News

Bitcoin nu e atât de anonim și sigur pe cât ai crede. Cum au sechestrat oamenii legii milioane de dolari din activități criminale

Autoritățile au pus sechestru pe milioane de dolari în Bitcoin, dovedind că anonimitatea și siguranța nu sunt chiar perfecte, nici măcar pe blockchain.
27.06.2021 | 19:51
Bitcoin nu e atat de anonim si sigur pe cat ai crede Cum au sechestrat oamenii legii milioane de dolari din activitati criminale
Bitcoin nu e atât de anonim și sigur pe cât ai crede. Cum au sechestrat oamenii legii milioane de dolari din activități criminale. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Pentru mai bine de un deceniu, încă de la apariția monedei virtuale Bitcoin, oamenii au trăit cu impresia (și pe bună dreptate) că noul sistem este unul complet în afara celui financiar clasic, în care tranzacțiile au loc descentralizat și, mult mai important, anonim.

Având în vedere posibilitatea de anonimitate în cazul tranzacțiilor cu Bitcoin, e ușor de intuit că nu doar oamenii de rând au interes într-un astfel de sistem.

ADVERTISEMENT

Infractorii au beneficiat masiv de pe urma monedelor virtuale, având posibilitatea de a face tranzacții cu Bitcoin fără să își dezvăluie vreo informație personală, nici măcar numele, o adresă de mail sau chiar locul din care are loc tranzacția.

Bitcoin, din ce în ce mai popular în rândul infractorilor

Astfel, de-a lungul anilor, Bitcoin a reușit să devină popular nu doar în rândul celor ce au pus banii la păstrare ca să-i înmulțească, ci și în rândurile traficanților de droguri, de arme, sau între cei care vor să evite plata taxelor sau care doresc să spele bani.

ADVERTISEMENT

După 12 ani de credință neclintită că Bitcoin nu poate fi urmărit și că este un mediu sigur, însă, o acțiune a autorităților americane dovedește contrariul.

Oficialii federali au reușit să recupereze majoritatea răscumpărării plătite în cadrul atacului ransomware de la Colonial Pipeline, desfășurat relativ recent.

ADVERTISEMENT

FBI a pus mâna pe banii ceruți de hackeri ca răscumpărare

În urmă cu doar câteva zile, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că a reușit să urmărească 63,7 bitcoin dintr-un total de 75 plătiți ca recompensă. Asta se traduce într-o sumă de aproximativ 2,3 milioane de dolari dintr-un total de 4,3 milioane pe care Colonial Pipeline s-a văzut nevoită să îi plătească. Hackerii au blocat sistemele de calcul ale companiei, conducând la o criză de combustibil și creșteri ale prețului la pompă.

Investigatorii au urmărit banii trimiși ca răscumpărare, în timp ce criptomonedele s-au plimbat între 23 de portofele electronice aparținând DarkSide, grupul de hackeri din spatele atacului. Într-un final, banii au ajuns într-un portofel pentru care autoritățile au primit mandat de sechestru de la un judecător federal, astfel că au putut accesa cele două milioane de dolari. Cu toate acestea, FBI-ul nu a dat detalii specifice despre cum a fost posibilă această reușită.

ADVERTISEMENT

Chiar și fără informații detaliate, comunitatea investitorilor în monede virtuale ar trebui să ia notă de faptul că autoritățile nu au bătut pasul pe loc în ultimul deceniu. Capacitățile oamenilor legii pare că au ținut pasul cu dezvoltarea industriei.

Aceleași proprietăți care fac criptomonedele atât de atractive pentru răufăcători, îndeosebi posibilitatea de a transfera bani instantaneu, fără ajutorul unei bănci, sunt cele care se pot întoarce ușor împotriva celor care au de gând să comită ilegalități.

Moneda în sine poate fi urmărită prin intermediul blockcahin-ului, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată într-un registru permanent.

”Sunt firimituri digitale”, spune Kathryn Haun, fost procuror federal, ”este o urmă pe care autoritățile o pot urmări destul de ușor.”

Haun mai adaugă că viteza cu care Departamentul de Justiție s-a mișcat este una demnă de menționat, mai ales că e vorba de criptomonede care au fost confiscate și nu despre bani reali.

Cum ar fi legat autoritățile identitatea infractorilor de portofele digitale anonime

Având în vedere natura publică a blockchain-ului, experții în criptomonede spun că sarcina autorităților a fost de a găsi o metodă să conecteze infractorii cu un portofel digital, care conține monedele. Pentru a face asta, autoritățile s-au concentrat, cel mai probabil, pe ceea ce este cunoscut ca cheie publică și cheie privată.

