News

Biserica ortodoxă nu mai celebrează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie! Motivul pentru care sărbătoarea s-a mutat după Paşte

21.04.2019 | 13:37
Biserica ortodoxă nu mai celebrează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie!

Biserica Ortodoxă Română nu mai celebrează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie, așa cum a fost până acum. De anul acesta, sfântul va fi pomenit în data de 29 aprilie, la o zi după Paște, căci, în mod normal, pe 23 aprilie, anul acesta, pică Săptămâna Patimilor, astfel că sărbătoarea a fost mutată a doua zi după Înviere.

UPDATE: Potrivit canoanelor, dacă sărbătoarea de Sfântul Gheorghe cade luni, marți sau miercuri, atunci sărbătoarea și slujba aferentă sunt mutate în Duminica de Florii. Dacă această zi cade joi, vineri, sâmbătă, atunci se mută a doua zi de Paști. Pentru că anul acesta 23 aprilie este marți, ar trebui ca slujba să fie mutată de Florii, așa cum s-a mai întâmplat. Anul acesta, însă, avem de-a face cu o excepție. Procesiunea de Florii, însă, a devenit un fenomen foarte amplu, în ultimii ani, dar se suprapune cu vecernia de Sfântul Gheorghe. Prin urmare, decizia Sfântului Sinod este diferită.

Biserica ortodoxă nu mai celebrează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie

Cu mai multe detalii a venit un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române. „Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui este motive de sărbătoare și bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor.

În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, anunță un reprezentant al bisericii.

Biserica ortodoxă nu mai celebrează Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie! Motivul pentru care sărbătoarea s-a mutat după Paşte
Motivul pentru care sărbătoarea s-a mutat după Paşte

Sfântul a trecut prin chinuri groaznice, însă nu s-a lepădat de credință

Sfântul Gheorghe, în tradiția populară, este cunoscut sub numele de San-George și este considerat zeul vegetației, protectorul naturii înverzite, al vitelor și al oilor. Mai mult, dacă plouă în ziua în care este pomenit Sfântul, acesta este un semn divin că urmează să se facă grâul și fânul.

Acesta s-a înrolat în armata română și, parcurgând ierarhia militară, s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În pofida decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, acesta a ales să își mărturisească public credința creștină. Sfântul a fost întemnițat și supus unor torturi pentru a-și renega credința, însă nimic nu l-a făcut să se lepede de ea.