News

USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Marcel Ciolacu: ”Odată cu premierul trebuie să plece și Barna, Năsui, Ghinea”. Update

USR PLUS i-a retras oficial sprijinul politic lui Florin Cîțu. Alături de AUR, formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a depus, vineri, moțiunea de cenzură împotriva premierului.
03.09.2021 | 22:59
USR PLUS si AUR au depus motiunea de cenzura impotriva Guvernului Citu Marcel Ciolacu Odata cu premierul trebuie sa plece si Barna Nasui Ghinea Update
ADVERTISEMENT
03-09-2021
19:59

Marcel Ciolacu: ”Odată cu premierul Cîțu trebuie să plece și Barna, Năsui, Ghinea”

La câteva ore după anunțul depunerii moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR, a venit și reacția din partea celui mai important partid din Parlament.

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a lansat din nou critici la adresa membrilor coaliției de guvernare. Acesta a scris, pe Facebook că ”odată cu Cîțu trebuie să plece și Barna, și Ghinea, și Năsui” și că ”Alianța USR-AUR trebuie să propună o soluție pentru rezolvarea crizei politice”.

”Cîțu trebuie să plece! Dar, odată cu el, trebuie să plece și Barna, și Ghinea, și Năsui! Și ei au guvernat România în ultimul an de zile! Deși acum nu mai recunosc asta, în moțiunea depusă uitând să-și menționeze propria activitate dezastruoasă!

Alianța USR-AUR trebuie să propună o soluție pentru rezolvarea crizei politice. Înlocuirea lui Cîțu cu Orban sau cu Barna nu ar rezolva decât împărțirea ciolanului pentru actuala Coaliție, dar nu ar rezolva problemele românilor: sărăcia și creșterea prețurilor la alimente, medicamente și utilități”, a scris liderul PSD pe Facebook.

03-09-2021
17:52

”Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, titlul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR

Cele două formațiuni, USR PLUS și AUR au dat publicității și textul moțiunii de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

Intitulat ”Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, documentul conține critici extrem de dure la adresa premierului și la activitatea acestuia.

Nu lipsesc nici trimiterile la trecutul premierului și la condamnarea sa din Statele Unite ale Americii: ”Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?”, se întreabă semnatarii moțiunii.

”Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor Senatori și Deputați,
Domnule Prim-ministru,
Doamnelor și domnilor Miniștri,

România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Doamnelor și doamnelor,

România traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social. Țara noastră se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am găsit încă un răspuns adecvat. Amenințările imediate țin de criza de sănătate publică generată de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterilor generalizate de prețuri la numeroase produse și servicii de bază, de la energie și până la materialele de construcții.

Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populației, descreșterea demografică, exodul forței de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea și educația și un aparat de stat care nu funcționează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică.

România are o nevoie uriașă de investiții în infrastructură și servicii publice de calitate pentru cetățenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste granițe și nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria țară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural.

Aceasta este misiunea oricărui guvern al României, de orice culoare politică: bunăstarea tuturor locuitorilor acestei țări. Nu doar bunăstarea primarilor unui partid, nu doar bunăstarea celor care votează cu un anumit partid, nu doar bunăstarea celor care fac parte din anumite cercuri restrânse de interese.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii onești aflați în afara unor cercuri înguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie să le aibă în vedere orice forță politică și orice om politic care ajunge într-o funcție din statul român.

Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național.

Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.

Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

Doamnelor și domnilor,

În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.

Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Doamnelor și domnilor,

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.
Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să lucreze în interesul tuturor cetățenilor acestei țări este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.
Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”!
Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!”

03-09-2021
17:30

USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu

USR PLUS și AUR au depus, vineri seara, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de liberalul Florin Cîțu.

Cele două grupuri parlamentare au numărul necesar de semnături, asta pentru că ar avea nevoie de 117, iar cele două formațiuni au împreună 123 de parlamentari.

Într-o scurtă conferință de presă, cei doi lideri USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au explicat decizia luată.

”A fost depusă moțiunea de cenzură, sperăm ca într-un termen cât mai scurt să avem un nou premier și coaliția să meargă mai departe. Folosim procedura parlamentară pentru a ajunge să lucrăm cu un alt premier în coaliția cu PNL și UDMR.

Adoptarea PNDL 3 chiar înaintea ședinței de coaliție arată dezinteresul premierului față de continuarea în această formulă. La începutul săptămânii viitoare miniștrii USR PLUS își vor da demisia”, a spus Barna.

”Mi s-ar părea ridicol ca, dacă guvernul Cîțu cade, să se vină cu aceeași propunere de premier. Oricine poate să voteze moțiunea de cenzură. Noi vrem să continuăm coaliția.

Dacă moțiunea nu trece, cabinetul Cîțu rămâne, noi mergem în opoziție, ne asumăm consecințele”, a adăugat Cioloș.

Ceilalți lideri implicați în această acțiune contra premierului Cîțu, Claudiu Târziu și George Simion, co-președinții AUR, au oferit și ei declarații la Parlament, după depunerea moțiunii de cenzură.

Ambii sunt optimiști că acțiunea contra premierului va fi una de succes și actualul Executiv va deveni istorie.

”E bine să reținem că noi AUR am anunțat că vom depune o moțiune de cenzură cu ajutorul altor forțe politice de acum două săptămâni. Am cerut celor care au grupuri parlamentare mai mari să inițieze procedura, dar au tot amânat. Am scris textul, el era gata pe 1 septembrie, când am anunțat că am demarat procedura, un text de 18 pagini inițial. În urma discuției cu cei de la USR am mai ajustat textul, dar el în liniile lui generale și în reproșurile legitime pe care clasa politică le poate face acestui Guvern

Ne bucurăm să vedem că cei de la USR susțin acest text care ne aparține în cea mai mare parte și tragem nădejde că și cei de la PSD care tot au amânat o decizie acum să dovedească acest lucru, că sunt de partea poporului, să voteze moțiunea, să cadă acest Guvern care e distrugător pentru România și să speram că este un moment pentru schimbarea în bine a politicii din România”, spune Târziu.

”Moțiunea asta nu pică dacă partidele din România nu sunt ghidate de la diferite palate sau diferite servicii. Nu este normal să existe implicare în viața politică a președintelui și a altor instituții. Klaus Iohannis îl ține în brațe pe Florin Cîțu și a vrut să își numească proprii procurori la DNA și Parchetul General, de asta a trebuit să facem pasul în față. Ca România să trăiască, guvernul Cîțu trebuie să plece. 

Acest Guvern se dezintegrează și este o victorie a românilor, din seara asta, Guvernul Cîțu așa cum îl cunoaștem nu mai există. Moțiunea care va veni și va fi votată va fi doar o formalitate. Domnul prim-ministru și miniștrii își pot face bagajele, nu mai pot să dea ordonanțe și nu își mai pot asuma această guvernare. Acest Guvern și-a asumat niște responsabilități și permanent am contestat lipsa de rezultate.

