News

Bistriţa, Baia Mare și Satu Mare ies din carantină. Ce măsuri restrictive rămân valabile

02.12.2020 | 22:18
Bistrita Baia Mare si Satu Mare ies din carantina Ce masuri restrictive raman valabile
ADVERTISEMENT

Autoritățile locale au decis scoaterea din carantină a localităților Bistrița, Baia Mare și Satu Mare, după ce rata de infectare a scăzut considerabil.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a anunţat că nu se va prelungi carantina zonală pentru orașul Baia Bare și localitatea Vişeu de Jos.

ADVERTISEMENT

Prefecturile din Bistriţa-Năsăud și Satu Mare au transmis că reședințele județelor respective vor ieși din crantină în curând, Bistrița din data de 3 decembrie, iar Satu Mare, chiar din această noapte.

Baia Mare, Bistrița și Satu Mare ies din carantină. Măsurile care nu mai sunt valabile și cela care rămân de actualitate

„Municipiul Bistriţa iese din carantină! Începând cu data de 3 decembrie, ora 5:00, restricţiile prevăzute de măsura carantinării municipiului Bistriţa se ridică, fapt datorat scăderii constante a numărului de cazuri de Coronavirus în acest spaţiu.

ADVERTISEMENT

Dacă la momentul formulării analizei de risc de către Direcţia de Sănătate Publică, în vederea obţinerii avizului INSP pentru carantinarea municipiului (16.11) incidenţa de cazuri era de 9,01/1000 locuitori fără focare, astăzi incidenţa e de 4,98/1000 locuitori (fără focare)”, a anunțat, astăzi, Prefectura Bistriţa-Năsăud, potrivit news.ro.

Decizia a fost luată în urma unei analize de risc a situației epidemiologice din ultimele 14 zile, realizată de DSP și aprobată de Institutul Național de Sănătate Publică, în vederea ridicării carantinei.

ADVERTISEMENT

„Este de reţinut faptul că incidenţa de azi depăşeşte pragul de 3/1000 de locuitori, astfel că rămân valabile prevederile Hotărârii CJSU nr. 59/27.10.2020 (…) Mulţumim tuturor bistriţenilor care ne-au sprijinit prin respectarea măsurilor! Comportamentul vostru responsabil contribuie zi de zi în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei!”, au adăugat reprezentanții Prefecturii.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să comunice opiniei publice că nu va fi prelungită măsura de carantină zonală pentru municipiul Baia Mare şi pentru localitatea Vişeu de Jos”, a precizat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Institutiei Prefectului-Judetul Maramures, potrivit economica.net.

ADVERTISEMENT

Deasemenea, o decizie asemănătoare a fost anunțată și la Satu Mare: „din această noapte, la ora 00,00, municipiul Satu Mare iese din carantina zonală instituită în data de 19 noiembrie 2020, odată cu expirarea celor 14 zile şi scăderea incidenţei de cazuri la 6,55 în prezent.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a adoptat Hotărârea nr. 57 din 02.12.2020 pentru stabilirea unor măsuri şi responsabilităţi la nivelul judeţului Satu Mare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor generate de COVID-19 cu aplicabilitate începând din data de 03 decembrie, ora 00,00”, a transmis prefectura județului respectiv.

Ridicarea carantinei va permite deplasarea pe timpul zilei fără declarația pe propria răspundere, iar programul cu publicul al operatorilor economici se poate prelungi până la ora 22:00. În plus, pot rămâne deschise, pe perioada weekendului și a sărbătorilor legale, magazinele din centrele comerciale care nu vând produse de primă necesitate.

Cu totate acestea, rata de infectare în aceste localități este peste 3 la mie, ceea ce înseamnă că rămân în vigoare măsurile restrictive specifice scenariului roșu. Este interzisă circulația persoanelor în grupuri mai mari de 6 persoane, care nu aparțin aceleiași familii, în interiorul localității.

În intervalul orar 23:00–05:00, este interzisă circulația în afara locuințelor, cu excepția deplasărilor pentru motive întemeiate și specificate în Declarația pe propria răspundere sau pe baza adeverinței/legitimației de la locul de muncă.

Sunt interzise mitingurile, demonstraţiile, procesiunile, concertele sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, cât și întrunirile culturale, științifice, sportive, artistice sau de divertisment, realizate în spații închise. Activitățile și competițiile sportive individuale sau colective, în spații închise sau deschise, sunt interzise, cu excepția celor organizate de federații.

Sunt interzise și reuniunile cu ocazia anumitor sărbători, petreceri, evenimente private (nunți, botezuri) sau aniversări atât în spații închise, cât și în spații deschise. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care întreprind activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nonalcoolice (restaurante și cafenele) este interzisă. Este permisă comercializarea prin livrări la domiciliu sau în sistem „take away”.

Totodată, prezența la activități religioase le este permisă doar persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea în care se desfășoară respectiva activitate și cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

ADVERTISEMENT
Tags: