Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Blatul care ne-a costat o calificare. Cum a rămas România acasă, din cauza unui meci „cu cântec” între două naționale prietene

În preliminariile pentru Mondialul din 1986, Anglia și Irlanda de Nord au complotat, la ultimul meci din grupă, pentru a lăsa România acasă
24.06.2024 | 12:04
Blatul care nea costat o calificare Cum a ramas Romania acasa din cauza unui meci cu cantec intre doua nationale prietene
Mircea Lucescu era antrenorul Romaniei in 1985 FOTO arhivapersonala
ADVERTISEMENT

România și Slovacia pot merge împreună în optimi, dacă remizează în ultimul joc din grupa E, de la Campionatul European. Varianta unui egal, în meciul de miercuri (ora 19.00) care ar ajuta ambele echipe, a adus din nou în discuție un subiect controversat: sportivitate versus interes.

Anglia și Irlanda de Nord au pus-o de un 0-0 prietenesc

Practica partidelor cu rezultat așteptat, în favoarea ambelor echipe, nu e deloc nouă. Au fost cazuri celebre în istorie, în care echipele și-au urmărit interesul, fără a se jena de acuzele îndreptate împotriva lor.

ADVERTISEMENT

Aflată acum în situația de a face jocurile, România a fost cu ani în urmă victima unui meci cu cântec. S-a întâmplat în preliminariile CM 1986, când naționala noastră a ratat calificarea la turneul final din Mexic.

România se afla în grupă cu Anglia, Irlanda de Nord, Finlanda și Turcia. Naționala lui Mircea Lucescu a jucat bine în preliminarii și cu două meciuri înainte de final era favorită la calificarea. Din grupa noastră mergeau la turneul final primele două clasate.

ADVERTISEMENT

Pe 16 octombrie 1985, România a pierdut însă acasă, 0-1 cu Irlanda de Nord. A fost meciul în care ne-a lipsit căpitanul obișnuit, regretatul Costică Ștefănescu. Lucescu i-a dat banderola lui Hagi, devenit căpitan la 20 de ani. Presiunea a fost uriașă pe umerii lui Gică, care n-a făcut un meci mare.

Chiar și învinsă, România tot păstra șanse de calificare, dar trebuia să beneficieze și de ajutorul rezultatelor. Care nu a venit, ba din contră s-a pus în calea noastră.

ADVERTISEMENT

Irlanda de Nord mai avea nevoie de un punct cu Anglia, în ultima etapă, pentru a obține calificare la CM din Mexic. Și l-a obținut, pe Wembley, în fața unui adversar net superior, care era deja calificat la Mondiale.

Englezii au plimbat mingea pe latul terenului

Anglia a protejat Irlanda de Nord, într-un meci în care a plimbat mingea de-a latul terenului, ca nu cumva să se apropie prea mult de poarta lui Jennings. Englezii marcaseră 21 de goluri până la acea partidă, și zdrobiseră acasă, Turcia și Finlanda cu același scor, 5-0. Doar România remizase pe Wembley.

ADVERTISEMENT

Contra Irlandei de Nord însă, echipa antrenată de Bobby Robson, în care jucau Shilton, Wilkins, Hoddle, Waddle sau Lineker a făcut tot ce a putut ca să nu se apropie periculos de buturile surorii mai mici, stârnind fluierături în rândul celor 70.000 de oameni prezenți pe Wembley.

Astfel, ultima victorie a tricolorilor, 3-1 cu Turcia, a devenit inutilă, deoarece Anglia și Irlanda de Nord au mers de mână la Campionatul Mondial. România generației lui Lung, Rednic, Andone, Klein, Cămătaru sau Boloni a rămas acasă. O parte dintre tricolori aveau să se regăsească în echipa care s-a calificat însă la CM 1990.

ADVERTISEMENT
2.05 este cota BETANO pentru X la Slovacia - România la EURO 2024