News

Biserica îi îndeamnă pe români să asculte de medici, evitând însă să se declare pro-vaccinare. Care au fost mesajele BOR de-a lungul pandemiei

Biserica Ortodoxă Română le cere credincioșilor să asculte sfaturile medicilor, dar evită să se declare pro-vaccinare, deşi numărul bolnavilor de coronavirus a atins cote alarmate.
20.10.2021 | 12:30
Biserica ii indeamna pe romani sa asculte de medici evitand insa sa se declare provaccinare Care au fost mesajele BOR dea lungul pandemiei
În cea mai neagră perioadă a pandemiei, Biserica îi îndeamnă pe români să asculte de medici. Cum ezită BOR să ia o poziție clară pro-vaccinare. Sursa foto: hepta.ro, footmontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În cea mai dificilă perioadă pentru România de la debutul pandemiei, Biserica Ortodoxă transmite, într-un final, un mesaj prin care îndeamnă oamenii să asculte de medici.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a arătat în mesajul remis credincioșilor că România se află într-o situație dificilă, iar că spitalele nu mai fac față.

ADVERTISEMENT

Biserica îndeamnă, astfel, ca toți românii să asculte doar de sfaturile medicilor: ”În plină, agresivă pandemie, în contextul în care secțiile ATI ale spitalelor din întreaga ţară sunt total excedate de bolnavi care agonizează, iar morgile sunt arhipline, datoria raţională şi urgentă a fiecăruia dintre noi, fie şi în ultimul ceas, este să ia foarte în serios boala şi să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor, cărora le datorăm deplină încredere şi recunoştinţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.”

Poziția oficială actuală a Bisericii, însă, contrastează puternic cu mesajele transmise de diverși reprezentanți ai instituției în spațiul public, chiar și foarte recent. La ultima slujbă de duminică, Episcopul Giurgiului a fost înregistrat în timp ce le predica oamenilor din biserică despre faptul că incendiile din spitale sunt o făcătură, îndemându-i totodată să evite vaccinurile, despre care spune că sunt expirate.

ADVERTISEMENT

Deși nu poate fi cuantificat impactul mesajelor transmise de Biserică referitoare la pandemie, este de la sine înțeles că o parte din responsabilitatea pentru rata scăzută a vaccinării în țară aparține și acestei instituții.

În România, mai ales în cea rurală (unde încă trăiește cam jumătate din populația țării), de bine sau de rău, oamenii se orientează către preot pentru a primi sfaturi de viață, chiar și în astfel de chestiuni stringente.

ADVERTISEMENT

De la apariția vaccinului în țară, autoritățile au încercat în repetate rânduri să convingă Biserica de faptul că este nevoie de implicarea directă a instituției, însă BOR a încercat să nu își exprime o poziție foarte clară vizavi de acest fapt.

Biserica, scindată iremediabil între tabăra progresistă și tabăra conservatoare

La începutul anului, când campania de vaccinare încă nu începuse, Ministerul Sănătății anunța că ”Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură.”

ADVERTISEMENT

Abia în jurul Paștelui, Patriarhul Daniel dădea oarece semne că ar înclina balanța către vaccinare, vorbind pentru prima dată după un an de zile despre ”criza medicală” și despre ”responsabilitatea sanitară.”

Din păcate, Biserica, la fel ca societatea, este scindată în două, iar cele două tabere sunt destul de vizibile. Există, fără îndoială, o tabără a preoților care sunt pro-vaccinare, iar ea pare să fie susținută, mai degrabă tacit, de către Patriarh.

Totuși, această susținere mai degrabă din umbră nu este și probabil nu a fost vreodată suficientă în fața taberei conservatoare, a cărei lider se remarcă Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Mesajele sale răspicate anti-pandemie și anti-vaccinare, încălcarea fățișă a regulilor impuse de autorități și chiar a celor propuse de biserică au avut întotdeauna ecou în societate.

Chiar și în urmă cu câteva zile, Teodosie le-a transmis enoriașilor să nu cedeze presiunilor pentru vaccinarea obligatorie, acesta fiind doar ultimul dintr-o serie constantă de mesaje anti-vaccinare.

Biserica a reacționat și de această dată, afirmând că”Iraționalul anti-vaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii în martirii unei cauze false”, dar și că ”Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare” – arătând încă o dată că poziția Bisericii rămâne mai degrabă nepărtinitoare, chiar și în aceste momente de criză.

