News

Björn Borg, „iceborgul” dezgheţat de Mariana Simionescu, la 65 de ani. Nunta secolului în… carul cu boi! Video de colecție

Björn Borg a împlinit 65 de ani la începutul lui iunie. Marele tenisman suedez a fost căsătorit cu românca Mariana Simionescu și a făcut nunta într-un... car cu boi!
23.07.2021 | 14:15

Björn Borg a împlinit 65 de ani. „Mr. Ice-Borg” s-a născut la 6 iunie 1956, în Södertälje, orăşel la 35 de kilometri sud-est de capitala Suediei, Stockholm. A debutat ca profesionist la vârsta la care alţii au încă aspiraţii… „juniorale”, la 16 ani, în 1972. După care a „măturat” court-urile cu racheta sa…

La 22 ianuarie 1983 Björn Borg îşi anunţa, surprinzător, retragerea din activitate. Avea doar 26 de ani, era primul jucător de tenis care câştiga 11 titluri de Grand Slam. …Și fusese căsătorit cu o româncă, Mariana Simionescu.

ADVERTISEMENT

Björn Borg, „iceborgul” dezgheţat de Mariana Simionescu, la 65 de ani. Nunta secolului în… carul cu boi!

Pâna la retragerea sa oficiala, cea anunţată în 22 ianuarie 1983, cu toate că practic suedezul n-a mai contat în circuitul ATP încă din 1981, pentru că în 1982 a jucat un singur turneu, la Monte-Carlo, unde a fost eliminat în primul tur de francezul Yannik Noah, plus 4 competiţii demonstrative, Borg a înregistrat record după record.

În intervalul 1974-1981 şi-a trecut în palmares nu mai puţin de 11 turnee majore, triumfând de 6 ori la Roland Garros (1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981) şi de 5 ori la Wimbledon (consecutiv: 1976, 1977, 1978, 1979, 1980).

ADVERTISEMENT

La total, „Mr. Ice-Borg” (porecla dată din cauza comportamentului său pe court, reţinut, sobru, rece, figură impenetrabilă, fără grimasă indiferent de rezultat) a cucerit 64 de trofee ATP de simplu, pierzând alte 25 de finale. La Australian Open, pe-atunci competiţie căzută în desuetudine, a participat doar o dată, în 1974, şi a fost eliminat în turul 3, iar US Open-ul nu i-a purtat nicicând noroc, pierzând nu mai puţin de 4 finale (1976, 1978, 1980, 1981).

Se poate lauda şi cu două succese în Turneul Campionilor (1979, 1980, plus două finale pierdute la Ilie Năstase, în 1975 şi Jimmy Connors, în 1977). Trei ani la rând, între 1979-1981, s-a clasat pe primul loc ATP la 31 decembrie. Din palmaresul său nu lipseşte nici Cupa Davis, câştigată cu echipa Suediei în 1975. Are şi la dublu 4 titluri, dar insignifiante. S-a retras în plină glorie, brusc, fără ca vreun eveniment major şi vizibil să se fi petrecut cu-adevărat.

ADVERTISEMENT

De ce s-a retras brusc şi neateptat Björn Borg? Misterul a fost întors pe toate părţile în toate părţile lumii. Şi părerea multora a fost că a suferit în cele din urma de un sindrom de „prea-plin”, jucase prea mult timp la cel mai înalt nivel, aproape un deceniu, concentrarea îi fusese prea „devoratoare”, prea obositoare, consumul nervos prea profund, iar toate acestea l-au uzat înainte de vreme.