Odată cu Florin Cîțu o să cadă tot Guvernul. Nu există această opțiune, Florin Cîțu nu se poate întoarce în fruntea unui guvern minoritar, decât dacă PSD îi va ține spatele și din câte am văzut, liderii PSD au declarat că nu vor susține un guvern minoritar. Eu mă aștept ca ceea ce ne asumăm să se și întâmple, am văzut multe răzgândiri cu privire la moțiunea de cenzură, la asumarea inițiativei, uite că până la urmă am reușit și pare că nu s-a supărat încă America pe noi”, a spus George Simion.

03-09-2021
16:20

Ședința coaliției, încheiată fără soluție. Moțiunea de cenzură USR PLUS, depusă vineri

Ședința de coaliție PNL – USR PLUS – UDMR în care s-a discutat soarta Guvernului Cîțu s-a încheiat, cum era de așteptat, fără nicio soluție.

Premierul Cîțu a refuzat să-și înainteze demisia, iar USR PLUS a anunțat că depune chiar azi, 3 septembrie, moțiunea de cenzură, informează G4Media care citează surse politice

03-09-2021
14:05

Dan Barna: "Depunem moțiune de cenzură". Premierul denunță internațional "alianța toxică USR - AUR"

La scurt timp după ce premierul Florin Cîțu a anunțat adoptarea programului ”Anghel Saligny” în ședința de Guvern, USR PLUS a reacţionat pe Facebook cu un mesaj extrem de critic.

Alianța aflată la guvernare a comparat această OUG privind PNDL 3 cu celebra Ordonanță 13 a PSD, care a scos sute de mii de românii în stradă în 2017.

”Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13. Florin Cîțu și Lucian Bode le-au făcut românilor exact ceea ce le-au făcut Dragnea si Iordache în 2017: au călcat în picioare justiția și și-au făcut cale liberă să fure. Florin Cîțu, demisia! PNDL3 e Hoție”, anunță alianța.

Imediat, tot pe site-ul de socializare amintit, USR PLUS a confirmat retragerea susținerii politice pentru premierul Florin Cîțu și a anunțat depunerea moțiunii de cenzură.

”În cazul în care partenerii din Coaliția de guvernare nu acceptă schimbarea premierului Florin Cîțu, Comitetul Politic al USR PLUS decide susținerea moțiunii de cenzură împotriva cabinetului Florin Cîțu și depunerea acesteia în cel mai scurt timp posibil”, se arată în comunicat.

De cealaltă parte, premierul Cîțu anunță că va informa partenerii europeni și SUA despre ”alianța toxică” dintre USR PLUS și AUR.

”Voi lua legătura cu liderii europeni în legătură cu ce se întâmplă în România, avem o alianță toxică cu un partid extremist, care vrea răul românilor, nu respectă libertatea individuală, cu care nu ar trebui să discutăm. Voi informa liderii europeni și partenerii noștri strategici din SUA.

Cred că e important să știe că colegii lor se aliază cu un partid extremist”, a declarat vineri premierul Florin Cîțu, după anunțata colaborare dintre USR PLUS și AUR pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

03-09-2021
12:32

BPN-ul PNL, în frunte cu Ludovic Orban, a votat în unanimitate susținerea premierului Florin Cîțu

Biroul Politic Național (BPN) al PNL, întrunit statutar vineri, a votat, în unanimitate, susţinerea premierului Florin Cîţu. Pro-premier a votat și liderul liberal, Ludovic Orban, aflat în luptă directă cu Cîțu pentru șefia partidului la Congresul din 25 septembrie.

La BPN s-a decis că niciun liberal nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. De asemenea, din delegaţia PNL care va participa la şedinţa coaliţiei de vineri, de la ora 18.00, fac parte atât Orban, cât şi Cîţu.

”A fost dat un vot de susţinere pentru Florin Cîţu în continuare şi, bineînţeles, am mandatat echipa de negociere pentru discuţiile de astăzi de la coaliţie: preşedintele PNL, alături de mine şi prim-vicepreşedinţi şi secretarul general. Aceasta este echipa mandatată pentru negociere, astăzi la ora 18.00”, a spus Cîţu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului, după şedinţa BPN al PNL. 

03-09-2021
11:23

Florin Cîţu: "PNL îşi doreşte ca această coaliţie să funcţioneze"

Premierul Florin Cîţu a declarat că PNL nu va negocia niciodată cu PSD.

“Mandatul este de a discuta în coaliţie, şi nu în exteriorul coaliţiei. Soluţia se găsesc în coaliţie, nu în negocieri cu inamicii noştri, duşmanii poporului român, cu PSD sau cu extremiştii. Eu nu cred că în România astăzi cine vine în această coaliţie poate să aducă la masă extremişti. Votul BPN al PNL a fost în unanimitate de susţinere a premierului. PNL şi eu nu facem compromis cu PSD. PNL nu va negocia cu cel mai mare dușman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român. Orice soluție pentru situația în care ne găsim astăzi trebuie negociată în coaliția de guvernare, nu în afara ei. Fac apel la responsabilitate, maturitate, pentru că avem decizii importante de luat în perioada următoare”, a subliniat Florin Cîțu, înaintea ședinței liberalilor din Parlament.

“Niciodată PNL sau eu nu vom face un compromis cu PSD, nu vom fi alături de PSD-ul lui Dragnea, Ciolacu. Cine este lângă PSD este lângă Dragnea şi Ciolacu. Celelalte decizii sunt informaţii false. Domnul ministru vă va arăta că a fost o schimbare la cerere a persoanei respective. Eu aş trimite Corpul de Control să vadă cum ies documente oficiale din minister, dar asta aş face eu, să vedem cum va face domnul ministru şi să se vadă cum sunt scoase documente oficiale din minister”, a continuat Cîţu. 

Totodată, premierul a precizat că îşi doreşte ca actuala coaliţie cu USR PLUS să funcţioneze. 

“Mergem astăzi la coaliţie cu mandat de a menţine această coaliţie. E singura coaliţie care poate guverna România. PNL doreşte ca această coaliţie să funcţioneze. E singura ca poate implementa PNRR, planul Anghel Saligny şi fondurile europene. Mandatul nostru e de a guverna pentru români. PNL nu îşi va da niciodată jos propriul Guvern. Demisia premierului înseamnă să dea jos propriul Guvern, mai ales când avem aşa de multe lucruri de făcut în perioada următoare”, a mai spus primul-ministru. 

03-09-2021
11:05

USR-PLUS a convocat Comitetul Politic Național. „Zilele lui Cîțu la Palatul Victoria sunt numărate”

Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că a fost finalizat textul moțiunii de cenzură urmând ca documentul să fie trimis celor de la AUR pentru consultare. 

Am lucrat pe textul moţiuni, am trimis o propunere pe text lui George Simion şi în cursul după-amiezii vom avea textul finalizat. Vom avea un Comitet Politic la ora 15.00. E forul care dă mandat pentru intrarea la guvernare. Nu am fi vrut să ajungem în această criză în care premierul Florin Cîţu a aruncat ţara, însă trebuie să vorbim de o ieşire. Vom avea o discuţie, apoi seara o altă discuţie la şedinţa coaliţiei, de la ora 18.00”, a declarat Moșteanu precizând că speră să nu fie totuși cazul depunerii unei moțiuni.

