BIOGRAFIE. Cine a fost Regina Ana

Regina Ana, biografie, Cine a fost Regina Ana

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută şi sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite; n. 18 septembrie 1923, Paris) a fost soţia fostului suveran Mihai I al României şi fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei.

A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma, scrie observator.tv.

Regina Ana a României s-a născut la Paris în arondismentul al 16-lea, fiind singura fiică a prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margareta a Danermarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma.

Aceasta şi-a petrecut copilăria împreună cu familia, respectiv cei trei fraţi Jacques, Michel şi André în Franţa.

În 1939 şi-a însoţit familia, care fugea din calea naziştilor, în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile şcolii de artă Parson's School of Design în perioada 1940-1943 şi a lucrat în acelaşi timp ca vânzătoare într-un magazin.

Din 1943 până la sfârşitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forţele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania unde a fost şofer pe ambulanţă şi infirmieră, pentru acestea primind “Crucea de Război” a Franţei.