Așadar, Biserica îi îndeamnă pe oameni să ia ”decizia cât mai bine informați din surse medicale, nu dezinformați din surse non-medicale.” Se prefigura astfel și mesajul pe care Bănescu avea să îl transmită acum, în al doisprezecelea ceas, referitor la situația pandemică.

Instituția BOR, însă, deși nu vrea să ia partea vaccinării, nici nu pare că are de gând să îi sancționeze în vreun fel pe cei care au un discurs puternic antivaccinist, mai ales pe ÎPS Teodosie. Acesta nici nu pare prea deranjat de eventuale sancțiuni, afirmând încă de anul trecut că singurul care poate face asta e Dumnezeu.

Patriarhul Daniel, reperul întâi al credincioșilor, nu s-a vaccinat

Cel mai puternic mesaj pe care Biserica Ortodoxă Română l-ar putea da tuturor enoriașilor din țară ar fi ca Preafericitul Părinte Daniel să se vaccineze. Din păcate, în aprilie 2021, când premierul cerea sprijinul Bisericii, Patriarhia a anunțat că PF Daniel încă nu s-a vaccinat, dar că instituția va anunța public când se va întâmpla asta.

Doza booster a început să fie deja administrată în România. Totuși, la prima doză abia ce se înghesuie lumea, mai degrabă speriată de amploarea dezastrului ce încă n-a atins apogeul în țară. La mai bine de nouă luni de la intrarea primelor vaccinuri în țară, Patriarhul Daniel preferă să susțină în continuare ”tacit” tabăra pro-vaccinare, fără să ofere cel mai elocvent exemplu pe care l-ar putea da.

Vasile Bănescu a anunțat că s-a vaccinat, însă mesajul purtătorului de cuvânt nu are cum să fie suficient de puternic pentru credincioși.

În vara lui 2021, la câteva luni după discuția despre (ne)vaccinarea Patriarhului, vicepremierul de la acel moment, Dan Barna, mai făcea o încercare de a atrage Biserica în campania de vaccinare, prin încheierea unui protocol între BOR și stat.

Prin intermediul lui Bănescu, însă, a venit și refuzul pentru participarea la acest pact, acesta afirmând că ”Biserica și-a afirmat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinări într-o pandemie.”

Continua ezitare a Patriarhului continuă chiar și când România are 15.000 de cazuri de Covid-19 confirmate zilnic.

În prima declarație publică după apariția investigației Recorder cu privire la culisele afacerilor Bisericii, Patriarhul îndeamnă preoții și credincioșii ”să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor.”

Nici de această dată, însă, PF Daniel nu a transmis un mesaj clar pro-vaccinare.

Partea cea mai tristă, însă, este că s-ar putea ca un astfel de îndemn să nu vină niciodată, având în vedere poziția destul de clară pe care Patriarhia a exprimat-o prin intermediul purtătorului de cuvânt – aceea de neutralitate în privința vaccinării.

Singurul mesaj aproape pro-vaccinare al Patriarhului

În aproape doi ani de pandemie, Patriarhul a făcut o singură trimitere către beneficiile vaccinării, și nici aceea directă. În cuvântarea de Paște, spunea că 2.500 de enoriași au putut intra în Basilica Sfântului Mormânt doar pentru că foarte mulți cetățeni israelieni s-au vaccinat, fiind relaxate astfel restricțiile impuse de autorități.

Desigur, în România, restricțiile au fost relaxate și fără ca populația să se vaccineze, exemplul elocvent fiind de la sfârșitul primăverii, când premierul Cîțu ”triumfa” în fața valului trei ce se stingea, lăsându-i pe români să se bucure de o vară liniștită, în care grijile pentru pandemie aproape că au dispărut.

Din păcate, este imposibil de aflat ce fel de comunicare internă există în structurile Bisericii cu privire la vaccinare.

Având în vedere mesajele care de care mai diverse care apar în spațiul public, atât pro, cât și contra, pare că poziția de neutralitate a instituției a rămas aceeași și în interior, nu doar în exterior.

De aceea, vedem exemple izolate ale preoților care vorbesc împotriva vaccinului, dar și alte exemple ale unor preoți care și-au însușit în nume propriu datoria de a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Un astfel de părinte este Cristian Preda, preot paroh la Biserica Vidra, ce a mers din poartă în poartă pentru a-i anunța pe enoriașii săi despre deschiderea unui centru de vaccinare în comună.

