2022 va fi din nou un an trist pentru microbiștii români, care vor trebui să se împace încă o dată cu gândul că vor urmări la televizor o ediție a Campionatului Mondial, fără echipa noastră națională.
Nu mai puțin de șase ediții consecutive ale celei mai puternice competiții interțări au ratat „tricolorii”, care nu s-au mai calificat la Cupa Mondială de pe vremea „Generației de Aur”.
World Cup 1998 rămâne ultimul turneu final de Campionat Mondial la care a participat România, competiție desfășurată în Franța și la care reprezentativa noastră a ajuns până în optimi, acolo unde a fost eliminată de Croația.
Calificată în ultimii 23 de ani doar la trei turnee finale, toate de Campionat European, în 2000, 2008 și 2016, România putea bifa și două prezențe la Campionatul Mondial, dar s-a împiedicat la baraj. Slovenia și Grecia le-au stat în drum „tricolorilor” pentru Coreea de Sud și Japonia 2002, respectiv Brazilia 2014.
Cu șanse infime să câștige grupa de calificare pentru Qatar 2022, din cauza prezenței Germaniei, care a și încheiat de altfel pe primul loc, naționala pregătită în preliminarii de Mirel Rădoi a sperat că poate prinde locul 2, care duce la baraj, având în vedere că trebuia să se lupte cu țări mai modeste, cel puțin pe hârtie, Macedonia de Nord, Armenia, Islanda și Liechtenstein.
România își putea îndeplini obiectivul până în ultimele două etape. Fotbaliștii lui Rădoi erau la mâna lor. Cu șase puncte câștigate în meciurile cu Islanda și Liechtenstein, „tricolorii” ar fi terminat pe locul 2 grupa J și s-ar fi calificat în play-off. Ne-am încurcat însă de nordici, cu care am făcut doar 0-0, și i-am permis Macedoniei de Nord să ne ia fața și să își joace șansa la baraj.
Pe 26 noiembrie, la Zurich, a avut loc tragerea la sorți pentru barajul de calificare la Campionatul Mondial din Qatar, care se va disputa în sistem play-off, cu semifinale și finale. Se joacă câte un singur meci în ambele faze eliminatorii.
La baraj participă 12 echipe, dar numai trei se vor alătura celorlalte zece naționale europene deja calificate la turneul final. Macedonia de Nord, țara care i-a suflet locul României, are cel mai infernal traseu.
Pe scurt, dacă „tricolorii” ar fi ajuns la baraj, ar fi jucat mai întâi împotriva campioanei europene din 2016, reprezentativa condusă din teren de Cristiano Ronaldo, Portugalia. Mai mult, lusitanii ar fi fost gazde, beneficiind astfel și de avantajul terenului propriu.
În cazul în care România ar fi produs miracolul și ar fi reușit să îi elimine pe portughezi, lucrurile s-ar fi înrăutățit și mai tare în meciul decisiv, din finală. Învingătoarea meciului dintre Portugalia și Macedonia de Nord va da piept cu câștigătoarea din semifinala 5, Italia – Turcia.
Turcia a fost și ea prezentă la ultimul European, în timp ce Italia nu mai are nevoie de nicio prezentare, „Squadra Azzurra” fiind deținătoarea trofeului, după ce, vara trecută, a bătut-o pe Anglia în finală, chiar la ea acasă.
Singura veste bună de care s-ar fi putut bucura „tricolorii” în cazul în care ajungeau la baraj era avantajul de a fi gazde în finală, dacă s-ar fi calificat acolo. Meciul decisiv dintre Portugalia/Macedonia de Nord – Italia/Turcia se va juca la Lisabona/Skopje.