Moșteanu l-a acuzat pe Cîțu de „practici pesediste” în încercarea acestuia de a adopta cât mai repede Programul Anghel Saligny. „Florin Cîțu folosește biroul de la Palatul Victoria pentru a-și crea avantajele în lupta internă (…) Dl Cîțu se grăbește pentru că are nevoie să-și cumpere voturile la Congres. Este inadmisibil”, a declarat liderul deputaților USR-PLUS.

Invitat să comenteze posibilitatea ca premierul să-i revoce din funcție pe toți miniștrii USR-PLUS, Moșteanu a spus: „Eu cred că nu are curaj. Consecinţa este constituţională. Noi depunem moţiunea. Va numi miniştrii interimari pentru următoarea perioadă şi vedem unde se ajunge. Din punctul meu de vedere zilele lui Florin Cîţu la Palatul Victoria sunt numărate.

Moșteanu a admis că au existat „discuții informale” cu PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură care va fi semnată de către USR-PLUS împreună cu AUR. În ce privește colaborarea cu AUR, deputatul a spus că este una conjuncturală, la fel cu cea generată de scopul ambelor partide de a introduce votul în două tururi la alegerile locale.

Răul cel mai mare în acest moment este să rămână la Palatul Victoria Florin Cîțu care a dovedit că nu știe ce să facă cu funcția (…) Conjunctural, avem același interes, anume că Florin Cîțu trebuie să plece. Apoi fiecare își va vedea de propriul drum pentru că fiecare are agenda sa (…) Și noi și AUR vrem alegeri în două tururi. Cei de la PNL nu au făcut mare lucru pentru că nu vor să-și supere primarii”, a exemplificat Moșteanu.

03-09-2021
10:44

Florin Cîțu anunță adoptarea proiectului

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în cursul vineri va fi adoptat programul Anghel Saligny, cel care a dus la declanșarea crizei politice din țara noastră.

Mai mult, el a spus că cine va fi împotriva acestuia este, de fapt, contra aplicării programului de guvernare.

”Azi vom adopta proiectul Anghel Saligny. El se regăseşte în programul de guvernare. Oricine spune altceva, înseamnă că nu vrea să pună în aplicare programul de guvernare”, a spus premierul Florin Cîţu, conform news.ro.

03-09-2021
09:26

Orban îl susține pe Cîțu în fața moțiunii de cenzură

Președintele PNL a declarat că Florin Cîțu nu l-a întrebat nimic referitor la revocarea lui Stelian Ion, fostul ministru al justiției. 

„Premierul Cîțu nu a întrebat pe nimeni când l-a revocat pe Stelian Ion. Nu văd de ce să mă întrebe pe mine sau să ceară acordul partidului. S-a comportat într-un mod în care nu a consultat președintele partidului”, a spus Luvodic Orban.

De asemenea, el a precizat că nu va permite niciunui liberal să voteze moțiunea de cenzură care să dea jos propriul guvern. El a mai spus și că îl sprijină pe Florin Cîțu în funcția de premier, deoarece el reprezintă partidul.

„Atât timp cât sunt președintele PNL nu voi permite niciunui parlamentar să voteze o moțiune de cenzură împotriva unui Guvern condus de PNL. Normal că sprijin că el este premierul care reprezintă PNL”, a mai declarat el.

03-09-2021
07:37

Dacian Cioloş: "Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe"

Dacian Cioloş,  co-președinte al USR-PLUS, anunţă că moţiunea de cenzură va merge mai departe.

“Știu că PNL-ului nu îi vine să creadă că vom merge până la capăt. Ne-au subestimat și vor suporta consecințele, dacă ei cred că ne pot cumpăra cu niște funcții. Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe. Este scrisă de noi și este o consecință a comportamentului profund iresponsabil al domnului Cîțu. PNL va trebui să își asume ceea ce a făcut Florin Cîțu și să înțeleagă că atunci când am zis că nu girăm hoții și bătaia de joc la adresa banului public am vorbit serios”, a scris Dacian Cioloş într-o postare pe Facebook.

Liderul USR-PLUS îl acuză pe premierul Florin Cîţu că a vrut să folosească banii destinaţi PNDL3 pentru a-şi cumpăra voturi în partid.

“Textul moțiunii ajunge la toate partidele, inclusiv PNL, și către reprezentanții minorităților. Orice parlamentar care înțelege că Florin Cîțu a vrut să folosească 10 miliarde de euro din banii României pentru a-și cumpăra voturi în partid e liber să o semneze.

E o chestiune de conștiință individuală și una de corectitudine politică. Și membrii PNL o pot semna, știm că există parlamentari ai acestui partid care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu”, a completat Cioloş.

Co-preşedintele USR-PLUS a sublinat, totodată, faptul ca moţiunea de cenzură a fost iniţiată de partidul pe care îl reprezintă, şi nu este un demers comun cu AUR.

“Orice interpretare cum că ar fi o moțiune comună a USR PLUS și AUR este răuvoitoare și nu ne intimidează. E doar retorică pentru a ne face să cedăm și nu o vom face. Această moțiune e inițiată de noi și e nevoie de mai multe semnături decât avem noi la dispoziție în Parlamentul României. Dacă acesta a fost calculul politic al PNL, aveți dovada că cei care au gândit asaltul asupra banilor și asupra justiției se înșală.

Nu ne intimidează nicio campanie de imagine sau de terfelire a noastră pe care susținătorii lui Florin Cîțu o pun în scenă în aceste momente. Lucrurile sunt simple. Actualul premier a băgat țara într-o criză politică pentru a câștiga puncte electorale interne. Noi vrem să terminăm rapid criza, românii ne-au votat să facem reforme, nu scandal. Prin plecarea lui Florin Cîțu, încheiem rapid criza declanșată de el”, a încheiat Dacian Cioloş.

02-09-2021
20:26

Marcel Ciolacu: ”PSD va vota moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi seara, că PSD nu va depune moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, atâta timp cât nu va avea garanția că adună suficiente voturi pentru ca aceasta să fie adoptată.

Pe de altă parte, social-democratul le dă o veste bună celorlalți contestatari ai premierului Cîțu. Ciolacu spune că PSD va vota o moțiune depusă de AUR împreună cu USR PLUS.

”Să depună moţiune AUR cu USR. Vă spun aici în exclusivitate (n.r. la România TV). Să semneze AUR şi USR moţiunea şi noi o votăm şi pică guvernul Cîţu. Eu împreună cu toţi colegii mei o vom vota, vă promit.

Au suficiente semnături, îi mai cer lui Orban, că pentru el o fac. E treaba lor. Eu am ce vota, nu depun moţioune de cenzură dacă nu am 234 de semnături. Nu se folosesc de PSD ca să îşi negocieze ei nemerniciile din Guvern şi funcţiile lor.

