News

EXCLUSIV. VIDEO. Probă la DOSAR! Cum se fac BLATURILE în România

FANATIK a intrat în posesia unor înregistrări video, probe din dosarul în urma căruia 14 jucători şi 3 antrenori de la Gloria Buzău au fost suspendaţi pentru aranjamente la pariuri....
02.08.2016 | 00:08

FANATIK a intrat în posesia unor înregistrări video, probe din dosarul în urma căruia 14 jucători şi 3 antrenori de la Gloria Buzău au fost suspendaţi pentru aranjamente la pariuri.

La data de 25 mai 2016, Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a luat o decizie istorică în cel mai mare scandal legat de aranjarea meciurilor pentru cîştiguri la pariuri din fotbalul românesc. Mai precis, 14 jucători şi 3 antrenori ai divizionarei secunde Gloria Buzău – printre care şi „principalul” Viorel Ion – au primit suspendări care însumează 174 de luni! 14 ani şi jumătate!!! În plus, amenzile dictate de Comisia de Disciplină au fost, în total, de 960.000 de lei. Adică peste 200.000 de euro!

Hotărîrea judecătorilor de la FRF vine în urma unei sesizări a Departamentului de Integritate din FRF, care a anchetat 10 meciuri considerate suspecte din sezonul 2014-2015. În plus, pe această listă neagră au intrat chiar şi partide amicale ale buzoienilor, disputate în Antalya.

În zecile de pagini înaintate drept dovezi Comisiei de Disciplină, Departamentul de Integritate a adus probe clare, printre care şi analiza transmisă de UEFA, prin sistemul „Betting Fraud Detection System”, sistem care monitorizează evoluţia cotelor pariurilor la meciurile de fotbal de pe tot continentul şi care a semnalat, în mai multe cazuri, mişcările de cotă suspecte la meciurile Gloriei. Mai mult, au existat şi anumite probe video, înregistrări din timpul meciurilor disputate de „roş-albaştrii” din Crîng, care au întărit acuzaţiile.

Imaginile care nu mint

O astfel de probă a ajuns în posesia reporterilor FANATIK, iar imaginile sînt extrem de ciudate, mai ales în contextul unui joc de fotbal disputat într-o competiţie profesionistă, fie ea şi de eşalon inferior, meci care s-a desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Fotbal. Este vorba de o filmare de aproximativ o oră, cadre explicite din timpul unei partide care apare pe lista celor 10 meciuri ale Gloriei Buzău considerate „blaturi” la pariuri din sezonul 2014-2015.

Gloria Buzău – ACS Berceni este partida în cauză, dispută în timpul căreia rolul principal pare deţinut de Marian Roşu, unul dintre antrenorii secunzi ai echipei gazdă, sancţionat de Comisia de Disciplină cu suspendarea maximă de 2 ani şi o amendă în valoare de 200.000 de lei. De menţionat că al doilea „secund” al fostului „satelit” al Stelei era mult mai cunoscutul Romeo Bunică, însă asupra lui vom reveni într-un paragraf ulterior.

Secundul cu minute multe

Meciul a avut loc pe 29 noiembrie 2014, în cadrul etapei 15 din Seria 1 a ligii secunde, şi s-a încheiat cu scorul de 7-1 în favoarea gazdelor. „Betting Fraud Detection System” a semnalat FRF că „s-au înregistrat pariuri suspecte înaintea de start, dar şi în timpul desfăşurării jocului”. În plus, raportul înaintat de Departamentul de Integritate evidenţiază un „amănunt” foarte interesant. Este vorba de o filmare cu valoare de probă în care rolul principal este deţinut de Marian Roşu. Acesta a stat tot meciul cu telefonul în mînă şi purtat mai mult convorbiri, într-un colţ al băncii de rezerve, ferit de jucători. Desfăşurarea meciului a trezit multe semne de întrebare, iar „secundul” lui Ion Viorel ar fi spus că a discutat la telefon „probleme intime”…

Bunică plecat(ă?) la… „scouting”, în străinătate!

Şi acum revenim la Romică Bunică, celălalt „secund”. Care nu a fost prezent la meci, dar unele surse, citate de publicaţiile sportive, spun că ar fi fost plecat în străinătate tocmai pentru a pune la punct anumite aspecte în urma cărora a şi fost sancţionat de Comisia de Disciplină, la rîndul lui, cu pedeapsa maximă: 2 ani de suspendare şi 200.000 de lei amendă. În faţa Comisiei de Disciplină, Bunică a spus că a fost plecat peste hotare pentru a monitoriza mai mulţi fotbalişti în vederea unor eventuale transferuri!

Şi ne întoarcem la înregistrarea video, pornită încă de la încălzire. Atunci cînd Marian Roşu este filmat în timp ce stă camuflat, într-un colţ al băncii de rezerve şi vorbeşte la telefon cu gluga trasă pe cap. O imagine ciudată pentru un antrenor care, în mod normal, ar fi trebuit să fie ocupat cu strîngerea capişoanelor de pe gazon sau cu transmiterea ultimelor indicaţii tactice către propriii jucători. Toată această scenă se petrece sub privirea deloc surprinsă a lui Ion Viorel, care lasă impresia că ştie cine se află la celălalt capăt al firului. După o convorbire care a durat două minute, Roşu şi Ion Viorel au interacţionat, scurt, prin semne.


