News

„Blestemul” numărului nouă la AC Milan. Dezamăgiri pe linie de la retragerea lui Pippo Inzaghi

14.03.2020 | 14:48
Blestemul numarului noua la AC Milan Dezamagiri pe linie de la retragerea lui Pippo Inzaghi
Fernando Torres a marcat un singur gol pentru Milan. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

AC Milan a adunat, de-a lungul istoriei, unii dintre cei mai importanți atacanți ai fotbalului mondial, dar în ultimii ani, de la retragerea lui Filippo Inzaghi, purtătorii tricoului cu numărul nouă au dezamăgit constant. Nume precum Fernando Torres, Andre Silva sau Gonzalo Higuain nu au reușit să facă față presiunii puse de tricoul în care au scris istorie Marco van Basten, Roberto Donadoni sau George Weah.

„După Inzaghi potopul”

Filippo Inzaghi a purtat tricoul cu numărul nouă la AC Milan timp de 10 ani, din sezonul 2001 – 2002 până la retragerea din fotbal, din vara lui 2012. În cele 300 de meciuri bifate pentru echipă, Pippo a marcat 126 de goluri, adăugând greutate tricoului pe care l-au mai purtat nume grele din istoria fotbalului.

ADVERTISEMENT

După retragerea lui Inzaghi, numărul nouă la Milan i-a revenit lui Alexandre Pato, la un moment unul dintre cei mai promițători fotbaliști, dar care nu a reușit niciodată să își atingă potențialul din cauza deselor accidentări.

În prima parte a sezonului 2012 – 2013, Pato a jucat doar șapte meciuri, problemele medicale ținându-l departe de gazon, și a punctat de două ori, ambele reușite în Champions League. În ianuarie 2013, brazilianul a fost cedat la Corinthians.

ADVERTISEMENT
  • Alexandre Pato (numărul 9 la AC Milan în 2012 – 2013) – 7 meciuri, 2 goluri

Al doilea sezon de la retragerea lui Inzaghi a adus un nou număr nouă la AC Milan. Alessandro Matri, campion cu Juventus în precedentele două stagiuni, ajungea pe „San Siro” pentru 11.000.000 de euro, dar evoluțiile au fost mult sub așteptări.

Matri a fost titularul postului de atacant al lui Milan, motiv pentru care a jucat în 18 partide în toate competițiile, dar a reușit să marcheze un singur gol. La șase luni de la transfer, Matri era cedat sub formă de împrumut la Fiorentina.

ADVERTISEMENT
  • Alessandro Matri (numărul 9 la AC Milan în 2013 – 2014) – 18 meciuri, 1 gol

Un nou sezon, o nouă încercare

După două sezoane în care atacul a dezamăgit la Milan, iar lipsa de eficiență a oamenilor din ofensivă s-a văzut și în clasament, Fernando Torres a fost soluția găsită de oficialii de pe „San Siro” pentru rezolvarea problemelor din atac.

Venit sub formă de împrumut de la Chelsea, „El Nino” nu a reușit nici la Milano să aducă aminte de atacantul care rupea porțile la Atletico Madrid și Liverpool. Șase luni mai târziu, Torres era cedat la Atletico.

ADVERTISEMENT
  • Fernando Torres (numărul 9 la AC Milan în prima parte a sezonului 2014 – 2015): 10 meciuri, 1 gol

După împrumut lui Fernando Torres la Atletico Madrid, AC Milan s-a reorientat către un alt atacant, iar ales a fost Mattia Destro de la Roma.

Cu 13 goluri la Roma în sezonul anterior, Destro a intrat rapid pe lista dezamăgirilor la Milan și a accentuat problema numărului 9 rossonero.

  • Mattia Destro (numărul 9 la AC Milan în a doua parte a sezonului 2014 – 2015): 15 meciuri, 3 goluri

După cele două dezamăgiri din sezonul anterior, Milan s-a orientat spre Ucraina pentru a găsi un număr nouă. Luiz Adriano, atacantul lui Mircea Lucescu de la acea vreme la Shahtior, a ajuns pe „San Siro” pentru 8.000.000 de euro, dar randamentul a fost sub așteptări.

  • Luiz Adriano (numărul 9 la AC Milan în sezonul 2015 – 2016): 29 de meciuri, 6 goluri

Seria dezamăgirilor a continuat

Sezonul 2016 – 2017 începea la Milan, urmând trendul din anii trecuți, cu un nou număr nouă. După ce transferurile din Premier League, Serie A sau campionatul din Ucraina nu au funcționat, oficialii de pe „San Siro” au ales varianta unui atacant care impresionase sezonul precedent în Serie B, Gianluca Lapadula, care marcase 30 de goluri în 46 de meciuri pentru Pescara.

Venit din postura unui adevărat golgheter, Lapadula a intrat direct în primul „11”, cu tricoul cu numărul 9 pe spate, dar randamentul său a adus aminte de Matri, Destro sau Luiz Adriano.

  • Gianluca Lapadula (numărul 9 la AC Milan în sezonul 2016 – 2017): 29 de meciuri, 8 goluri

Vara următoare, trendul unui nou atacant la fiecare început de sezon a continuat la Milan, iar Andre Silva, golgheterul lui Porto, a ajuns la Milano și a devenit noul nouar al echipei.

Silva a jucat constant pentru Milan în primul sezon în Italia, dar evoluțiile nu s-au ridicat la ștacheta ridicată de cele 38.000.000 de euro plătite. Atacantul portughez a reușit să marcheze de 10 ori pentru Milan, dar șase dintre goluri au venit în grupa de Europa League, în meciurile cu Austria Viena și Rijeka.

  • Andre Silva (numărul 9 la AC Milan în sezonul 2017 – 2018): 40 de meciuri, 10 goluri

După anii de dezamăgiri în atac, Milan aducea un număr nouă veritabil, un adevărat golgheter, un nume important în Italia și chiar în fotbalul mondial. Gonzalo Higuain a venit pe „San Siro” de la Juventus, dar a rezistat doar șase luni, randamentul fiind departe de cel din tricoul lui Napoli sau al „Bătrânei Doamne”.

  • Gonzalo Higuain (numărul 9 la AC Milan în sezonul 2018 – 2019): 22 de meciuri, 8 goluri

Cazul Piatek

Krzysztof Piatek a ajuns în Italia, la Genoa, în vara în care Higuain a semnat cu Milan, iar prestațiile polonezului în tricoul „grifonului” au fost impresionante.

Cu 19 goluri marcate în 22 de partide disputate în prima parte a sezonului 2018 – 2019, Piatek a atras atenția cluburilor importante și a ajuns în ianuarie la AC Milan, mutare privită ca o adevărată lovitură. În primele șase luni în tricoul „rossonero”, în care a purtat tricoul cu numărul 19, atacantul polonez a continuat evoluțiile bune de la Genoa, marcând de 11 ori în 21 de meciuri.

În vara trecută, Krzysztof Piatek a primit numărul nouă la Milan, iar totul s-a schimbat. Prestațiile atacantului au scăzut iar numele său pe tabela de marcaj a apărut din ce în ce mai rar. La șase luni de la schimbarea numărului, Piatek a fost vândut la Hertha Berlin.

  • Krzysztof Piatek (numărul 9 la AC Milan în sezonul 2019 – 2020): 20 de meciuri, 5 goluri
ADVERTISEMENT