Să depună ei o moţiune, USR-ul cu AUR-ul, să o depună la Parlament şi eu vă promit că toţi colegii mei, 157, o vor vota”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

02-09-2021
19:01

Dacian Cioloș, un nou atac la adresa lui Forin Cîțu: ”Cerem demisia acestui prim-ministru. Nu girăm astfel de furt”

Atacurile din tabăra USR PLUS la adresa lui Florin Cîțu se întețesc. Co-liderul partidului, Dacian Cioloș, cere demisia premierului, spunând că acesta are ”probleme imense de integritate”, după ce acesta l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

Europarlamentarul îl acuză pe Cîțu că prin intermediul PNDL 3 (n.r. proiectul Anghel Saligny) nu face decât să gireze un furt.

”Un premier care demite ministrul Justiției pentru că nu îi avizează un proiect legislativ și numește un interimar care îi avizează același proiect prin care oferă propriului partid 10 miliarde de euro prezintă probleme imense de integritate.

Presupun că își va asuma și destinația banilor și consecințele care vor decurge din risipirea acestora, inclusiv cele legale. Chiar și așa, rămânem cu problema inițială. Nu girăm un astfel de furt, indiferent de explicațiile pe care le-ar avea el, și rămâne ca PNL să plătească prețul politic pentru ceea ce face premierul pe care îl are în acest moment.

Mergem mai departe și cerem în continuare demisia acestui prim-ministru care este dispus să sacrifice stabilitatea politică a României pentru bani dați la propriul partid.

Noi, USR PLUS, am primit votul cetățenilor și pentru că am spus în campanie că vrem o Românie fără hoție. De asta vom face totul pentru a apăra acest principiu”, scrie Cioloș pe Facebook.

Pe de altă parte, dinspre tabăra lui Florin Cîțu vin mesaje mult mai împăciuitoare. Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL şi ministrul Muncii, a cerut partidelor din coaliţie să se gândească în primul şi în primul rând la ceea ce aşteaptă oamenii, respectiv locuri de muncă, investiţii, modernizare, apă, canal, străzi, gaze, informează Agerpres.

”Mandatul a fost pentru a guverna. Cine nu rezistă în această coaliţie îi sabotează direct pe români. Aşadar, eu cer partidelor din coaliţie să se gândească în primul şi în primul rând la ceea ce aşteaptă oamenii de la noi.

Şi oamenii aşteaptă locuri de muncă, investiţii, modernizare, apă, canal, străzi, gaze. Asta aşteaptă. Sunt lucruri simple”, a spus oficialul Executivului.

02-09-2021
16:39

Guvernul, ședință în plină criză politică. Lucian Bode, noul ministru al Justiției: ”Voi aviza PNDL 3”

Vineri, de la ora 16.00, în plină criză politică din coaliției, Guvernul condus de Florin Cîțu se va reuni în ședință, de la ora 16.00. Este prima întrunire importantă a Executivului după declanșarea scandalului dintre premier și cei de la USR PLUS.

Până în acest moment, membrii cabinetului din partea USR-PLUS nu au transmis dacă vor participa la ședință.

La eveniment va fi prezent cu siguranță ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode. După preluarea mandatului, acesta a anunţat că nu intenţionează să stea decât maxim 45 de zile în această funcţie şi că îşi doreşte ca USR PLUS să vină cât mai repede cu o nouă propunere pentru portofoliul care le aparţine în cadrul Coaliţiei de guvernare.

Legat de mărul discordiei din coaliție, PNDL 3, Lucian Bode spune că va aviza programul, după discuțiile cu specialiștii din minister.

”În ceea ce privește Planul Național de Investiții Anghel Saligny a fost dezbătut în primă lectură în Guvern în urmă cu trei săptămâni și așa cum rezultă din primele discuții pe care le-am avut cu specialiștii din Ministerul Justiției, cunoscând subiectul în coordonate mari, în această seară ne vom consulta cu echipa de la Ministerul Dezvoltării, cu specialiștii care au inițiat proiect și cu siguranță voi aviza acest proiect”, anunță ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, conform Antena 3.

02-09-2021
15:08

Dan Barna: ”Adunăm semnăturile, în zilele următoare vom depune o moțiune de cenzură”

Joi seara, la sediul Ministerului Justiției, ministrul revocat din funcție, Stelian Ion, i-a predat mandatul omologului său de le Interne, Lucian Bode, care a fost numit interimar de către premierul Florin Cîțu.

Stelian Ion a susținut o declarație de presă în care l-a atacat dur pe fostul său șef de la Palatul Victoria. Ministrul demis a transmis că blocarea proiectului de desființare a Secției Speciale a fost opera ”în principal a UDMR” și a spus despre premierul Cîțu că nu este ”un lider care să unească, să țină coaliția aproape”.

”Blocarea proiectului SIIJ este opera în principal a UDMR și a neimplicării altor lideri, deși premierul Cîțu spune că s-a implicat e departe de adevăr.

Motivele remanierii nu au fost explicate, s-a văzut clar că proiectul de OUG nu a ajuns la Ministerul Justiției pentru a fi avizat. PNDL 3 e o invitație spre furt din banul public.

Plecăm cu fruntea sus. Din păcate, premierul Cîțu nu este un partener loial, un lider care să unească, să țină coaliția aproape, nu merge pe prioritățile din program, are un respect redus față de lege și Constituție.

Lucrurile întâmplate în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat sunt relevante, și acum ies la iveală aceste atitudini ale premierului de intoleranță față de respectarea regulilor”, a spus Stelian Ion.

Prezent și el la sediul Ministerului Justiției, co-liderul USR, Dan Barna, a reamintit că formațiunea sa va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, pentru a-l înlătura pe acesta de la conducerea Executivului, iar semnăturile sunt deja adunate.

”Premierul Florin Cîțu nu mai are sprijin politic. E o decizie ireversibilă, e o decizie foarte clară. În acest moment adunăm semnăturile, iar în zilele următoare vom depune o moțiune de cenzură”, a amenințat Barna.

Pentru ca moțiunea contra Guvernului să nu fie depusă, Barna încă speră ca PNL să vină cu o altă propunere de premier în locul lui Florin Cîțu.

02-09-2021
13:47

George Simion, co-liderul AUR: ”Cine nu susține moțiunea e în complicitate cu Palatul Cotroceni”

George Simion, co-președintele AUR, un personaj-cheie în tentativa USR PLUS de a-l înlătura pe premierul Florin Cîțu din fruntea Guvernului, a comentat scandalul și luptele politice care se duc în acest moment în țară.

Acesta a subliniat din nou ideea că actualul prim-ministru trebuie să plece din fruntea Executivului cu orice preț. Simion spune că cine nu votează moțiunea de cenzură contra lui Cîțu este în complicitate cu Palatul Cotroceni (n.r. cu Klaus Iohannis).

În acest sens, liderul AUR arată cu degetul către PSD: ”cer dovezi clare că PSD nu este teleghidat din spate de președintele Iohannis”.

”Noi credem că trebuie să plece Florin Cîțu din funcția de prim-ministru și totodată credem că toți parlamentarii ar trebui să primească acest ultimatum.

