News

Experimentul Bitcoin continuă în El Salvador. Oamenii nu știu cât va costa o pâine, dar s-au grăbit să plătească în monede virtuale

Bitcoin este monedă legală în El Salvador de aproximativ două luni, iar autoritățile caută soluții pentru cea mai mare problemă a monedei, volatilitatea.
17.11.2021 | 11:16
Experimentul Bitcoin continua in El Salvador Oamenii nu stiu cat va costa o paine dar sau grabit sa plateasca in monede virtuale
Experimentul Bitcoin din El Salvador continu[, iar președintele îi liniștește pe cetățeni. Sursa foto: Nayib Bukele, Twitter, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Experimentul Bitcoin desfășurat la nivel național de către statul sud-american El Salvador se dovedește a fi mai dificil decât anticipa președintele țării în urmă cu câteva luni. Mai mulți experți globali au avertizat cu privire la riscurile substanțiale la care este expusă economia salvadoriană, în vreme ce oamenii au protestat în repetate rânduri împotriva introducerii Bitcoin ca metodă legală de plată.

Guvernul, între timp, își menține poziția și afirmă că realizează un nou experiment, de data aceasta încercând să adreseze una dintre cele mai mari probleme ale monedei virtuale – volatilitatea.

ADVERTISEMENT

În septembrie, Bitcoin a fost adoptat ca monedă oficială în El Salvador. În ultimele două luni, președintele Nayib Bukele încearcă să descopere răspunsuri în inima comunității crypto. Mulți pasionați ai acestei monede virtuale se vor reuni la summit-ul ”Adopting Bitcoin”, desfășurat între 16 și 17 noiembrie în statul sud-american.

Criticii lui Bukele lansează acuzații grave la adresa președintelui, despre care spun că lovește în independența judiciară a statului, într-o aparentă încercare de a contura un regim autoritar. Parlamentul în care partidul președintelui are o supermajoritate a adoptat recent legi care permit concedierea în masă a judecătorilor, iar curtea supremă a țării este acum plină de loialiști.

ADVERTISEMENT

Pentru experimentul Bitcoin, însă, lucrurile nu sunt chiar atât de rele. Recent, China a interzis cam toate aspectele referitoare la monedă, lovind în principiu în industria de minerit a Bitcoin – un proces deosebit de energofag. Minerii caută acum alternative, iar El Salvador îi așteaptă pe toți cu brațele deschise, mizând pe energia geotermală din țară, o alternativă foarte bună la prețul redus al curentului obținut din cărbune.

”Oameni din Asia, din America de Sud sau din Rusia, toți sunt interesați să investească în El Salvador”, a declarat vicepreședintele țării, Felix Ulloa, pentru politico.eu.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i motiva pe investitori să vină în țară, președintele statului a descris pe Twitter câteva dintre avantajele de care se vor bucura acești cetățeni. Vor primi, printre altele, scutiri de taxe pentru Bitcoin și, de asemenea, drept imediat de rezidență permanentă. ”Un investitor elvețian mi-a spus că este interesat să aducă între 13 și 15.000 de sisteme pentru a produce Bitcoin”, s-a lăudat Ulloa.

El Salvador este prima țară din lume care adoptă moneda virtuală Bitcoin ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american. Această valută a înlocuit colonul salvadorian în 2001, după ce moneda națională s-a confruntat cu o creștere abruptă a inflației.

ADVERTISEMENT

În cazul Bitcoin, însă, problema este exact opusă față de cea a monedei clasice. Acesta nu își pierde din valoare din cauza inflației, însă valoarea sa a explodat de-a lungul existenței de doar un deceniu, iar Bitcoin rămâne, în continuare, foarte volatil.

Din această cauză, mulți se tem de monedă, mai ales luând în calcul viteza cu care aceasta a fost adoptată în El Salvador. Pe 5 iunie, Bukele anunța planurile sale de trimitere către Congres a legii privind moneda virtuală. Patru zile mai târziu, această lege era deja adoptată de către parlamentul ce îl susține pe președinte, iar în septembrie, moneda a devenit oficială.

Nevoile energetice ale mineritului de Bitcoin, o posibilă problemă gravă pentru țară

Criticii au comentat pe seama acestei rapidități: ”Dacă ai ceva bun de promovat, îl aduci în discuție li apoi îți expui argumentele. N-a fost însă astfel în cazul Bitcoin”, arată Ricardo Navarro, liderul unui NGO pentru protecția mediului din El Salvador, CESTA. Voturile au venit ”de la oamenii din partidul președintelui Bukele, care vor aproba și accepta orice propune acesta.”