Dupa înfrângerile din finalele de la Wimbledon şi Flushing Meadows (US Open) în faţa aceluiaşi John „Big Mac” McEnroe, în acelaşi an 1981, Borg a simţit că dorinţa de victorie i s-a diminuat, la fel şi pasiunea, interesul pentru tenis. Îi dispăruse pur şi simplu dorul de competiţie, năzuinţa de a fi primul, voinţa de a se mai bate. Ceva vital secase în sufletul şi mintea „Ice-Borgului” născut la Södertälje. N-a mai putut „duce” nivelul ridicat cu care obişnuise lumea şi, cu o discreţie simptomatică, a ales să dispară…

ADVERTISEMENT

Între 1983 şi 1990 s-a remarcat doar ca manager, marca de îmbrăcăminte lansată de el, „Björn Borg Fashion”, devenind extrem de apreciată în ţara sa natală, Suedia. A revenit pe court-uri la începutul anilor ’90, dovedindu-se, însă, doar o umbră palidă a jucătorului fabulos de odinioară, nereuşind în meciurile disputate între 1991 şi 1992 să câştige nici măcar unul! Ultimul său meci de tenis profesionist a fost cel jucat cu rusul Alexander Volkov: 6-4, 3-6, 6-7 pe 8 noiembrie, pe „carpet”, la Moscova…

Björn Borg, ura cu John Mc Enroe şi iubirea cu Mariana Simionescu

În cartea „Corzi întinse. Björn Borg, John McEnroe şi povestea nespusă a celei mai aprige rivalităţi din tenis”, scrisă de jurnalistul american Stephen Tignor, senior writer la „Tennis Magazine” din New York, sunt descrise meciuri şi momente importante ale carierei lui Borg, definitorii fiind finalele de la Wimbledon din 1980 şi 1981 şi de la U.S. Open din aceiaşi ani, toate 4 (!) desfăşurate între Björn Borg şi John McEnroe.

„Finala la masculin din 1980 de la Wimbledon este, în multe feluri, Woodstockul tenisului. La fel cum priveliştea hipioţilor ameţiţi tăvălindu-se în noroi pe terenul unei ferme din nordul statului New York a devenit emblema anilor 1960, bentiţele şi pantalonii scurţi purtaţi de Borg şi McEnroe în acea zi au ajuns să reprezinte mult-mitologizaţii ani 1970 de dezvoltare explozivă a tenisului” – Stephen Tignor

„Rachetele de lemn ridicol de mici folosite de cei doi jucători, care, curând, aveau să fie măturate de un val de rame mai mari, mai puternice, manipulate atomic, au devenit discurile de vinil ale lumii sportive, talismane hipstereşti dintr-o vreme aparent mai simplă, mai organică. Borg şi McEnroe au fost ultimii jucători care au câştigat Wimbledonul cu o rachetă de lemn” – Stephen Tignor

Fără „duşmanul” Borg, McEnroe a luat-o în jos

Rivalitatea dintre Björn Borg și John McEnroe constituie substanţa cărţii lui Stephen Tignor, cu toate că sunt consemnate amintiri inedite şi despre alţi mari campioni precum Ilie Năstase, Jimmy Connors, Vitas Gerulaitis sau Ivan Lendl…

„…jocul pe linia de fund era puţin folosit de jucători, preferat fiind standardul primului secol de tenis şi anume serviciu-voleu (cu folosirea alternativă, atunci când nu erau la serviciu, a cunoscutului «chip-and-charge»), utilizat, printre alţii, de McEnroe” – Stephen Tignor

„Ei bine, Borg a fost cel care a schimbat întrucâtva acest lucru, urcând de foarte puţine ori la fileu, preferând un joc din spatele liniei. Dar Borg plictisea într-un fel atunci când era cam singur pe teren, câştigând în multe ediţii consecutive atât Roland Garros-ul, cât şi Wimbledonul (nu a participat decât o singură dată la Australian Open). US Open i-a fost mereu interzis, fiind oprit mai mereu de Connors, apoi de McEnroe” – Stephen Tignor

Stephen Tignor consideră apariția lui John McEnroe începutul sfârșitului pentru Björn Borg… McEnroe, nonconformistul McEnroe, total opusul McEnroe, „bestia nera” McEnroe deși era blond…

„Ei bine, atunci când a apărut McEnroe, a atras şi atenţia publicului şi s-a născut şi rivalitatea care i-a menţinut pe amândoi într-o transă care a durat câţiva ani şi a dus la unele meciuri memorabile. Ultima victorie a lui McEnroe la US Open, în 1981, a însemnat retragerea lui Borg, dar şi o pantă descendentă pentru McEnroe (care a mai avut ceva rezultate), dezamăgit că a plecat principalul rival şi cel pentru care merita să lupte ca să-l poată învinge” – Stephen Tignor

El, suedezul rigid, mut, rece, calculat… ea, românca frumoasă, exuberantă, focoasă!