În fața românilor să semneze în 24 de ore, în 48 de ore când consideră ei, cum își fac ședințele de conducere, de parcă nu era suficient de clar să se lămurească, și să semneze parlamentarii fie individual fie tot partidul să semneze pentru plecarea lui Florin Cîțu din funcția de prim-ministru.

Nu acuz PSD, cer dovezi clare că PSD nu este teleghidat din spate de președintele Iohannis și poate să înțeleagă faptul că o moțiune doar a PSD-ului nu va trece niciodată, cum nu a trecut nici cea din luna iunie.

Nu am avut şi nu vom avea niciodată o alianță cu USR-ul. Atâta timp cât noi vrem demiterea lui Florin Cîțu și USR vrea demiterea lui Florin Cîțu este perfect în ordine.

Nu cred că asta trebuie să ne împiedice să-l demitem pe Florin Cîțu. Diferențele noastre ideologice sunt foarte bine cunoscute și nu reprezintă o problemă în momentul ăsta.

Sperăm ca şi PSD-ul cu care avem divergențe ideologice să înțeleagă că doar PSD nu-l va demite pe Florin Cîțu și doar faptul că nu își dă mâna cu ceilalți pentru demiterea lui Florin Cîțu înseamnă complicitate cu Palatul Cotroceni. Eu nu acuz, spun cum se văd lucrurile din interior”, a spus George Simion, la Antena 3.

02-09-2021
13:12

Marcel Ciolacu invită AUR și USR PLUS să semneze moțiunea PSD: ”Cu toții ne dorim să scăpăm de Guvernul Cîțu”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţă că PSD este pregătit să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Liderul social-democrat face apel la USR PLUS şi AUR să se așeze la masa discuțiilor în privința acestui document care ar putea înlătura Guvernul Cîțu de la Palatul Victoria.

”Un lucru e clar! Acest guvern, care a adus haos și sărăcie, trebuie să plece acum! Iar pentru asta există o singură variantă: toți cei interesați să semneze alături de noi moțiunea de cenzură de mai jos! Fără șantaj, fără jocuri pe sub masă, fără interese obscure.

Așadar, stimați colegi de la USR: lăsați poveștile! Vreți să rămâneți în Guvern? Sau vreți – cu adevărat!- ca acest guvern să pice?

Așadar, stimați colegi de la AUR: lăsați poveștile! Vreți să vă faceți capital electoral pe spinarea românilor, pe dramele lor? Sau vreți ca Guvernul Cîțu să plece?

Aveți probleme cu textul? E ceva neadevărat? Haideți să stăm la aceeași masă și să-l discutăm! Pentru că, nu-i așa, cu toții ne dorim să scăpăm de Guvernul Cîțu”, scrie liderul PSD pe Facebook.
 

02-09-2021
12:02

Surse: va fi semnată moținea de cenzură depusă de AUR

Surse din conducerea USR-PLUS au declarat pentru Digi24 că va fi semnată moțiunea de cenzură depusă de AUR. Liderii Alianței pentru Unirea Românilor au anunțat depunerea acesteia la 1 septembrie.

Atât Ionuț Moșteanu, cât și George Simion au declarat că cele două partide au discutat în acest sens. Împreună, AUR  și USR – PLUS au 122 de voturi.

02-09-2021
11:03

USR - PLUS nu cedează. Vrea demiterea premierului sau depune moțiune de cenzură

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt USR-PLUS, a anunțat că formațiunea rămâne pe poziții: „Pozitia USR-PLUS este una fermă. Premierul a pierdut sustinerea”.

El a anunțat că partidul dorește o întâlnire cu PNL joi și ca liberalii să vină cu o propunere pentru guvernare: „Dacă Cîțu se agată de scaun, depunem moțiune. Următorul pas este ședința”.

Ionuț Moșteanu a explicat că au fost purtate discuții cu celelalte partide despre acest demers și se strâng semnături. El a confirmat anunțul făcut de liderul AUR, George Simion, cu privire la strângerea de semnături.

„Avem cu AUR 122 de semnături. Sper să-și dea seama premierul Florin Cîțu că a creat o criză guvernamentală și să facă un pas în spate”, a mai spus acesta.

Pentru depunerea moțiunii de cenzură e nevoie de 117 voturi. În schimb, pentru ca moțiunea să treacă, trebuie să fie votată de 234 de parlamentari

02-09-2021
10:39

AUR susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Liderul AUR, George Simion, este cel care a făcut anunțul. Intr-o transmisiune live pe pagina sa de Facebook, Simion a explicat că a vorbit cu reprezentanții USR – PLUS, explicând că este vorba de Ionuț Moșteanu, și s-au pus de acord pentru semnarea motiunii de cenzură.

„Dacă USR vrea, apreciez poziția lor”, a subliniat acesta. El a adăugat că partidul din care face parte pune la dispoziție 42 de semnături.

Președintele AUR a precizat că nu contează a cărui partid este textul, ceea ce este important este ca Guvernul Cîțu să pice. Acesta a precizat că va discuta și cu membrii PSD, pentru a-i îndemna să se alăture inițiativei și să renunțe la ideea de a fi semnată o moțiune proprie.

 

02-09-2021
10:28

PNL îl susține pe Cîțu în fruntea Guvernului

Biroul Politic Naţional al liberalilor îl susține pe Florin Cîțu în funcția de premier. Anunțul a fost făcut de Rareș Bogdan, într-o conferință de presă, confirmând informațiile venite pe surse.

02-09-2021
10:11

Dan Barna: „Florin Cîțu trebuie să plece”. Biroul Politic Naţional îl susține pe prim-ministru

Copreședintele USR-PLUS a transmis că partidul său va semna moțiunea de cenzură împotriva premierului, după „demiterea abuzivă” a ministrului justiției.

Mai mult decât atât, Dan Barna îl numește „iresponsabil” pe Florin Cîțu și îl acuză că a declanșat o criză politică. El solicită, de asemenea, ca moțiunea să fie votată urgent.

Dan Barna îi cere premierului o „demisie de onoare”, pentru că în acest fel poate fi evitată moțiunea de cenzură.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion.

Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin.

Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece.

Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coalția îi retrage sprijinul politic”, a anunțat Dan Barna, pe Facebook.

Totuși, Biroul Politic Naţional al PNL îl susține pe Florin Cîțu în funcția de premier, lucru votat joi.

“Au fost conectaţi peste 70% dintre membrii BPN”, au transmis surse politice, conform Agerpres.

De asemenea, Florin Cîțu le-a mai transmis liberalilor care au participat la ședința online că așteaptă o propunere de ministru al justiţiei din partea USR-PLUS.

02-09-2021
08:32

Ludovic Orban nu este de acord cu Florin Cîțu

Președintele Partidului Național Liberal a făcut un apel la formațiunile din coaliția de Guvernare. El a explicat că orice plecare poate duce la pierderea majorității. 

„Nu putem guverna fără ca fiecare dintre partidele din coaliția de guvernare să susțină programul de guvernare. Orice plecare a unei formațiuni politice poate duce la pierderea majorității parlamentare și la aducerea României la cheremul PSD. De 31 de ani am luptat împotriva tuturor partidelor provenite din Partidul Comunist, indiferent de numele lor, care au ținut România pe loc,” a spus Orban.

