Fiecare biserică din România este specială. De obicei, slujbele sunt aceleiași, indiferent de lăcașul de cult. Și, totuși, se pare că o biserică de la noi din țară este excepția de la regulă. Aici, de când ctitorirea ei și până în prezent nu s-a oficiat nicio slujbă de înmormântare.
Bisericile sunt locuri speciale unde fiecare credincios se poate conecta cu Dumnezeu. De obicei, toate bisericile au aceeași orânduire, iar slujbele care se fac nu diferă de la o biserică la altă.
Poate că nu multă lume știe, dar în România există o biserică unde nu s-au oficiat niciodată o slujbă de înmormântare. Biserica se află în București și zilnic trec pe lângă ea sute de bucureșteni. Însă, puțini sunt cei care îi cunosc povestea.
În inima Capitalei se află o biserică cu totul și cu totul specială. Este vorba despre Biserica Domnița Bălașa, singura biserică unde nu se fac niciodată slujbe de înmormântare.
Dincolo de faptul că este o adevărată bijuterie arhitecturală, biserica are și o istorie aparte. Construirea ei a durat 10 ani, din 1743 până în 1753. Cea care a venit cu ideea ridicării unui lăcaș de cult în inima Bucureștiului a fost chiar Domnița Bălașa, a șasea fiică a lui Constantin Brâncoveanu.
Biserica poartă numele ei și este lesne de înțeles de ce. Deși a trecut prin mai multe episoade care au zdruncinat-o la propriu din temelii, biserica pare că a rezistat trecerii timpului.
De-a lungul vremii, Biserica Domnița Bălașa a fost afectată de cutremurul din 1838. Bijuteria arhitecturală a fost refăcută, astfel că, în 1842, cu ajutorul Saftei Brâncoveanu, lăcașul de cult a fost readus la viață. De data asta, stilul neo-gotic a atras atenția tuturor prin măiestria detaliilor.
Din păcate, nici biserica ridicată în 1842 nu a rezistat prea mult. Inundațiile au afectat-o destul de puternic, astfel că aceasta aproape că s-a dărâmat. Potrivit historia.ro, biserica actuală a fost ridicată în timpul domniei regelui Carol I și a reginei Elisabeta.
Indiferent prin câte etape de schimbare a trecut, un lucru a rămas la fel. Și anume, faptul că aici nu se fac niciodată slujbe de înmormântare. Este o tradiție veche care se mai respectă și în prezent.
Explicația este una simplă și are legătură chiar cu Domnița Bălașa. Se spune că acesta a vrut să ridice un lăcaș de cult care să promoveze viața și să fie un loc de sărbătoare. Din acest motiv, biserica din inima Bucureștiului este cunoscută drept cea mai sonoră și muzicală biserică din Capitală.