Fotbal intern

Blaturile uitate din fotbalul românesc! Care sunt singurele echipe retrogradate din prima ligă pentru aranjamente

28.03.2019 | 15:08
Blaturile uitate din fotbalul românesc. Ceahlăul - Dinamo a fost considerat non-combat de Dumitru Dragomir

Fotbalul românesc nu a fost ocolit de meciuri care au fost considerate drept fiind blaturi. Chiar dacă au existat discuţii nenumărate, puţini sunt cei care au primit sancţiuni pentru partidele “strategice”. FANATIK îţi prezintă blaturile dovedite de oficialii FRF sau LPF de-a lungul timpului şi ce urmări au avut anchetele oficialilor.

Blaturile uitate din fotbalul românesc. Metalul Hunedoara, out din prima ligă pentru aranjamente

Metalul Hunedoara a fost una dintre primele echipe implicate în blaturi în fotbalul românesc. Finalul sezonului 1954 a fost unul de foc în lupta pentru evitarea retrogradării, iar hunedorenii au făcut tot posibilul să nu “pice” în Divizia B. Înainte de ultima etapă, doi oficiali ai clubului au fost surprinşi în flagrant în timp ce încercau să ofere bani unor jucători ai echipei Progresul Oradea, formaţie deja retrogradată, pentru a câştiga meciul cu Locomotiva Bucureşti (Rapid Bucureşti). Conducătorii Metalului Hunedoara erau filaţi de Securitate după meciul direct, din retur, contra orădenilor, când hunedorenii au câştigat suspect, scor 1-0.

După flagrantul de la Oradea, FRF a anchetat cazul, iar comunicatul Comisiei Centrale de Fotbal i-a şocat pe microbişti. Cea mai dură sancţiune a fost retrogradarea Metalului Hunedoara în Divizia B, cu toate că pe teren obţinuse rămânerea în Divizia A. În plus, şapte conducători au fost “scoşi din orice muncă sportivă”, trei fotbalişti au fost excluşi pe viaţă, în timp ce alţi zece fotbalişti au primit suspendări între 6 luni şi 3 ani. În total, formaţia hunedoreană fusese acuzată că aranjase patru meciuri din campionat.

Blaturile uitate din fotbalul românesc. Progresul Oradea, implicată într-un meci aranjat
Blaturile uitate din fotbalul românesc. Progresul Oradea, implicată într-un meci aranjat

FC Argeş – CFR Cluj, meci câştigat de piteşteni la masa verde chiar dacă au iniţiat blatul

Sezonul 1973-74 a adus noi acuzaţii de blaturi în fotbalul românesc. Meciul FC Argeş – CFR Cluj a trezit suspiciuni în rândul oficialilor FRF, abia după ce contracandidatele clujenilor la retrogradare au sesizat un posibil aranjament. Înaintea meciului din etapa a 30-a, Puiu Rapaport, preşedintele piteştenilor, l-a contactat pe Constantin Rădulescu, antrenorul lui CFR Cluj, pentru a “trânti” partida, ceea ce ar fi ajutat formaţia oaspete.

Clujenii nu aveau bani pentru a plăti aranjamentul, astfel că piteştenii au propus ca un fotbalist al lui CFR Cluj, dorit de oficialii lui FC Argeş, să fie transferat la finalul sezonului. Pe teren, formaţia din Gruia a câştigat, scor 2-1, însă după sesizările făcute, argeşenii au obţinut punctele la masa verde. La audieri, Puiu Rapaport a susţinut că l-a contactat pe antrenorul lui CFR Cluj doar pentru a afla dacă adversarii intraseră în contact cu jucători piteşteni. La finalul sezonului, clujenii au rămas în Divizia A, chiar dacă au pierdut la masa verde meciul cu FC Argeş.