„Fac un apel apăsat către premierul Cîțu și colegii mei din PNL să înțeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, respect față de pertenerii de guvernare, precum și responsabilitate față de cetățean. Nu putem să aruncăm în aer unitatea coaliției. Fac apel către colegii din USR PLUS să înțeleagă că nu e o soluție să pună presiune asuăpra guvernului și să spună că se pot alia cu PSD. Nu pot să cred că vreun partid din coaliție poate spune că se poate bizui pe PSD,” a adăugat.

Ludovic Orban a criticat și modul în care a acționat Florin Cîțu. Acesta a precizat că decizia de revocare a ministrului Justiției a fost una pripită. Liderul liberal susține că a fost informart cu privire la acest lucru printr-un SMS, „cu două minute înainte de declarația oficială”. 

Orban a mai transmis că rămâne de văzut care este decizia președintelui. El a subliniat că susține în continuare PNDL3, dar nici cu privire la introducerea pe ordinea de zi a acestuia în ședința de Guvern de miercuri nu a fost informat.

Mai mult, președintele PNL a anunțat că sedința din cadrul partidului a fost organizată fără ca el să fie consultat. A declarat că vrea o discuție cu premierul. 

„Azi, fără să fiu informat, colegi au convocat BPN, ignorând președintele partidului. Am decis să nu particip la ședință, despre care nu am fost informat, nu am putut verifica respectarea prevederilor statutare. Doresc să convoc BPN, dar vreau ca la el să participe toți colegii mei din BPN. Până la convocarea BPN doresc să am o discuție cu premierul Cîțu, cu toți actorii, ca să degajăm o soluție care să permită o guvernare serioasă și performantă în această structură a coaliției,” a mai spus el.

Ludovic Orban a spus că anunțul făcut de USR-PLUS este unul „la cald”. El a transmis că trebuie să se găsească o soluție pentru ca coaliția de guvernare să funcționeze în continuare.

Întrebat dacă se impune demisia premierului Cîțu, așa cum a cerut USR PLUS, președintele liberal nu a dat un răspuns clar: „trebuie să ne așezăm la masa negocierilor, să punem pe primul plan interesul României”.

02-09-2021
07:34

Cererea de revocare a lui Stelian Ion a ajuns la Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a transmis că cererea de revocare a ministrului Justiției se află pe masa președintelui. Acesta o analizează.

02-09-2021
06:44

Stelian Ion, o nouă reacție de la Ministerul Justiției

Stelian Ion a explicat că nu a putut să dea avizul proiectului PNDL 3, pentru că originalul documentului nu a ajuns la Minister nici până aseară. Termenul pentru avizare este de patru zile.

El a transmis că formațiunile politice din actualul Guvern trebuie să lucreze împreună, iar acest lucru este influențat de șeful Executivului: „Liderul dă tonul”.

Cu privire la desemnarea procurorilor, ministrul Justiției a spus că nu a simțit presiune, ci tăcere.

02-09-2021
04:19

USR-PLUS, decizie radicală: Schimbarea premierului sau moțiunea de cenzură

Biroul Național al formațiunii politice a avut o ședință miercuri seara. Aceasta s-a încheiat după miezul nopții, iar decizia luată este una radicală. 

Liderii USR-PLUS au anunțat că retrag sprijinul politic premierului și vor negocieri pentru desemnarea unui nou șef al Guvernului. În cazul în care acestea vor eșua, partenerii de coaliție vor susține o o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

„USRPLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare,” se arată în comunicatul transmic după ora 00:00.

„Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu,” au anunțat liderii formațiunii politice.

„Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției pentru viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie,” au adăugat.

01-09-2021
20:23

Gabriela Firea, reacție acidă după scandalul din Guvern: ”Hienele se sfâșie între ele”. Ponta, de partea premierului

Vin și reacții din taberele opuse celor de la PNL și USR PLUS, după scandalul din coaliție care s-a soldat cu revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion.

Fostul premier, Victor Ponta, este de partea lui Florin Cîțu în acest scandal. Ponta susține că nu se poate guverna împreună cu cei din USR PLUS, deoarece ”sunt total lipsiți de maturitate, responsabilitate și competență necesară”.

”Am fost Prim Ministru și Ministru (în Guverne conduse de alți Premieri) – lucrurile pentru mine sunt foarte clare: NU poți să conduci Guvernul când un ministru, indiferent cum îl cheamă și de la ce Partid este, îți blochează activitatea din motive strict politice! Dacă se întâmplă asta, în calitate de “Șef al Guvernului” îi propui imediat revocarea! Punct!

Dar lucrurile acum sunt mult mai grave – absolut toți oamenii cu mintea întreagă și experiență politică au spus că NU poți să guvernezi cu cei de la USR – PLUS. Că sunt total lipsiți de maturitate, responsabilitate și competență necesară. Că influențele și interesele “externe” ale lui Cioloș și Armand adăugate la “pafarismul” lui Barna și la “talibanismul” și aroganță absurdă al multor altora din acest Partid vor aduce doar haos și dezastru pentru România!”, scrie Ponta pe Facebook.

Implicată direct politic în lupta cu actuala coaliție, din postura de membră PSD, Gabriela Firea a reacționat mult mai acid după scandalul izbucnit în coaliţie.

”Hienele se sfâșie între ele! Au mințit românii, pentru a ajunge la putere, unii au si furat, au promis soluții miraculoase pentru toate problemele tarii si orașelor – inclusiv în Capitală -, și, în mai putin de un an, și-au dat arama pe față!

E totul pentru ei, pentru parvenirea lor! Nu e nimic pentru oameni!

Dacă cei de la USR – Plus amenințau cu iesirea de la guvernare când NU s-au majorat alocațiile copiilor potrivit legii, și a pensiilor ori ca au explodat facturile la energie electrica sau îi cereau demisia din funcția de primar general lui Nicușor Dan, cand a oprit plățile de supraviețuire pentru persoanele cu dizabilități, gravide etc si cand a blocat toate șantierele de dezvoltare din București, a dublat prețul transportului în comun si a amenințat ca elimina subvenția la termie, poate își mai spălau obrazul de “noua speranță în politică”.

Dar asa, pe ciolan, urata este si se vede “lupta de idei”! Jalnice personaje!”, scrie Firea în online.

01-09-2021
19:33

Clotilde Armand: ”Premierul a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL. Mizerabil și mișelesc gest”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îl pune la zid pe premierul Florin Cîțu pentru criza din coaliția de PNL – USR PLUS – UDMR.

”Prim-ministrul României a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL”, scrie edilul în mediul online.

”Prim-ministrul României a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL. Și a ales prost. A doua oară. Iar greșelile se plătesc. Scump. Mizerabil și mișelesc gest”, scrie Armand pe Facebook.

01-09-2021
19:12

Stelian Ion, ministrul revocat de la Justiție: ”Florin Cîțu și-a semnat plecarea din Guvern”

La scurt timp după ce a fost revocat din funcție, ex-ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus despre premierul Cîțu că nu are niciun respect pentru lege.