Navarro se teme și că moneda va atrage baronii drogurilor, pe fondul tranzacțiilor anonime posibile cu ajutorul Bitcoin. Acesta face trimitere către o captură de 700 de kilograme de cocaină, descoperite recent de poliția din Spania. Drogurile proveneau din El Salvador.

Poate și mai important este faptul că, cel puțin după spusele lui Ricardo Navarro, minerii de Bitcoin nu vor putea să își satisfacă nevoile energetice doar cu ajutorul vulcanilor – cel mai probabil, aceștia vor trebui să apeleze și la alte surse pentru curent electric.

”Am impresia că Bukele nu prea înțelege ce se întâmplă în cazul energiei electrice”, spune Navarro, ”mineritul va complica în mod sigur cererea.”

Un oficial din guvern a dat declarații sub protecția anonimatului și spune că legea Bitcoin a fost creată având în vedere cercetări și alte observații făcute în El Zonte – acesta e un oraș de pe malul Pacificului, care a integrat Bitcoin în economia locală de mai bine de un an de zile.

Bukele și acoliții săi cred că Bitcoin va spori economia națională după trecerea pandemiei. Criza medicală a crescut rata sărăciei la 28%, de la 22% în 2019.

Bitcoin, între timp, stabilește noi recorduri care nu bucură pe toată lumea. Dacă pe 21 iulie, o monedă costa cam 25.300 de euro, prețul a ajuns la 46.750 de euro în urmă cu o lună. Acum aproape o săptămână, un Bitcoin costa 59.000 de euro.

Doar o treime dintre salvadorieni au cont bancar. Portofel Bitcoin are deja 50% din populație

Aceste fluctuații foarte mari ale valorii îi pun în dificultate pe cetățeni, aceștia neștiind exact cât au de plătit pentru o cafea, pentru o pâine sau pentru un litru de lapte. Și mai complicat e pentru guvern, care trebuie să plătească lunar 150 de milioane de dolari pentru angajații de la stat și pentru pensionari.

Guvernul lui Bukele încearcă, astfel, să găsească metode de ameliorare a efectelor volatilității. O companie elvețiană, pe care Ulloa nu a numit-o, a oferit guvernului un contract ”futures” – promițând să cumpere Bitcoin din El Salvador pentru 50.000 de dolari pe unitate, indiferent de prețul zilnic al monedei.

Țara poate profita de pe urma acestui schimb, dar totodată poate să și piardă bani, în funcție de prețul monedei. Totuși, există certitudinea unei rate de schimb fixe. Guvernul încă nu a aprobat această înțelegere, estimând că vor apărea și alte propuneri în zilele summit-ului.

Criticii susțin, însă, că demersurile președintelui sunt zadarnice. Navarro este de părere că a cere celor din industria crypto soluții pentru stabilizarea prețului este ca și cum ar cere baronilor petrolului să ofere un preț fix. ”Producătorii de petrol, ca Arabia Saudită, pot influența prețul petrolului prin simpla oprire a producție sau prin limitarea vânzării pe piață a acestuia, cu Bitcoin e la fel, iar asta e foarte înfricoșător.”

Și totuși, Bitcoin nu mai este atât de străin cetățenilor din El Salvador pe cât era în urmă cu câteva luni. În jur de trei milioane de locuitori, aproape jumătate din populația țării, au deja un portofel Bitcoin. În comparație, doar 30% dintre adulții din stat au un cont bancar.

”La magazin, poți plăti cu Bitcoin, la benzinărie… poți să îți cumperi medicamente la farmacie. Poți să plătești la McDonald’s și în alte restaurante. Devine, deci, mai natural în operațiunile zilnice ale cetățenilor”, arată Ulloa. care admite că ”au existat anumite greșeli, dar e natural ca în orice proces de implementare a unei noutăți. Trebuie să mai faci ajustări, iar noi lucrăm să îmbunătățim totul. Până la final de an, sperăm că totul va fi în regulă.”

Alte figuri importante din Europa și nu numai privesc cu temere experimentul din El Salvador. Stefan Berger, europarlamentar conservator german, spune că ”sistemul descentralizat poate deschide calea către tranzacții ilicite, anonime”, iar că Bitcoin ca monedă legală ar putea promova un ”anarhism invers”, în care spălarea de bani și corupția sunt facilitate de către guvern.

Până acum, niciun alt guvern nu s-a arătat interesat să afle informații despre experimentul din Salvador.

ADVERTISEMENT