Cel mai important eveniment monden din Epoca de Aur a lui Nicolae Ceauşescu s-a petrecut în 1980, atunci când Björn Borg s-a căsătorit cu Mariana Simionescu. E ca şi cum azi Rafel Nadal ar cere-o de soţie pe Simona Halep!

El avea 23 de ani şi era în culmea gloriei, tocmai câştigase a cincea oară consecutiv turneul de la Wimbledon, după ce cu o luna în urmă, tot pentru a cincea oară „rezolvase” şi Roland Garros-ul. Era cel mai galonat tenisman al lumii şi unul dintre cei mai mari sportivi ai planetei.

Mariana Simionescu avea tot 23 ani (născută pe 27 noiembrie 1956, faţă de 6 iunie 1956, când era născut Borg) şi era o bună jucătoare de tenis, cu un singur turneu WTA câştigat, Hit Union Japan Open la Tokyo, chiar în acel an.

S-au cunoscut la 19 ani

Se iubeau de ceva vreme, Mariana a povestit cum s-au cunoscut într-un interviu pentru Cinemagia cu ocazia lansării în România a filmului „Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului” (29.09.2017)

„Am fost luată prin surprindere, eram la hotel cu mama, la Paris… era 1976… Terminasem meciurile la Roland Garros şi m-a sunat să ies cu el şi cu Lennart (n.a. – Bergelin), antrenorul lui, să bem ceva pentru că era ziua lui. Aşa ne-am cunoscut. Aveam 19 ani. De atunci am fost inseparabili până când am divorţat, în 1984” – Mariana Simionescu

 Mariana și Björn au avut o nuntă ca-n povești, „cea mai frumoasă nuntă de până atunci din lumea sportivă”

Pe 24 iulie 1980, la câteva zile după Wimbledon, s-au căsătorit. O nuntă ca-n poveşti. Nunta secolului în România comunistă. De la Primăria Sectorului 1, alaiul a ajuns la Mânăstirea Căldăruşani, iar de acolo, la Snagov, la Vila 24.

„Am făcut rost de un car cu boi să-i ducă prin Snagov până la Vila 24, plus lăzi de zestre, cai, călăreţi. Au fost peste 400 de invitaţi, dintre care 100 din străinătate, plus 50-60 de ziarişti. Cred că a fost cea mai frumoasă nuntă organizată până atunci în România”, îşi amintea „creierul” marelui eveniment din urmă cu 38 de ani, generalul Nicolae Stan, pe atunci preşedintele Federaţiei Române de Tenis, într-un număr din „Libertatea” de prin 2009.

Nu ştim dacă a fost cea mai frumoasă nuntă de până atunci din România, dar a fost numită în presa internaţională „cea mai frumoasă nuntă de până atunci din lumea sportivă”. VEZI IMAGINI INEDITE DIN VIATA SOŢILOR MARIANA ŞI BJÖRN BORG ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

Naşul Radu Nunweiller a „uitat” să se… întoarcă în ţară!

După nunta de la Snagov au urmat alte petreceri care au celebrat cuplul Mariana Simionescu- Björn Borg. O recepţie la hotelul Athénée Palace a fost urmată de o lună de miere în Spania, la mare, la Marbella. Când au ajuns la Monte Carlo, cei doi miri au organizat o recepţie la care printre invitaţi s-au aflat şi fosta mare actriţă americană Grace Kelly, prinţesă de Monaco, împreună cu fiul ei, prinţul Albert de Monaco.