O cheie publică este un șir de cifre și litere pe care posesorii de Bitcoin le folosesc pentru a tranzacționa cu alții. O cheie privată este similară în construcție, dar este folosită pentru a securiza portofelul.

Urmărirea istoricului de tranzacții ale unui utilizator presupune, astfel, aflarea cheii publice pe care aceștia o controlează, conform autorităților.

Apoi, sechestrarea Bitcoin a necesitat obținerea cheii private, un proces mult mai dificil. Aici, însă, secretul meseriei rămâne secret, nefiind clar cum au reușit agenții FBI să obțină această cheie.

Experții în monede virtuale sunt, totuși, de părere că agenții nu s-ar fi folosit de vreo vulnerabilitate în tehnologia blockchain. E mult mai probabil ca aflarea cheii private să fi fost o chestiune pur investigativă.

E posibil ca agenții să fi obținut cheile private cu ajutorul unui informator plantat în rețeaua DarkSide. Acesta ar fi putut accesa calculatorul unde cheile private și parolele erau stocate. De asemenea, există și varianta în care serviciul care găzduia portofelul privat să fi fost obligat să predea cheile private în urma prezentării unui mandat.

”Dacă obțin cheile private, pot confisca banii”, spune Jesse Proudman, fondator al Makara, un site de investiții în criptomonede.

Firmele care avertizează despre ilegalități cu Bitcoin, din ce în ce mai populare

FBI a lansat parteneriate cu mai multe companii specializate în urmărirea monedelor virtuale în conturi digitale, conform documentelor oficiale. Chainalysis, Elliptic și TRM Labs sunt unele dintre companiile care urmăresc plățile în criptomonede și care alertează cu privire la posibile activități infracționale.

Aceste firme urmăresc blockchain-uri, căutând tipare care sugerează activități ilegale. Funcționează într-un mod similar cu modul în care Microsoft și Google combat problema spamului, identificând și blocând conturile care trimit linkuri periculoase către sute sau mii de persoane.

”Criptomonedele ne ajută să folosim aceste unelte pentru a urmări fluxuri financiare pe blockchain în moduri pe care nu le-am putea face cu banii fizici”, spune Ari Redbord, de la TRM Labs.

Mai mulți entuziaști ai monedelor virtuale spun că recuperarea unei bune părți din recompensa plătită în Bitcoin reprezintă o victorie uriașă în favoarea legitimității monedelor digitale. O astfel de mișcare ar trebui să mai amelioreze imaginea pe care și-a creat-o această monedă, de paradis al infractorilor.

Pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni folosesc monede virtuale, majoritatea încep să acceseze Bitcoin așa cum ar face cu banii într-o bancă tradițională, printr-un intermediar, o piață de schimb crypto.

În SUA, legile cu privire la verificarea identității și la combaterea spălării banilor obligă aceste servicii să știe cine le sunt clienții, creând astfel o legătură directă între un portofel virtual și posesorul său. Clienții trebuie să încarce pe platforme un document oficial prin care să-și ateste identitatea.

Întotdeauna e loc de mai multă securitate

După atacul de la Colonial Pipeline, mai mulți lideri financiari au propus interzicerea criptomonedelor.

”Putem trăi într-o lume cu criptomonede sau într-o lume fără ransomware, dar nu le putem avea pe ambele”, a declarat Lee Reiners, director executiv al Global Financial Markets Center, de la Duke Law School.

Experții în monede virtuale spun că hackerii ar fi putut să-și securizeze mai mult conturile. Unii posesori de bani digitali se feresc cât pot de mult de a-și păstra cheile private pe vreun dispozitiv conectat la internet, în ceea ce se numește cold wallet, un portofel ”rece”, departe de rețeaua globală www.

Unii memorează șirurile de cifre și litere care compun cheile private pe care le dețin, în vreme ce alții le scriu în carnețele. Din păcate, acestea din urmă pot fi obținute printr-un mandat de percheziție.

Conform lui Marc Raimondi, purtător de cuvânt pentru Departamentul de Justiție, acest flagrant este doar cel mai recent dintr-o serie lungă de acțiuni similare, prin intermediul căruia au fost recuperate sute de milioane de dolari, bani folosiți pentru activități criminale.

Spre exemplu, în februarie, Departamentul a declarat că are mandate de sechestru pentru 2 milioane de dolari în criptomonede pe care hackerii nord-coreeni le-ar fi furat și pus în conturi găzduite de două platforme de schimb de monede virtuale.

”Criptomonedele sunt, de fapt, mai transparente decât alte moduri de transfer de valori”, spune Madeleine Kennedy, purtătoare de cuvânt pentru Chainalysis: ”cu siguranță sunt mai transparente decât banii lichizi”, notează nytimes.com.

ADVERTISEMENT