Aşa a început un meci care s-a încheiat cu scorul de 7-1 şi care a avut mai multe momente ciudate, un joc în timpul căruia Marian Roşu a fost filmat în timp ce a răspuns la telefon de 9 ori! Şi, atenţie, 9 convorbiri au fost filmate, dar, în realitate, conform surselor FANATIK.RO, se pare că Roşu a avut mult mai multe discuţii telefonice pe parcursul celor 90 de minute de joc!

Sună telefonu’, marchează Pălimaru

După 15 minute de joc, perioadă în care a stat neclintit pe locul lui, ultimul scaun de pe bancă, departe de urechile jucătorilor de rezervă, Roşu a scos din nou telefonul din buzunar şi a vorbit aproape un minut. Poziţia corpului a fost aceeaşi, ascuns în colţul lui, în timp ce Ion Viorel, în continuare total nederanjat de atitudinea lui Roşu, parcă aştepta un nou semn din partea „secundului” său. După ce a terminat, Roşu s-a ridicat şi i-a transmis, subtil, un mesaj „principalului”.


De la acest moment nu a trecut mult timp şi Gloria a deschis scorul prin Pălimaru, unul dintre jucării suspendaţi de Comisia de Disciplină.

Meciul continuă şi Marian Roşu foloseşte din nou telefonul. Discuţia a durat în jur de jumătate de minut, însă efectul a fost cu mult mai… lung! Pe banca Gloriei a început o agitaţie suspectă, astfel că Ion Viorel şi „secundul” său au devenit mult mai activi. La marginea suprafeţei regulamentare băncii de rezerve, „Vioară” este surprins pe cameră în timp ce îi arată unui jucător, discret, semnul „doi”. Coincidenţă sau nu, pînă la pauză, tabela a mai înregistrat fix două goluri, unul de fiecare parte…


Fundaşii, chemaţi la margine pentru indicaţii şi Gloria primeşte gol în prelungirile reprizei…

În timpul acestei agitaţii, pe fondul jocului bun al Gloriei, fundaşul Cătălin Vlaicu este chemat de Marian Roşu la marginea terenului. Indicaţii normale, nu? Însă ele au venit exact cînd Gloria beneficia de un corner, iar Vlaicu are 1,90 m, unul dintre cei mai înalţi jucători de pe teren… Vlaicu a fost sancţionat de Comisia de Disciplină cu 10 luni de suspendare şi o amendă de 40.000 lei.


După un minut, telefonul sună din nou, Marian Roşu răspunde prompt. Dialogul e scurt, cîteva secunde. După puţine momente, Gloria marchează dintr-o fază prelungită. Prilej pentru ca un alt jucător, tot fundaş, să fie chemat la marginea terenului. Amet Ferdin (singurul titular din acel meci nesancţionat de Comisia de Disciplină!).

5.

Cum în fotbal se spune că 2-0 este cel mai periculos scor, discuţia staff-ului cu cei doi fundaşi, la ureche, sub pretextul hidratării, pare cît se poate de indicată, nu?, chiar şi în manualele de la Coverciano… Iar ce urmează frizează inteligenţa oricărui om care a văzut mai mult de două meciuri de fotbal în viaţa lui!

Conform casetei tehnice, în minutele de prelungire ale reprizei, nu este nevoie să mai explicăm cotele pentru un gol marcat în prelungiri, Florin Niţă (18 ani la data disputării meciului) înscrie pentru Berceni. Aici cuvintele sînt de prisos, astfel că imaginile intrate în posesia FANATIK.RO nu lasă loc de interpretări.


Un detaliu foarte important nu trebuie omis. Între minutul 43, cînd Gloria a înscris golul de 2-0, iar Amet Ferdin a fost chemat la margine, şi minutul 45+2, cînd Berceniul a înscris un gol, Marian Roşu are alte două discuţii telefonice, la fel de ascuns, totul pe fondul unui joc în care elevii lui îşi apărau „cu disperare” avantajul de pe tabela de marcaj!

Şi meciul din tur este pe lista „trîntelilor” la pariuri

Şi să nu credeţi că „secundul” Gloriei nu „se sesizează” la golul marcat de adversari. Cu telefonul în buzunar, roşu de „furie”, Roşu are o reacţie „nervoasă” la adresa unui jucător. „Fă, mă, fault acolo!”… Tardiv. Final de repriză, 2-1. Un gol primit la ultima fază înainte de pauză, gol care, aşa cum spun specialiştii, poate „turna plumb în ghete”…

Da de unde! De la cabine, elevii lui Ion Viorel s-au întors mult mai hotărîţi şi Marian Roşu tot cu telefonul în mînă. Pe timpul monitorizării din timpul reprizei secunde, pînă prin minutul 60, „secundul” Gloriei a purtat încă două convorbiri telefonice în acelaşi tipar. Ambele urmate de un raport şoptit către superiorul său, Ion Viorel.