Scandal monstru la Braşov

Anul 1981 a adus un scandal de proporţii la Braşov. În urma unei anchete efectuate de Securitate, 28 de arbitri au fost excluşi pe viaţă din activitate, în timp ce alţi şapte, printre care şi Otto Anderco, considerat al doilea cel mai bun arbitru din România, au ajuns după gratii. Aceştia au fost acuzaţi că au primit diferite sume de bani de la FCM Braşov. “Nu s-a organizat nici un flagrant. Toate arestările s-au făcut doar pe baza denunţurilor conducătorilor de cluburi”, a susţinut un fost arbitru. Cu toate acestea, clubul de sub Tâmpa nu a primit nicio pedeapsă, iar pentru publicul larg, Biroul Executiv al FRF anunţa că a descoperit nişte “nereguli financiare”.

Corvinul Hunedoara, penalizată cu două puncte

În etapa a 33-a a sezonului 1990-91, U Craiova a învins-o pe Corvinul Hunedoara, scor 2-0, iar oltenii continuau lupta cu Steaua Bucureşti pentru titlul de campioană a României. Înaintea ultimei etape din campionat, Biroul Federal al FRF penaliza formaţia hunedoreană cu două puncte, fiind acuzată că a cedat deliberat jocul. În plus, Ion Ionescu, antrenorul Corvinului, era suspendat pe durata unui an, în Diviziile A şi B, pentru că îşi părăsise echipa înainte de meci, în timp ce Ovidiu Hanganu, cel mai bun marcator al campionatului, primea o suspendare pentru patru etape. La finalul sezonului, U Craiova câştiga titlul în faţa Stelei, chiar dacă cele două echipe au terminat la egalitate de puncte, oltenii având un golaveraj mai bun.

Ceahlăul – Dinamo, blatul care nu a mai fost blat

Returul sezonului 2001-02 a început cu un meci Ceahlăul – Dinamo, câştigat de câini, scor 2-1. Dumitru Dragomir, preşedintele LPF de atunci, a reacţionat la finalul partidei şi a susţinut că rezultatul fusese unul aranjat. “A fost non-combat. Am discutat de două-trei ori în timpul meciului cu Mircea Sandu (n.r. preşedintele FRF) şi amândoi eram foarte supăraţi că nu se juca mai nimic acolo”, declara Dumitru Dragomir. Zece zile mai târziu, pe 20 martie, Comitetul Executiv al FRF anunţa că ambele echipe au fost penalizate cu trei puncte.

Oficialii lui Dinamo au reacţionat prompt, cu un comunicat de presă, în care acuzau “intoxicările bolnave” ale lui Victor Piţurcă, antrenorul Stelei. Comisia de Apel a anulat sancţiunile şi a păstrat scorul de pe teren. La finalul sezonului, Dinamo Bucureşti a câştigat titlul, având cu două puncte în plus faţă de FC Naţional. Dacă decizia Comitetului Executiv al FRF era păstrată, formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare ar fi pierdut campionatul.

“Mită pentru arbitri” şi retrogradarea lui FC Argeş în Liga 2

În aprilie 2009, fotbalul românesc a fost lovit de cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani. Pe 13 aprilie 2009, Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş, şi Gheorghe Constrantin, preşedintele CCA, erau reţinuţi de procurorii DNA. În următoarele zile, Marcel Lică, vicepreşedinte CCA, şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu au fost arestaţi la rândul lor. Patronul lui FC Argeş era acuzat că a plătit aproximativ 125.000 de dolari pentru arbitraje favorabile. La finalul sezonului 2008-09, piteştenii se clasau pe locul 10, însă Comisia de Disciplină a FRF a retrogradat clubul în urma scandalului “Mită pentru arbitri”.

În februarie 2015, judecătorii au pronunţat sentinţele definitive în dosarul “Mită pentru arbitri”. Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin au primit condamnări la cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce Marcel Lică, Sorin Caia, Sorin Corpodean, Lucian Dan şi Aurelian Bogaciu au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare.