News

Ludovic Orban, acuze dure la adresa premierului Cîțu. „La guvern se pregătește demiterea prefecților și subprefecților USR PLUS”

Ludovic Orban a lansat o serie de acuzații dure cu privire la premierul Florin Cîțu.
04.09.2021 | 16:00
Ludovic Orban acuze dure la adresa premierului Citu La guvern se pregateste demiterea prefectilor si subprefectilor USR PLUS
ADVERTISEMENT
04-09-2021
13:48

Ludovic Orban, acuze dure la adresa premierului

Preşedintele PNL Ludovic Orban a pus paie pe focul din jurul moțiunii de cenzură. După ce nu a fost întrunit cvorum, fostul premier a transmis că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea tuturor prefecţilor şi subprefecţilor USR PLUS.
 
„Am intrat într-o criză, nu-i văd motivaţia, nu-i văd mobilul. La Guvern, în momentul de faţă se pregătesc hotărâri de guvern pentru demiterea tututor prefecţilor şi suprefecţilor USR PLUS.
 
Florin Cîţu, înainte de întâlnirea de la coaliţie, în declaraţia de presă, a spus că informează cancelariile occidentale că USR PLUS va face moţiune de cenzură cu AUR. Chiar vrem să nu mai avem nicio şansă să reconstruim singura formulă politică care poate genera o majoritate parlamentară care să dea un Guvern decent” , a spus Ludovic Orban.
 
Orban a explicat din nou că decizia care a „făcut praf coaliţia” a fost luată fără ca el să fie consultat. „În 1 septembrie a fost rupt în două efectiv grupul parlamentar, lipsit complet de reprezentare de cei care mă susţin pe mine, preşedintele PNL, în competiţia electorală s-a făcut praf şi coaliţia, cu o decizie care a fost luată fără acordul meu şi fără consultarea mea”, a adăugat preşedintele PNL.

„Nu mi-am dorit această competiţie electrală. L-am susţinut cu bună credinţă pe Florin Cîţu, deşi îl conoşteam de puţină vreme. Prima oară în echipa mea ca vicepreşedinte economic al PNL, ulterior lider de grup parlamentar la senat, ministrul Finanţelor, senator în condiţiile în care nu trecuse pe la filială şi filiala nu a vrut să îl voteze pentru un nou mandat şi într-un final, premier. M-am trezit, fără măcar să primesc un telefon că Florin Cîţu este candidat la preşedinţa PNL”, a mai declarat Ludovic Orban

Actualul președinte al liberalilor spune că a avut parte de cea mai urâtă campanie electorală. „Vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică.

Numai de curând, gândiţi-vă, noi avem un echilibru parlamentar fragil, chiar şi cu USR, o majoritate care fără grupul minorităţiloreste de doar zece voturi în Parlamentul României.

Pentru noi unitatea partidului şi unitatea grupului parlamentar este fundamentală, chiar cu USR, nu zic fără USR. În asigurarea unei majorităţi parlamentare care să susţină guvernul şi mai ales care să susţină proiectele de lege şi reformele guvernului”, a mai zis Orban.

Liderul PNL a mai precizat că la 1 septembrie, cei care au semnat moţiunea Orban au fost schimbaţi din funcţii. „Pe 1 septembrie, practic toţi susţinătorii, care au semnat moţiunea mea au fost schimbaţi din funcţiile de conducere de la Cameră şi Senat, în condiţiile unui echilibru simetric.

Şi dacă ar fi fost vot pe bune, niciunul nu a fost schimbat din funcţie. În aceeaşi zi, când a fost rupt în două grupul parlamentar, lipsit complet de reprezentare, pe cei care mă susţin pe mine, preşedintele PNL, în competiţie electrală, s-a făcut praf şi coaliţia cu o decizie care a fost luată fără acordul meu şi fără consultarea mea.

Am fost informat printr-un SMS cu doup minute înainte de declaraţiile de demitere a ministrului”, a adăugat Orban.

„Nu pot să înţeleg, eu fac politică de 31 de ani, eu am învăţat să construiesc, nu să distrug, eu am învăţat să adun oameni în jurul PNL, nu să-i alung din PNL, eu am învăţat să îmi respect partenerii pentru că în nicio colaborare lucrurile nu funcţionează, dacă fiecare dintre parteneri nu este mulţumit şi nu primeşte ceea ce s-a angajat fiecare partener să îi asigure partenerului de drum.

Cum să lichidezi şi nu să îţi tai ţie craca de sub picioare, ci să tai craca de sub picioare PNL şi capacităţii de a guverna România a PNL. Aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Am intrat într-o criză care, sincer, nu îi văd motivaţia, nu pot să înţeleg care este mobilul”, a ținut să mai spună Orban

04-09-2021
09:32

Cum se apără Ludovic Orban după acuzele lui Florin Cîțu. „Să citească regulamentul”

Preşedintele în funcție al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban a declarat că şi-a îndeplinit “obligaţiile regulamentare” atunci când a convocat şedinţa Birourilor permanente reunite din Parlament în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură.

De asemenea, acesta a transmis că regretă că s-a ajuns ca această corectitudine instituţională să fie “exploatată în mod mârşav” pentru manipularea membrilor PNL.

“Îi sfătuiesc să citească regulamentul şedinţelor comune. Este obligaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor ca, în aceaşi zi în care se depune moţiunea, să convoace Birourile Permanente reunite pentru prezentarea moţiunii, iar ulterior să comunice guvernului moţiunea.