Din păcate, îndemnurile pro-vaccinare pot fi doar unele blajine, în vreme ce predicile anti-vaccinare pot lua proporții grotești. Starețul unei mănăstiri din Neamț a fost înregistrat, acum ceva luni, spunându-le enoriașilor că ”pielea oamenilor se va umple de solzi ca la pești” la scurt timp după ce se vaccinează.

Alte figuri înalte ale Bisericii s-au declarat, totuși, pro-vaccinare. Primul a fost ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, care îi îndemna pe oameni să se imunizeze încă din decembrie 2020, când serurile încă nu ajunseseră în România. Au urmat și alții, precum Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, care a decis să se vaccineze după ce el însuși a trecut prin boală și a simțit efectele Covid-19.

Și Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catederlei Naționale, afirma în aprilie că se va vaccina, pentru că ”trebuie să avem o responsabilitate față de noi și față de apropiații noștri.”

ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, afirma că ”nu am auzit medic care să scoată moarte”, îndemându-i pe enoriași să asculte de experții medicali.

Arhiepiscopul Calinic, al Argeșului și Muscelului, a afirmat că se va vaccina și i-a invitat și pe credincioși să o facă. Și Episcopul Hușilor, Ignatie, care a trecut prin boală, i-a îndrumat pe români să asculte de autoritățile sanitare.

Biserica s-a mai arătat pro-vaccinare în trecut

Cu toate că poziția actuală a Bisericii pare să fie de neutralitate în privința vaccinării, putem găsi câteva frânturi de informație care ne arată că instituția a mai afirmat în mod clar că vaccinarea este o soluție în anumite privințe.

De exemplu, într-un comunicat de presă din 1999, referitor la creșterea cazurilor de gripă din România, Patriarhia transmitea că ”Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile [de gripă sezonieră] care se află în circulație, și această imunitate poate fi crescută în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier.”

De asemenea, în 2016, Vasile Bănescu declara că ”Biserica susține vaccinările care urmăresc scopuri strict terapeutice” și că ”Biserica Ortodoxă nu se opune vaccinării preventive. Patriarhia Română a încheiat în 2008 un protocol de cooperare privind parteneriatul pentru asistență medicală și spirituală cu Ministerul Sănătății. În virtutea acestui parteneriat, preoții sunt datori chiar să transmită către enoriașii lor recomandările Ministerului Sănătății.” Mesajul de față era transmis în contextul apariției unei epidemii de rujeolă în România, prima de la acel moment după 11 ani. Boala poate fi eradicată prin vaccinare preventivă, însă și la acea vreme se vedeau consecințele unui curent anti-vaccinist în rândul părinților.

România și Grecia – între Biserică și… biserică

România nu e singura țară care se confruntă cu o ambivalență a instituției Bisericii. Și elenii au trecut și încă trec printr-o situație similară. Totuși, pare că la ei a reușit mai degrabă să învingă rațiunea, având în vedere că s-a vaccinat 58% din populație.

Biserica a decis să susțină oficial campania de imunizare în țară, dar unii preoți s-au declarat anti-vaccinare. Și grecii îl au pe al lor Teodosie, în persoana lui Vasileios Voloudakis, care ține slujbe în care atacă autoritățile, dar și pe superiorii săi ierarhici din Biserică.

Situația pandemică din România este încă departe de o eventuală rezolvare.

Cazurile noi de Covid-19 cresc de la o săptămână la alta, cu cifre din ce în ce mai negre pentru țara noastră. Toate predicțiile făcute până acum de experți au fost demontate de realitatea din țară, situația deteriorându-se mult mai rapid decât se estima.

Din păcate, cele mai noi previziuni arată că încă nu ne apropiem de vârful pandemiei, iar experții încep să fie mai rezervați în a mai face predicții referitoare la acest moment.

România va trece prin săptămâni și mai negre, cu și mai mulți morți, timp în care campania de vaccinare încă bate pasul pe loc. Românii aleg să se informeze din orice fel de surse în afară de cele medicale, autorizate, iar ultimele figuri către care s-ar putea îndrepta oamenii, clerul, au poziții individuale, iar curentul pro, tacit, este amuțit de vehemența anti-vacciniștilor din rândurile instituției.

ADVERTISEMENT