Biserica Ortodoxă Română își exprimă solidaritatea cu românii ortodocși din Cernăuţi care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română în capela mitropoliţilor Bucovinei. BOR solicită sprijinul autorităților române pe lângă cele ucrainene pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor.
În luna august, Capela Mitropolitană din Cernăuți, care a fost ridicată în 1881 pentru a adăposti rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei, a fost transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), condusă de mitropolitul Epifanie.
La începutul lunii septembrie, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică care reuneşte peste 20 de societăţi culturale şi instituţii de presă de limba română din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev, a semnat un memoriu pe care l-a transmis către cele mai importante instituții din România.
Prin acest memoriu, CNRU cerea factorilor de decizie din România să atitudine faţă de ”furtul de către autorităţile ucrainene a Capelei Mitropolitane”. Până în prezent, nicio reacție nu a venit de la București.
Asta până miercuri, 4 septembrie, când, într-un comunicat, Biserica Ortodoxă Română acuză Ucraina de ”confiscarea” unui lăcaș de rugăciune folosit de ortodocșii români. Patriarhia Română se declară solidară cu conaționalii din Cernăuţi în demersul redeschiderii capelei mitropolitane.
BOR anunță că Patriarhia Română a luat act cu regret și întristare de situația Capelei Mitropolitane de la Cernăuți și solicită intervenția autorităților române, astfel încât românilor din Ucraina să li se respecte libertatea de a se ruga în limba română.
”Patriarhia Română a luat act cu regret și întristare de faptul că slujbele în limba română nu mai pot avea loc în capela mitropoliților Bucovinei, mitropoliți care au vorbit și au slujit în limba română și este solidară cu românii ortodocși din Cernăuți care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română a respectivei capele istorice.
Deși clerul și credincioșii români din regiunea Cernăuți nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ci țin de altă Biserică Ortodoxă, nu putem rămâne nepăsători în fața confiscării de către autorități, cu diferite justificări administrative, a unui simbol identitar românesc și în fața încălcării libertății religioase a unor creștini ortodocși români.
Ca urmare, solicităm și noi, alături de organizațiile românești care ne-au scris, sprijinul autorităților române pe lângă autoritățile ucrainene, pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor și să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”, transmite Patriarhia Română, într-o reacție pentru RostOnline.