Acesta i-a prevestit și ”finalul” premierului în poziția de la Palatul Victoria: ”și-a semnat de fapt propria plecare din guvern (…) este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă”.

”Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului.

Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

În ceea ce-l privește pe co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, acesta a ajuns la concluzia că, după scandalul de miercuri, nu mai putem vorbi de un Guvern de Coaliție.

”Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției.

Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, a scris Cioloș pe Facebook.

01-09-2021
18:47

Dan Barna, reacție după revocarea ministrului Justiției: ”Florin Cîțu trebuie să plece”

Dan Barna, co-președinte USR PLUS, a lansat un atac dur la adresa premierului Florin Cîțu, după ce acesta l-a revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

La fel ca după episodul demiterii lui Vlad Voiculescu, Barna cere din nou plecarea lui Florin Cîțu din fruntea Executivului.

”Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea.

Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Barna pe Facebook.

01-09-2021
18:38

Premierul Florin Cîțu l-a revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară, după scurta ședință de Guvern, că l-a revocat din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care nu a avizat proiectul ”Anghel Saligny”.

Șeful Guvernului anunță că a trimis deja propunerea de revocare către președintele Klaus Iohannis. Florin Cîțu a făcut apel la USR-PLUS să nu iasă de la Guvernare.

”Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este din nefericire un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, de exemplu desființarea Secției Speciale.

A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile nu este o soluție.

Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat despre această demitere, nu vorbim despre primari, ci despre comunități.

România trebuie dezvoltată, doar pentru că colegii noștri de la USR-PLUS nu au mulți primari, nu înseamnă că România nu trebuie dezvoltată.

PNDL este un proiect dedicat pentru asfalt, canalizare, gaz, este un simbol al modernizării României. Am trimis președintelui României decizia de revocare, voi propune un interimar care să înțeleagă prioritățile de dezvoltare ale țării.

Îmi doresc ca USR PLUS să aibă înțelegerea și responsabilitatea de a nu alege ieșirea de la guvernare, această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Această guvernare continuă, vom depăși acest moment, interesul public este mai presus decât interesul unui om politic”, a spus premierul, într-o scurtă declarație de presă.

Lucian Bode, actualul ministru de Interne, a fost propus interimar la Justiție.

01-09-2021
18:16

Ședința de Guvern, boicotată de USR PLUS, s-a încheiat

Ședința de Guvern, programată inițial pentru ora 19.00, după ce fusese boicotată de USR PLUS, în urma scandalului privind programul ”Anghel Saligny” a început și s-a încheiat extrem de rapid, în jurul orei 21.00.

Din informațiile furnizate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la Palatul Victoria, întrunirea a durat foarte puțin.

”S-a deschis ședința, a existat cvorum, s-a închis ședința și va fi convocată la o dată ulterioară pe care o va comunica premierul”, a spus oficialul, la Digi24.

01-09-2021
17:30

Ședința de Guvern, programată la ora 19.00, încă nu a început

Ședința de Guvern, care era programată la ora 19.00, nu a început nici la această oră. Miniștrii PNL și UDMR s-au reunit în biroul lui Cîțu.

Potrivit G4Media, cei participanți la întrunirea sunt la Guvern, unde discută pașii următori, în urma boicotului miniștrilor USR PLUS

01-09-2021
16:19

Guvernul a anunțat că ședința va avea loc miercuri seara

În ciuda faptului că membrii USR PLUS au decis să boicoteze ședința de la ora 19.00, reprezentanții Guvernului au anunțat că întrunirea de miercuri, întreruptă la prânz, va fi reluată miercuri seara, conform programului anunțat. 

La ședință, PNL și-a chemat secretarii de stat din ministerele USR PLUS, informează Hotnews.

 

01-09-2021
14:59

USR PLUS boicotează ședința de Guvern de la ora 19.00

Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat, miercuri seara, că Alianța a decis să boicoteze ședința de guvern în care Florin Cîțu vrea adoptarea programului ”Anghel Saligny”. 

”Am decis să nu participăm la ședința de Guvern de azi. Mâine dimineață convocăm o ședință a coaliției pentru a decide cum vom proceda în continuare”, a spus Barna.

Întrebați ce se va întâmpla dacă premierul Cîțu va ține ședința de guvern fără miniștrii USR PLUS, Dacian Cioloș a spus că ”vom avea o ședință a Biroului Național în care vom decide ce facem. Nu batem în retragere, o decizie (n.r. privind eventuala ieșire de la guvernare) nu o iau doi oameni”.

Tot în această după amiază, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, l-a contrazis pe premierul Florin Cîțu și spune că nu avea cum să dea un aviz pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” pentru că, până în prezent, nu a primit proiectul în original.

”Ministerul Justiției nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3).

Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative.

De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției.

Ministerul Justiției va analiza proiectul de act normativ pentru a formula un aviz, în termenul prevăzut, după ce proiectul va fi transmis în conformitate cu prevederile legale.
Potrivit HG 561/2009, art. 20 alin.7, „proiectele de acte normative se transmit Ministerului Justiției și Libertăților Cetățenești în original, împreună cu o copie, numai după obținerea tuturor avizelor autorităților publice interesate în aplicare. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești avizează proiectele exclusiv din punctul de vedere al legalității, încheind operațiunile din etapa de avizare”.

Termenul de avizare este de 4 zile lucrătoare de la înregistrarea proiectului în original”, scrie Stelian Ion pe Facebook.

01-09-2021
13:20

Florin Cîțu, reacție după atacurile dinspre USR PLUS: ”Nu avem timp de jocuri politice”

La scurt timp după declarațiile lui Dan Barna a venit și replica din partea premierului Florin Cîțu. Șeful Executivului a vorbit despre ”șantajul” USR PLUS, despre care a spus că a condiționat susținerea programului pentru baronii locali ”Anghel Saligny” de desființarea SIIJ.

Cîțu a spus că va merge mai departe cu proiectul în ședința de guvern de la ora 19, întrucât ”nu ne mai permitem să avem localități nedezvoltate”.

”PNDL este un program pentru români. Nu mai permitem să avem localități care rămân nedezvoltate. Dacă colegii de la USR nu susțin asta, să iasă în față. Am susținut toate soluțiile pentru a desființa SIIJ, politica nu se poate face pe condiționări și șantaj.

Acest proiect este în dezbatere de aproape o lună de zile. România este în urmă cu dezvoltarea localităților, suntem în urmă cu avizarea ghidurilor pe fonduri europene.

Nu a fost nicio înțelegere. USR a spus că vrea SIIJ, apoi programul de dezvoltare. UDMR a zis pensiile special, apoi SIIJ. Nu avem timp de jocuri politice, să stăm să condiționăm proiecte.

Nu are nicio legătură SIIJ cu programul de dezvoltare al României. Nu ar trebui să legăm problemele. Nu cred că există astăzi cineva în Guvern care se va opune unui program de dezvoltare. Nu vreau ca nimeni să facă abuz de funcție și să-și respecte atribuțiile.

