News

Avertisment sumbru al uneia dintre cele mai importante bănci: ”Bitcoin ar putea deveni lipsit de orice valoare”

Experții Băncii Angliei avertizează că Bitcoin și-ar putea pierde întreaga valoare în viitor, în funcție de modurile în care evoluează această monedă virtuală.
15.12.2021 | 15:04
Avertisment sumbru al uneia dintre cele mai importante banci Bitcoin ar putea deveni lipsit de orice valoare
Moneda virtuală Bitcoin rămâne, în continuare, volatilă, iar experții sunt sceptici cu privire la aceasta. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Monedele virtuale sunt încă un teritoriu exotic, chiar și pentru cei care au înțeles despre ce este vorba și cum ar trebui să investească. Unii s-au îmbogățit de-a lungul anilor, alții peste noapte, în vreme ce o bună parte din ”investitorii” de ocazie mai degrabă au pierdut bani.

Acum, un avertisment venit din partea Băncii Angliei sugerează că Bitcoin ar putea ajunge ”fără valoare”, iar că oamenii care investesc în monede digitale ar trebui să fie pregătiți să piardă totul.

ADVERTISEMENT

Avertismentul băncii centrale a Angliei a fost lansat în direcția investitorilor, care ar trebui să fie conștienți de potențialele riscuri. Banca se întreabă dacă există o valoare inerentă a celei mai proeminente monede virtuale, care a ajuns la praguri record în acest an, de peste 67.000 de dolari.

Moneda a pierdut din valoare odată cu apariția veștilor despre varianta Ommicron, iar acum s-a stabilizat în jurul valorii de 50.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Adjunctul guvernatorului Băncii Angliei, Sir Jon Cunliffe, spune că instituția a trebuit să se pregătească pentru riscurile legate de creșterea activelor crypto, odată cu popularizarea foarte rapidă a acestei monede. ”Prețul poate varia considerabil, iar Bitcoin poate teoretic să ajungă și la valoarea 0”, a declarat acesta, conform theguardian.com.

Capitalizarea de piață a activelor crypto a crescut de 10 ori începând cu prima parte a anului 2020, ajungând la aproximativ 2,6 trilioane de dolari, ceea ce în prezent înseamnă cam 1% din activele financiare globale.

ADVERTISEMENT

Comisia de politici financiare a Băncii Angliei a fost înființată în urma crizei financiare din 2008 și are rolul de a monitoriza riscurile din piață. Reprezentanții acesteia au declarat că stabilitatea sistemului financiar britanic se confruntă cu riscuri directe scăzute din cauza activelor crypto. Totuși, aceștia avertizează că din cauza creșterii foarte rapide, aceste active ar putea deveni mai interconectate cu serviciile financiare clasice, astfel că pot apărea riscuri diverse.

Banca îndrumă marile instituții ale țării să fie precaute în ceea ce privește adoptarea activelor crypto, anunțând totodată că va fi atentă la viitoarele progrese din piață.

ADVERTISEMENT

Un Bitcoin = un Bitcoin. Și atât?

”Noi cadre legislative și regulatorii, atât domestice cât și globale, sunt necesare pentru a influența dezvoltarea în aceste piețe ce cresc foarte repede, astfel încât riscurile să poată fi gestionate, inovația sustenabilă să fie încurajată, iar încrederea și integritatea sistemului financiar să fie menținute”, transmite Banca Angliei.

Într-un material publicat separat pe blogul băncii, un angajat al băncii descrie faptul că Bitcoin a eșuat în a îndeplini multe dintre calitățile unei monede și că riscă să rămână un activ volatil.

Thomas Belsham, care lucrează în departamentul investitorilor de la Banca Angliei, spune că ”Problema este că, spre deosebire de formele tradiționale de valută, Bitcoin nu este folosit pentru a da un preț altor lucruri decât sieși, după cum spun fanii monedei – ‘un Bitcoin = un Bitcoin'”

Acesta mai spune că limitarea acestui activ crypto, la 21 de milioane de monede, este unul din lucrurile care îl fac atractiv pentru investitori, însă această funcție care este integrată în designul monedei ”ar putea, în cele din urmă, să facă Bitcoinul inutil.”

Problema numărului limitat de monede se traduce în scenarii dificile, unul din ele fiind cel în care taxele pentru tranzacții devin atât de mari, încât nu mai este fezabil ca Bitcoinul să fie transferat între portofele. Asta, la rândul său, ar putea convinge o parte dintre mineri să renunțe la această activitate.

Asta poate duce la probleme de siguranță ale blockchain-ului, în cazul în care un număr mare de mineri părăsește această activitate, iar locul le este preluat de către o singură entitate ce poate controla mai bine de jumătate din puterea de hash a întregii rețele. Investitorii sunt avertizați că ”banii inteligenți”, cei controlați de investitori mari, de regulă instituționali, cum ar fi băncile, ar putea ieși din schemă, prăbușind moneda.

ADVERTISEMENT
Tags:
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
S-a despărțit de fostul atacant al României, iar acum și-a refăcut viața în...
S-a despărțit de fostul atacant al României, iar acum și-a refăcut viața în Dubai
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu...
Explozii puternice în portul Feodosia. Rusia afirmă că Ucraina a atacat Crimeea cu 38 de drone
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Un nou serviciu de streaming intră în România
Un nou serviciu de streaming intră în România
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat...
Factură de infarct pentru o familie dintr-un sat din Hunedoara. Le-a fost tăiat curentul, iar acum copiii îşi fac temele la lampă
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în...
Există o secvenţă tipică în atacurile Rusiei: principalul obiectiv care trebuie apărat în cazul unei invazii ruseşti | VIDEO
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile...
Șofer drogat la volanul unui bolid de 260.000 de euro, prins pe străzile din Arad. Mașina avea numere false
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Cristina Șișcanu s-a filmat în duș și a pus imaginile pe internet! Pozele...
Cristina Șișcanu s-a filmat în duș și a pus imaginile pe internet! Pozele au stârnit discuții aprinse! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama...
Povestea șocantă din viața unui mare actor român. A vrut să-și ucidă mama pentru că i-a otrăvit soția