Eu mi-am îndeplinit obligaţiile regulamentare. Dacă nu aş fi convocat în aceeaşi zi Birourile Permanente reunite, ar fi însemnat că încalc grav prevederi ale regulamentului şedinţelor comune.

În astfel de poziţii în statul român, cum sunt poziţiile de premier, preşedinte al Senatului, al Camerei Deputaţilor, nu este voie să încalci legea, Constituţia şi regulamentul.

Îmi pare rău că am ajuns ca să fie folosită respectarea regulamentulului, corectitudinea mea instituţională, să fie exploatată în mod mârşav, pentru a manipula membrii PNL, pentru a-i face să creadă altceva decât ceea ce am făcut eu şi anume mi-am îndeplinit obligaţiile legale şi am acţionat în conformitate cu prevederile regulamentului şedinţelor comune”, a afirmat Ludovic Orban

04-09-2021
09:18

George Simion, atac frontal la adresa Gabrielei Firea

Unul dintre liderii AUR, George Simion a criticat în termeni duri absența parlamentarilor PSD de la ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului.

Mai mult decât atât, acesta a și nominalizat trei social-democrați care au lipsit de la ședință, întrebând ce a împiedicat-o pe Gabriela Firea să fie prezentă online.

„Au lipsit Firea, Cazanciuc și Suciu de la PSD. De ce, dacă prezența e online? Nu s-au prezentat. Au fost absențe de la PSD 4 la număr și aseară. Azi e 11:00, în plină zi, ce a împiedicat-o pe doamna Firea? La fel, răspândesc minciuni”, a spus Simion, la Parlament.

04-09-2021
08:26

Birourile Permanente ale Camerelor nu se mai reunesc din lipsă de cvorum

Birourile Permanente ale Camerelor nu se mai reunesc din lipsă de cvorum.

La şedinţă au fost prezenţi 12 parlamentari din conducerea Camerelor, pentru realizarea cvorumului fiind necesară prezenţa a cel puţin 14.

O nouă şedinţă a fost convocată pentru luni, la ora 12:00

04-09-2021
07:35

Florin Cîțu, adevărul despre trădarea lui Ludovic Orban. „E bizar”

Florin Cîțu nu a ezitat o clipă și a transmis că este bizară acțiunea prin care Ludovic Orban a încercat, împreună cu cei de la USR PLUS, să bage de urgență în procedură parlamentară moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. “Nu e trădare, dar e bizar”, a declarat premierul.

“Este o acțiune bizară. Nu știu dacă e trădare, dar e bizar ca președintele PNL să facă tot ce e posibil ca moțiunea USR AUR să fie dezbătută. Fiecare răspundem în fața propriei conștiințe”, a spus premierul.

04-09-2021
07:32

Ce spune Florin Cîțu despre moțiunea de cenzură. „Nu poți lăsa țara fără guvern acum”

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci când a fost chestionat despre moțiunea de cenzură a USR PLUS, că nu poți lăsa țara fără guvern acum, completând că alianța cu AUR este ”tristă”.

”Nu poți lăsa țara acum fără guvern. Asta arată că ești iresponsabil și nu ai maturitate politică”, a declarat Cîțu, adăugând că el crede în continuare că soluția pentru România este alianța PNL cu USR PLUS și îi așteaptă la discuții chiar și după moțiunea de cenzură.

Cred că este tristă această alianță USR-AUR și ar trebui să se gândească ce înseamnă asta pentru ei ca oameni, să legitimezi o formațiune extremistă, este o chestiune de morală și onoare”, a spus Cîțu. 

Cîțu spune că în perioada următoare va continua să guverneze pentru că există o serie de priorități. Acesta s-a referit la rectificarea bugetară și PNRR. De asemenea, șeful Executivului a transmis că se va ocupa de PNRR astfel încât să se asigure că va fi aprobat până la sfârșitul săptămânii viitoare, comentând că ministrul Cristian Ghinea ”și-a făcut treaba”.

A devenit oficial! Birourile Permanente ale celor două Camere au fost convocate în regim online, de la ora 11:00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR.

De asemenea, urmează a se stabili calendarul dezbaterii acesteia, după ce o primă şedinţă pe această temă convocată vineri la ora 23:00, nu a întrunit cvorumul.

ADVERTISEMENT

Birourile Permanente ale celor două Camere se reunesc online!

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din partea USR Cristina Prună a acuzat că că “PNL şi PSD au jucat la offsaid”.

“Mâine (n.r. – astăzi) la ora 11:00 va avea loc o nouă convocare a Birourilor Permanente Reunite pentru a decide calendarul de vot al moţiunii de cenzură împotriva lui Cîţu.

ADVERTISEMENT

Şedinţa din seara asta tocmai s-a încheiat fără cvorum – PNL şi PSD au jucat la offsaid”, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună într-o postare pe Facebook.

Ea a adăugat că “opoziţia nu înseamnă blaturi”. “Domnul Ciolacu a afirmat clar că va susţine moţiunea de demitere a lui Cîţu.

ADVERTISEMENT

Opoziţia nu înseamnă blaturi. Aşteptăm toate forţele care au declarat că vor debarcarea lui Cîţu să nu tergiverseze procedurile parlamentare”, a scris Prună.

Vă reamintim și că Dan Barna, co-preşedintele USR PLUS a anunţat că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe.

ADVERTISEMENT

“În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie”, a afirmat el. “Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!”, este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

ADVERTISEMENT
Tags: