Fotbal international

„Biserica Maradoniană”, religia dedicată zeului Diego Armando Maradona. Câți adepți are acest cult

26.11.2020 | 19:30
Biserica Maradoniana religia dedicata zeului Diego Armando Maradona Cati adepti are acest cult
„Biserica Maradoniana" , religia dedicata zeului Diego Armando Maradona. Cati adepti are acest cult
ADVERTISEMENT

Diego Armando Maradona nu a fost doar cel mai bun fotbalist din toate timpurile, ci a fost adorat ca un zeu, argentinienii transformând iubirea pentru El Pibe d’Oro într-o adevărată religie: „Biserica Maradoniană”.

În mod normal, dacă ești fan înrăit al unui fotbalist, îți scrii numele său pe tricou sau cei mai înfocați își tatuează numele idolului, însă pentru cei care l-au iubit pe Diego Armando Maradona, nimic din toate aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns.

ADVERTISEMENT

În 1998, trei fani ai lui Maradona, Hector Campomar, Alejandro Veron și Hernan Amez, au fondat acest cult maradonian, în orașul Rosario din Argentina, însă nu se așteptau niciodată la ceea ce avea să urmeze.

„Biserică Maradoniană” are sute de mii de adepți care îl venerează pe Dumnezeul lor: Diego Armando Maradona

Pentru „Biserica Maradoniană”, ziua de naștere a lui Diego Maradona este echivalentul Crăciunului, în timp ce data de 22 iunie, când Maradona a marcat „Golul Secolului” cu Anglia și în care a înscris cu „Mâna lui Dumnezeu” în semifinala Campionatului Mondial din 1986, este echivalentul Paștelui.

ADVERTISEMENT

Cei trei prieteni nu visau niciodată că acest cult va avea mai mult de 30-40 de oameni care să le împărtășescă filosofia de viață și dragostea pentru Maradona, dar 12 ani mai târziu se estimează că „Biserica Maradoniană” numără între 120.000 și 200.000 de adepți înregistrați, din toate colțurile lumii: „Religia noastră este fotbalul și ca toate religiile, trebuie să aibă un Dumnezeu. Nu vom uita niciodată minunile pe care le-a săvârșit pe teren și spiritul pe care l-a trezit în noi, cei fanatici”, spunea Alejandro Veron, unul dintre fondatori, în 2008 pentru The Guardian.

Regizorul Emir Kusturica a surprins cel mai bine ceea ce reprezintă Maradona pentru argentinieni și cât de dedicați sunt adepții „Bisericii Maradoniene”, care nu are nevoie de niciun lăcaș de cult, pentru că Biserica este reprezentată de fiecare om în parte: „Realitatea religiei noastre este că în ciuda a tot ceea ce crede lumea despre noi, nu avem nevoie de o biserică propriu-zisă. Biserica este reprezentată de oameni, cei care îi sunt loiali doar lui Maradona. Când vorbim despre fotbal, singurul diferit și venit parcă dintr-o altă lume este Maradona”, a spus un al fondator pentru ESPN, Hernan Amez.

ADVERTISEMENT

Cele zece porunci ale Bisericii Maradoniene

Biserica nu există propriu-zis, ci este prezentă oriunde există oameni care îl adoră pe Diego Maradona și care îi aduc „ofrande” celui mai bun fotbalist din toate timpurile.

Adepții călătoresc peste tot prin Argentina, cu fotografii sub formă de „icoane”, statuete și ornamente, la care adepții „se închină ca la moaște”. Cei care vor să devină membri ai „Bisericii Maradoniene” sunt botezați printr-o recreere a golului cu mâna marcat de Maradona în semifinala din 1986 cu Anglia, iar rugăciunea „Tatăl Nostru” este înlocuită cu „Diego al nostru”:

ADVERTISEMENT

„Diego al nostru

Care a adus arta pe pământ

Sfânt fie piciorul Său stâng

Prin care magia a venit pe Pământ

Fie ca golurile lui să fie amintite” 

Cum arată cele zece porunci ale Bisericii Maradoniene

  1. Mingea nu este niciodată murdară.
  2. Iubește fotbalul mai presus de toate.
  3. Declară-i iubire necondiționată lui Maradona și frumuseții fotbalului.
  4. Apără întotdeauna tricoul Argentinei
  5. Răspândește peste tot în Univers vestea miracolelor lui Diego.
  6. Onorează templele unde a jucat și tricourile sacre.
  7. Nu îl proclama pe Diego membru al vreunei echipe.
  8. Pune-ți numele Diego și numește-ți primul fiu Diego.
  9. Nu trăi departe de realitate și fără să faci nimic folositor.
ADVERTISEMENT