News

Biserica Ortodoxă, reacție oficială după ce Guvernul a cerut sprijinul în campania de imunizare: ”O atitudine fundamental etică”

Biserica Ortodoxă a reacționat oficial după ce Guvernul a cerut sprijinul în campania de imunizare anti-Covid.
28.07.2021 | 07:30
Biserica Ortodoxa reactie oficiala dupa ce Guvernul a cerut sprijinul in campania de imunizare O atitudine fundamental etica
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română a avut o reacție oficială după ce Guvernul, prin vocea vicepremierului Dan Barna, a cerut sprijinul în campania de imunizare anti-Covid.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, i-a îndemnat pe clerici şi laici să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical.

ADVERTISEMENT

Acesta a adoptat un ton neutru și a subliniat faptul că BOR i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze.

Cum răspunde Biserica Ortodoxă cererii de a sprijini campania de vaccinare anti-Covid

Oficialul BOR spune, într-un comunicat, că Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia ”favorabilă”, ”firească” şi ”clară” faţă de actul vaccinării într-o pandemie.

ADVERTISEMENT

El le-a recomandat clericilor şi laicilor să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical. Bănescu mai spune că implicarea cultelor religioase într-o temă extra-religioasă nu poate trece dincolo de o zonă în care competențele medicale ar trebui să primeze.

”Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent.

Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică – în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă – nu poate transgresa, însă, limitele contextului celor menţionate mai sus”, a precizat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Dan Barna despre implicarea BOR în campania de vaccinare

La începutul acestei săptămâni, vicepremierul Dan Barna a declarat că USR PLUS va propune măsuri ”mai active” prin care vaccinarea anti-Covid să crească şi în mediul rural şi urban acolo unde sunt cifre foarte mici.

În acest sens, el a cerut ca BOR să copieze modelul bisericii din Grecia și să devină ”un partener” în campania de vaccinare.

”Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului la şedinţa de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare.

Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat”, a spus Barna, luni.

ADVERTISEMENT