News

Biserica Ortodoxă, poziție în premieră pro-vaccinare: ”Pledăm pentru implicarea preoților în informarea credincioșilor”

05.04.2021 | 16:17
Biserica Ortodoxa pozitie in premiera provaccinare Pledam pentru implicarea preotilor in informarea credinciosilor
ADVERTISEMENT

În premieră, Biserica Ortodoxă Română (BOR) declară public că se situează pe o poziție pro-vaccinare, într-o perioadă extrem de importantă în care autoritățile caută să convingă populația că imunizarea este o armă fundamentală prin care pandemia poate fi stopată.

Oficialii BOR recunosc că le vor transmite credincioșilor informațiile despre vaccinare cuprinse în broşura oficială pe care toate cultele religioase au primit-o în ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă întărește poziția bisericii și spune că pledează ”în mod ferm” pentru implicarea preoţilor în acest act de informare al credincioșilor. Este pentru prima oară în perioada pandemiei când BOR se situează ferm pe o poziție pro-vaccinare, după mai multe ezitări.

Biserica Ortodoxă Română anunță, în premieră, o poziție fermă pro-vaccinare

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a transmis, luni, că ajutorul Bisericii în ceea ce priveşte informara populaţiei cu privire la vaccin şi vaccinare deja există, fiind realizată o broşură cu informaţii pe care preoţii o popularizează cu toate ocaziile.

ADVERTISEMENT

”Ajutorul Bisericii există şi se traduce prin transmiterea din partea clericilor spre credincioşi a informaţiilor cuprinse în broşura oficială pe care toate cultele religioase au primit-o în ianuarie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Conţinutul acestei broşuri despre vaccin e cunoscut de preoţi. Ei îl comunică credincioşilor. Aşa au fost rugaţi. Clericii pot transmite informaţiile despre vaccinarea ‘gratuită, sigură şi voluntară’ aşa cum reies acestea dintr-un document asumat de cele mai înalte autorităţi medicale din România şi Europa.

ADVERTISEMENT

Este ceea ce pot face acum reprezentanţii cultelor, care, fără excepţie, sunt favorabile vaccinării”, a declarat Bănescu pentru Agerpres.

Oficialul bisericii mai adaugă faptul că el și biserica pledează ”în mod ferm” pentru implicarea preoţilor în actul de informare “onestă” a credincioşilor.

ADVERTISEMENT

”Personal, pledez în mod ferm pentru implicarea preoţilor în acest act de informare onestă a credincioşilor. Biserica Ortodoxă şi-a exprimat şi reiterat poziţia sa favorabilă vaccinării, salutând cu bucurie apariţia vaccinurilor.

În calitatea pe care o am, îi îndemn personal pe cei ce încă ezită să se informeze cât mai atent şi din surse sigure cu privire la beneficiile vaccinului şi, în urma consultării cu medicul de familie, să ia decizia cea mai bună pentru sănătatea lor şi a celor dragi. Eu am făcut-o, vaccinându-mă”, a mai spus Vasile Bănescu.

BOR, răspuns pozitiv pentru premierul Cîțu

Prin poziția oficială expusă de Vasile Bănescu, BOR vine cu un răspuns indirect, dar pozitiv, pentru autorități. Tot luni, Florin Cîțu a cerut BOR să se implice în campania de vaccinare.

Pentru ca lucrurile să revină la normal începând cu data de 1 iunie, premierul Florin Cîțu spunea, într-o conferință de presă, că România are nevoie de ajutor în campania de vaccinare. Iar acest sprijin poate fi oferit chiar de Biserica Ortodoxă.

”Mai mult, este nevoie – și am spus-o și la întâlnirea cu cultele și mi s-au dat asigurări – de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural. E nevoie ca toți românii din mediul rural să aibă aceste informații și să poată să se vaccineze”, a spus premierul, luni, la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT