News

BioNTech cere guvernelor să nu amâne administrarea celei de-a doua doze de vaccin

05.01.2021 | 20:40
BioNTech cere guvernelor sa nu amane administrarea celei dea doua doze de vaccin
ADVERTISEMENT

Compania germană BioNTech, ce a realizat împreună cu Pfizer vaccinul anti-COVID, a cerut statelor care au achiziționat vaccinul să nu amâne administrarea celei de-a doua doze, cunoscută sub numele de „rapel”, peste termenul de 21 de zile.

Amânarea rapelului riscă să afecteze eficiența vaccinului, intervalul de 21 de zile fiind cel cu eficiență maximă, informează AFP, preluată de News.ro.

ADVERTISEMENT

Avertismentul vine în contextul în care mai multe țări au anunțat că vor să amâne administrarea celei de-a doua doze a vaccinului produs de BioNTech și Pfizer pentru a vaccina o parte cât mai mare a populației.

BioNTech avertizează țările care amână rapelul

Eficienţa şi securitatea vaccinului nu au fost evaluate în alte categorii de dozare”, a anunțat compania germană, precizând că testele clinice făcute înainte de utilizarea pe scară largă a vaccinului au arătat că intervalul de 21 de zile este optim pentru imunizarea eficientă împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În pofida faptului că datele demonstrează că există o protecţie parţială la 12 zile după prima doză, nu există date care să demonstreze că această protecţie se menţine după 21 de zile”, a afirmat un purtător de cuvânt al BioNTech. „Noi considerăm că o a doua injecţie este necesară în vederea dobândirii unei protecţii maxime împotriva bolii”, este punctul de vedere al companiei germane cu sediul la Mainz.

Marea Britanie a început să utilizeze vaccinul Pfizer-BioNTech de la începutul lunii decembrie, înaintea țărilor Uniunii Europene, însă a extins perioada de la prima vaccinare la rapel de la 21 de zile până la trei luni.

ADVERTISEMENT

Măsuri similare intenționează să adopte Danemarca și Germania. Autoritățile de la Copenhaga au anunțat ieri că durata până la rapel a fost extinsă la șase săptămâni.

În acest fel vom putea să vaccinăm cât mai multă lume încă de acum”, a afirmat şeful Agenţiei daneze de Sănătate Søren Brostrøm, pentru postul public de televiziune TV2. El a justificat decizia prin documentația prezentată chiar  de către Pfizer/BioNTech, care prevede efectuarea celei de a doua injecţii la 19 până la 42 de zile după prima.

ADVERTISEMENT

Danemarca va stabili același interval între cele două administrări și pentru vaccinul Moderna – aflat în curs de aprobare de către UE – şi cel al AstraZeneca şi Oxford.

În Germania, Ministerul Sănătăţii a dispus evaluarea unei posibile extinderi a intervalului pentru rapel, potrivit unui document pe care AFP scrie că l-a consultat luni. Decizia survine în condițiile în care guvernul de la Berlin este contestat în țară pe motiv că și-a bazat în prea mare măsură strategia de vaccinare pe cea a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT