News

Biserica Ortodoxă Română nu concepe să renunțe la împărtășania cu aceeași linguriță, în ciuda pandemiei de Covid-19

21.07.2020 | 19:55
Biserica Ortodoxa Romana nu concepe sa renunte la impartasania cu aceeasi lingurita in ciuda pandemiei de Covid19
BOR nu renunță la împărtășania cu aceeași linguriță
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română nu renunță la împărtășania cu aceeași linguriță, din argint, deși România se confruntă cu tot mai multe cazuri de Covid-19.

Sfântul Sinod respectă un punct de vedere comun cu celelalte Biserici Ortodoxe din lume referitoare la Sfânta Împărtășanie.

ADVERTISEMENT

Potrivit Patriathiei, împărtășania se va face potrivit tradiției liturgice dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită.

Biserica Ortodoxă Română nu vrea să renunțe la împărtășania cu aceeași linguriță

Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtăşire a credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiţiei liturgice ortodoxe de împărtăşire a credincioşilor dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită”, a transmis Patriarhia.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au propus folosirea de lingurițe și pahare de unică folosință în timpul Împărtășaniei, lucru refuzat de BOR.

Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine exclusiv Bisericii”, transmitea BOR în luna mai 2020, când s-a pus pentru prima oară problema răspândirii Covid-19 prin intermediul Împărtășaniei.

ADVERTISEMENT

„Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”, transmitea și Arhiepiscopia Tomisului, în luna mai, conform Adevărul.

Patriarhia insistă asupra faptului că nimeni nu poate interveni peste BOR atunci când vine vorba de anumite sfinte taine: „Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii.

ADVERTISEMENT

În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.

ADVERTISEMENT