alt amănunt important ar fi faptul că Fundația Gates a investit 55 milioane de dolari în 2019 în BioNTech. Compania germană (împreună cu Pfizer) este foarte aproape de aprobarea primului vaccin anti Covid.

Câte doze vor putea cumpăra țările mici? Când vor primi și acestea vaccinul? Răspunsurile le vom afla mult mai târziu. Pentru moment se vor înfrupta marile puteri. Ce noroc că suntem în Uniunea Europeană, altfel…

ADVERTISEMENT