Întrebați-i pe oameni, ei doresc să se dezvolte România. Declarații politice am văzut, dar am trecut peste ele de fiecare dată.

Am verificat pe Ministrul Dezvoltării: pe 25 august a fost trimis originalul proiectului de OUG la Ministerul Justiției. Sper ca miniștrii să nu facă abuz de funcție și să obstrucționeze activitatea guvernului”, a spus premierul. 

01-09-2021
12:47

Dan Barna, despre criza din Executiv și posibila ieșire a USR PLUS de la guvernare: ”Pentru noi, toate opțiunile sunt pe masă”

După impasul din Coaliție declanșat miercuri dimineață, din cauza programului PNDL3, Dan Barna îi transmite lui Florin Cîțu că ”surprize” de tipul introducerii pe ordinea de zi a guvernului a unui proiect fără știrea USR PLUS sunt ”de neacceptat”.

Liderul USR PLUS spune că în acest moment toate opțiunile sunt pe masă, lăsând să se înțeleagă faptul că și o moțiune de cenzură împotriva premierului Cîțu e posibilă dacă acesta nu va respecta protocolul din Coaliție.

”Nici nu am apucat să transmit, în urmă cu două zile, să nu vă jucați cu USR PLUS și iată că un fel de joacă am văzut azi în ședința de guvern. Am constatat în această ședință de Guvern că pe lista suplimentară a fost introdus acest PNDL 3.

Este o chestiune de încălcare a actului adițional la protocolul de Guvernare. După situația cu Vlad Voiculescu am stabilit niște reguli, printre care: agenda Guvernului și procentul de prioritizare a actelor normative să fie decisă de primul ministru alături de vicepremieri. Acest articol spune că Guvernarea se face în coaliție.

Surprize ca cea de azi sunt de neacceptat pentru USR PLUS.  Am avut acum câteva minute o discuție cu colegii din USR PLUS și pot să vă spun că toate opțiunile sunt pe masă pentru noi. Vom vedea cum decurg lucrurile diseară la ora 19.00.

PNDL-ul, așa cum este prezentat în acest moment, este un program în care vorbim de risipă de bani, ca cele ale lui Liviu Dragnea.

E o problemă de credibilitate, de funcționare a coaliției. Susținerea acestui Guvern se bazează pe toată susținerea din Coaliție.

După ședința de Guvern de la ora 19.00 avem convocată și o ședință a Biroului Național. Nu vă jucați cu USR PLUS. Suntem aici să guvernăm. Avem un electorat care ne-a trimis aici”, a spus Barna, într-o conferință de presă.

 

01-09-2021
10:51

Cioloș amenință cu retragerea din Guvern

Dacian Cioloș a confirmat că programul Anghel Saligny a fost introdus în Guvern fără să aibă toate avizele. „Convenisem că acest proiect nu intră pe ordinea de zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției Speciale. Cred că așa se construiește încrederea în coaliție. Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, ăstea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Noi vrem să construim împreună”, a spus copreședintele USR-PLUS.

Cioloș a spus că, în cazul în care programul va fi adoptat fără acordul USR-PLUS, miniștrii acestei formațiuni se vor retrage din Guvern. „N-o să depunem noi moțiune, dar colegii noștri se vor retrage din Guvern. Vom avea discuții. Miniștrii noștri nu mai au ce să caute într-un Guvern în care punctele lor de vedere nu mai sunt respectate”, precizt Cioloș.

Într-o declarație făcută la sediul PNL, premierul Florin Cîțu a afirmat că în ședință vicepremierul Dan Barna nu ar fi amenințat cu depunerea unei moțiuni de cenzură, așa cum s-a vehiculat în presă.

Cîțu a spus că programul va fi adoptat după ce va primi toate avizele necesare, mai ales că au fost acceptate anterior observațiile făcute de cei de la USR-PLUS privind prevederile programului. Întrebat ce va face dacă un ministru USR-PLUS ca refuza să avizeze proiectul, Cîțu a răspuns: „Nu cred că există vreun ministru care să facă abuz în funcție și să nu respecte ce are de făcut.

În ce privește riscul ruperii coaliției, Cîțu a invocat decizia recentă a USR-PLUS privind rămânerea la guvernare. „Amenințările cu plecarea din coaliție vin și pleacă”, a mai spus premierul.

Premierul Florin Cîțu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern adoptarea programului Anghel Saligny, prin care sunt alocați bani comunităților locale pentru lucrări de infrastructură.

Încercarea a provocat nemulțumirea reprezentanților USR-PLUS din Guvern, iar ședința de Guvern a fost suspendată până la ora 19.00, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul nu avea toate avizele necesare, lipsind punctele de vedere ale ministerelor Transporturilor și Justiției, ambele portofolii fiind deținute de către reprezentanți ai USR-PLUS.

Programul Anghel Saligny, băgat de Cîțu în ședința de guvern

Şedinţa de Guvern a fost suspendată şi va fi reluată la ora 19. Menţionăm că decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare”, a transmis Guvernul.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Dan Barna și ceilalți miniștri USR-PLUS s-au opus adoptării în ședința de miercuri a programului Anghel Saligny, prin care primăriilor ar urma să li se aloce suma de 50 de miliarde de lei.

Incidentul survine după ce liderii coaliției de guvernământ au stabilit luni ca programul să fie adoptat doar după ce vor fi detaliate proiectele care sunt eligibile pentru finanțare din această sursă.

ADVERTISEMENT

Un program care a generat discuții în coaliție

Premierul Florin Cîţu afirma, luni, că nu există niciun fel de dispută legată de PNDL 3, întrucât a fost de acord cu toate propunerile colegilor de coaliţie. „În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri”, a declarat Cîțu

Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările celor de la USR-PLUS (…) În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele o să treacă prin şedinţa de Guvern”, a mai afirmat premierul.

ADVERTISEMENT

Temerile USR-PLUS legate de programul Anghel Saligny este că va fi folosit, precum PNDL 1 și 2, pentru avantajarea unor firme care să beneficieze de pe urma contractelor cu statul

Acele programe – şi media a prezentat în mod repetat terenuri de sport în pantă, drumuri asfaltate pe tarlale printre loturile oamenilor, asfalt turnat direct pe pământ, care a rezistat până la prima iarnă, după care a plecat odată cu praful – deci ideea că am putea să continuăm un program în care fondurile să fie risipite, ca să nu spun furate, pentru că sunt multe dintre situaţiile acestea, ajunse direct la DNA, este un lucru pe care nu-l vom susţine niciodată. Pentru că un astfel de program de investiţii care trebuie să aducă bunăstare la nivel local în comunităţile din România trebuie să aibă nişte principii foarte clare, o monitorizare foarte clară, priorităţi predefinite, o cofinanţare, de exemplu, de la nivelul autorităţilor locale astfel încât primarii să nu mai fie încurajaţi să finanţeze cămine culturale în sate unde nu mai sunt tineri sau terenuri de sport sau parcuri în marginea lanului de porumb unde evident că nu merge nimeni se joace”, a afirmat Dan Barna, în urmă cu o săptămână.

ADVERTISEMENT