News

Bill Gates, estimare optimistă. COVID-19 va fi la același nivel de mortalitate cu gripa sezonieră la jumătatea anului viitor

Bill Gates, fondatorul Mircosoft, spune că omenirea va putea duce pandemia de SARS-CoV-2 la nivelul de incidență și mortalitate al gripei sezoniere, cu ajutorul vaccinurilor și tratamentelor orale.
18.11.2021 | 13:49
Bill Gates estimare optimista COVID19 va fi la acelasi nivel de mortalitate cu gripa sezoniera la jumatatea anului viitor
ADVERTISEMENT

Pe baza a trei componente – imunitate naturală a celor trecuți prin boală, imunizarea cu vaccin și tratamentele orale inovatoare – numărul de decese și de cazuri de infecție cauzate de coronavirus s-ar putea reduce considerabil, estimează Bill Gates. Astfel, până în vara anului 2022, pandemia COVID-19 ar trebui să ajungă la niveluri de incidență și mortalitate egale sau chiar mai scăzute decât cele ale gripei sezoniere.

Bill Gates laudă regimul comunist din China

Când vom ajunge la acest nivel va reîncepe pe deplin activitatea economică, chiar dacă vor mai rămâne câteva zone sensibile, mai spune Bill Gates, co-președintele Fundației Bill și Melinda Gates, unul dintre promovării vaccinării la nivel global.

ADVERTISEMENT

El a spus, la Forumul Bloomberg New Economy din Singapore, ca răspuns la întrebarea adresată de moderatorul și redactorul-șef al Bloomberg, John Micklethwait, privintoare la modurile diferite în care țările tratează pandemia, că orice țară care a putut să facă ceea ce a făcut China – adică să identifice din timp prezența bolii și să-și închidă hotarele – a fost „binecuvântată”, scrie straitstimes.com.

Critici pentru Marea Britanie

Remarcând lipsa de utilizare a măștilor de protecție cu ocazia unei festivități de recepție la discuțiile pe tema climei din cadrul COP26 de la Glasgow, Bill Gates a precizat că Regatul Unit este la celălalt capăt al spectrului, „unde au spus: «Hei, să ne comportăm ca și cum ar fi gripă», iar acum plătesc prețul acestei situații”, a declarat fondatorul Microsoft.

ADVERTISEMENT

„Asta înseamnă că au foarte puțină imunitate naturală și, prin urmare, trebuie să crească dramatic acoperirea vaccinală înainte de a cădea acel zid care le-a permis să (oprească) intrarea persoanelor infectate. Menținerea acelui zid este foarte dificilă. Și multe țări decid că, între ratele de vaccinare (în creștere) și antivirale, beneficiile de a permite oamenilor să intre și să iasă din țară înseamnă că este bine să se deschidă, a spus Bill Gates.

Numărul infectărilor în Marea Britanie, de șase ori mai mare

La câteva săptămâni distanță de începutul iernii, în Marea Britanie, țară care s-a deschis în mod agresiv, numărul infecțiilor și al internărilor cauzate de COVID-19 este în prezent de șase ori mai mare față de alte mari națiuni din Europa.

ADVERTISEMENT

Bill Gates a vorbit și despre viteza cu care vaccinurile COVID-19 au fost create. El spune că sunt trei categorii principale de vaccinuri de care trebuie să ținem seamă: cele pe bază de ARN mesager, care nu erau „chiar atât de pregătite” acum cinci ani, vaccinurile pe bază de vectori virali, precum cel al companiei AstraZeneca, disponibile de acum opt ani, datorită eforturilor făcute în special în cazul HIV și Ebola, și cele clasice, cu virusuri inactivate, precum cele din China, pe care statele le produc de decenii.

„(Vaccinurile inactivate) nu sunt la fel de bune, dar funcționează și pot fi produse la scară largă. Deci da, a ajutat faptul că ARNm era acolo, dar nu ar fi fost sfârșitul lumii dacă nu am fi avut asta. Iar data viitoare, chiar vom avea niște vaccinuri bune în care nu vom avea cazuri de descoperiri uluitoare, ca în cazul vaccinului împotriva rujeolei”, a mai precizat Gates.

ADVERTISEMENT

Gates: Trebuie să convingem țările să investească în pregătiri pentru viitoare pandemii

El a recunoscut că este dificil să determine țările să facă investiții în gradul de pregătire pentru pandemii, afirmând că guvernele ar trebui să înțeleagă că lipsa acestor investiții va avea repercusiuni grave.

„Trebuie (să) continuăm să le reamintim oamenilor că pandemia COVID-19 a costat mii de miliarde și a ucis milioane de oameni, că aceasta va fi cea mai bună poliță de asigurare despre care s-a vorbit vreodată, în comparație cu bugetele de apărare, cu departamentele de pompieri sau cu marile corporații. Așa că, dacă te străduiești și vorbești cu persoanele potrivite, poți reuși în cazul acestei pandemii. Vrem ca oamenii să se vaccineze rapid, astfel încât să oprim aceste lanțuri de transmitere (să ajungă) la persoanele în vârstă”, a susținut Bill Gates.

Bill Gates: Dezinformarea este cea mai mare provocare

Bill Gates crede că cea mai mare provocare este dezinformarea, care are efecte asupra oamenilor și a politicienilor. E a adăugat că este din ce în ce mai greu ca oamenii să aibă încredere în clasa politică.

„Din punct de vedere statistic, nu ne-am descurcat atât de bine pe cât m-aș fi așteptat. Politizarea faptului de a lua vaccinuri și de a ajuta la protejarea altor oameni, aproape că ar putea fi privită ca un pas înapoi. Sper că acceptarea vaccinurilor pentru alte boli, cum ar fi rujeola, nu se va reduce din această cauză. O mulțime de oameni s-au grăbit să se vaccineze, dar o minoritate semnificativă din majoritatea țărilor a fost condusă pe calea credinței că nu numai că existau efecte secundare rare, dar și că vaccinul nu a fost testat corespunzător sau că făcea parte dintr-o conspirație malefică”, a precizat Bill Gates.

ADVERTISEMENT