Apropo de luna de miere de la Marbella, cu Mariana şi Björn au fost şi naşii lor, Manana şi Radu Nunweiller, ea prietenă şi colegă de tenis cu Mariana, el cunoscut fotbalist internaţional de la Dinamo. Ceea ce nu l-a împiedicat să-l „trădeze” pe generalui Nicolae Stan…

„După nuntă, le-am dat drumul Nunweillerilor să meargă cu ei în luna de miere la Marbella, că doar erau, de, naşii, nu? De-acolo, însă, Radu mamii Radule a uitat să se mai întoarcă, a ajuns în Elveţia, unde s-a stabilit cu nevasta şi copilul. A mai venit pe-aici, prin ţară, dar niciodată la mine. A uitat că a făcut totul cu sprijinul şi cu riscurile mele” – Nicolae Stan

Nu s-a mai recăsătorit niciodată…

Fericirea „dublului” Simonescu – Borga durat până în 1984, aproape 4 ani, deoarece Björn a „pasat-o în cross” pe Mariana pentru că… aşa e-n tenis! Fiecare şi-a găsit alt drum, el cu alte vedete, cântăreaţa Loredana Berte, manechinul Jannike Bjoerling, Bianca Jagger, iar Mariana a aterizat în braţele unui pilot de raliu, Jean-Louis Schlesser, cu care a făcut singurul copil, un băiat, Anthony, care acum are 28 de ani. Nu s-a mai recăsătorit niciodată şi acum trăieşte în Monte Carlo.

„Björn era o persoană introvertită, dar eu, cu felul meu de a fi, am scos din el nişte sentimente pe care le ţinea ascunse, s-a mai deschis puţin după ce am devenit un cuplu” – Mariana Simionescu

„Tenisul era pasiunea lui teribilă. Acum băiatul lui joacă tenis şi este cel mai bun în Suedia, are un viitor strălucitor, şi în tenis, şi în actorie. Vom mai auzi de Leo Borg” – Mariana Simionescu

„Pentru Björn era ceva foarte nou, adică să vii atunci din Vest în Est… totul era întunecat pe stradă, totul era sumbru, nu îi venea să creadă. Dar aveam prieteni foarte buni în România, a simţit căldura românilor imediat şi s-a adaptat uşor” – Mariana Simionescu

„Am făcut nunta în România ca să aducem puţină culoare ţării, lumea era închisă în România, nu ieşea nicăieri, şi cu ocazia asta speram să se vorbească în toată lumea mai mult despre România şi despre români” – Mariana Simionescu

„Încercam să ne protejăm cum puteam de nebunia din jur. Mâncam numai în cameră, room service. Ieşeam cât mai puţin, era singura armă pe care o aveam. Pentru că, atunci când ieşeam din hotel, era totul terminat. La restaurant, în taxi, peste tot ne interpelau toţi, ne vorbea toată lumea. De aceea, când aveam ocazia, ne izolam” – Mariana Simionescu

„O femeie contează foarte mult în viaţa unui bărbat. L-am ajutat foarte mult pe Björn şi el recunoaşte asta, fiindcă făceam aceeaşi meserie. Eram şi eu jucătoare, îl înţelegeam ca jucător, ştiam exact ce să fac în momentele de tensiune, cum să vorbesc” – Mariana Simionescu

„Nu ştiu dacă am fost dragostea vieţii pentru Björn, dar el cu siguranţă a fost pentru mine!” – Mariana Simionescu

„Björn Borg era cel mai bun rival, eram ca yin şi yang. Cu Jimmy Connors era ca şi cum ar fi intrat doi tauri în ring” – John McEnroe

„Lumea credea că avem divergenţe, dar nu era aşa. Personalităţile noastre erau mai similare decât s-ar fi crezut. Aveam acelaşi simţ al umorului, priveam lucrurile la fel şi eram amuzaţi de multe din cele ce ni se întâmplau. Pe teren eram diferiţi, în afara lui nu, de aceea ne-a fost uşor să fim buni prieteni” – John McEnroe

  • 100 de turnee a câştigat în cariera sa Björn Borg (dintre care 64 listate de ATP)
  • 82,74% din partidele disputate a câştigat Björn Borg (597–127) în 11 ani de tenis, între 1972 şi 1983
  • 109 săptămâni a fost Bjorn Borg lider mondial, în 6 perioade
  • 3 ani consecutivi a reuşit Bjorn Borg „dubla” Roland Garros – Wimbledon (1978 – 1980)
  • 10-7 este scorul general Björn Borg – Ilie Năstase (59%-41%)
ADVERTISEMENT