În mitanul al doilea, Berceniul a primit gol după gol şi meciul s-a terminat 7-1, explicaţia oaspeţilor, aflaţi, atenţie!, în plină luptă pentru salvarea de la retrogradare, fiind simplă şi simplistă: „Am folosit o echipă cu mulţi tineri şi am pierdut din cauza lipsei de experienţă”.

Conform presei, după meci, în tabăra oaspeţilor a fost scandal… Interesant este că acest joc nu este singurul considerat „trîntit” la pariuri dintre cele două formaţii. În tur, la Berceni, ilfovenii s-au impus cu 4-2, iar meciul a fost trecut pe lista celor 10 partide în urma cărora s-au dictat sancţiunile istorice în acest caz.

„Au fost nişte discuţii legate de unele probleme intime”

Morala poveştii este legată de mărturisirea unui personaj aflat în sfera echipei buzoiene. Această sursă ne-a precizat că Marian Roşu le-ar fi povestit apropiaţilor de la echipă, imediat după ce au început audierile în acest caz: „Le-am spus că am fost nevoit să răspund la telefon pentru că erau discuţii legate de unele probleme intime”.

Probleme intime care s-au soldat cu 2 ani de suspendare şi o amendă de 200.000 de lei, cel puţin pînă la judecata Comisiei de Recurs. Conform surselor FANATIK.RO, meciul cu Berceni nu a fost singurul din lista celor 10 jocuri considerate suspecte de Departamentul de Integritate şi judecate de Comisia de Disciplină, în care Marian Roşu ar fi vorbit la telefon pe bancă, iar Romeo Bunică ar fi fost plecat, la scouting, în străinătate…

Se vede astfel că operatorul de pariuri din România sau de oriunde este, de fapt, păgubitul şi că aşa-zisa mafie a pariurilor este reprezentată de filiere gîndite pentru a da tunuri companiilor de profil.

Meciurile considerate trucate de Departamentul de Integritate din cadrul FRF:

FC Academica Argeş – Gloria Buzău 3-0 (etapa 2)
ACS Berceni – Gloria Buzău 4-2 (etapa 4)
Farul Constanţa – Gloria Buzău 4-0 (etapa 5)
FC Voluntari – Gloria Buzău 5-1 (etapa 14)
Gloria Buzău – ACS Berceni 7-1 (etapa 15)
FC Voluntari – Gloria Buzău 5-2 (play-off)
CF Brăila – Gloria Buzău 3-2 (play-off)
SC Bacău – Gloria Buzău 4-0 (play-off)
FC Academica Argeş – Gloria Buzău 5-1 (play-off)
Gloria Buzău – Rapid CFR Suceava 3-1 (play-off)

Meciul-dovadă: Gloria Buzău – ACS Berceni 7-1 (2-1)

Au marcat: Pălimaru (21, 46, 64 pen.), Bobe (43, 90), S. Burlacu (52), Tigoianu (90+2) / Fl. Niţă (45+2)
GLORIA: Sîrbu – C. Vlaicu, Dăniţă (cpt.), Amet, D. Ghiţă – Marcu, Cl. Dumitrescu – N. Popescu, Bobe, Burlacu – Pălimaru
Rezerve: C. Andrei – Bîrsănel, Ad. Ghinea, Agache, Pantelie, Tigoianu, L. Pîrvu
Antrenor: Ion Viorel

ACS BERCENI: Ştirbu – Ciuică, Iovan, G. Ghinea (cpt.), G. Mihai – Fl. Niţă, Ettien, V. Ştefan, Orlando – Al. Roman, Al. Marin
Rezerve: Andreescu – Mărunţelu, R. Gheorghe, Al. Radu
Antrenor: Ion Prună

Eliminat: Ştirbu (63)

* Jucătorii ale căror nume sînt bolduite au fost sancţionaţi cu suspendări şi amenzi de Comisia de Disciplină în cazul meciurilor aranjate la pariuri.

Sancţiunile dictate de Comisia de Disciplină:

Ion Viorel, 2 ani de suspendare, 200.000 lei penalitate sportivă
Romeo Bunică, 2 ani, 200.000 lei penalitate sportivă
Marian Roşu, 2 ani, 200 000 lei penalitate sportivă
Dăniţă Iulian, 12 luni, 50.000 lei penalitate sportivă
Georgian Marcu, 12 luni, 50.000 lei penalitate sportivă
Cristian Stoicescu, 8 luni, 30.000 lei penalitate sportivă
Dan Sîrbu, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Sebastian Agache, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Claudiu Dumitrescu, 10 luni, 40.000 lei penalitate sportivă
Ghiţă George Daniel, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Vlaicu Cătălin, 10 luni, 40.000 lei penalitate sportivă
Gabriel Bobe, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Mugurel Dedu, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Popescu Nini Adrian, 2 luni, 10.000 lei penalitate sportivă
Dorin Burlacu, 6 luni, 15.000 lei penalitate sportivă
Clement Pălimaru, 10 luni, 40.000 lei penalitate sportivă
Iordache Alin, 2 luni, 10.000 lei penalitate sportivă