News

Blocaj în procesul de vaccinare al medicilor. Vina e pasată între spitale și DSP

02.01.2021 | 19:27
Blocaj in procesul de vaccinare al medicilor Vina e pasata intre spitale si DSP
Probleme cu vaccinarea medicilor din România
ADVERTISEMENT

România are 150.000 de doze de vaccin anti Covid primite din partea UE, însă nu reușește să imunizeze mai mult de 2.000 de persoane pe zi.

Mai mult, atunci când mai mulți medici din București s-au programat să se vaccineze, spitalele erau închise.

ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică nu ar fi emis avizele necesare pentru centrele de inoculare din aceste spitale, însă acest lucru nu ar fi, în realitate, necesar.

Medicii din București s-au dus să se vaccineze degeaba

Spitalul Fundeni și Spitalul Pantelimon sunt doar două exemple de spitale unde doctorii s-au prezentat degeaba pentru a se vaccina.

ADVERTISEMENT

E nevoie de autorizație specială în cazul vaccinului anti-Covid, pentru că se organizează practic o nouă entitate cu această sarcină medicală în spital. Avizul este logic și legal”, susțin anumite surse din cadrul acelor spitale, conform Libertatea.

Cu toate acestea, cei de la DSP contrazic această informație. „Da, DSP-urile au spus că e nevoie de norme noi și ne-am asigurat că le au”, a transmis generalul Ionel Oprea, coordonatorul DSP București.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform sursei citate, mai multe spitale au dat drumul la vaccinare fără avizul DSP, în timp ce alte spitale așteaptă acest aviz. Blocajul a fost, așadar, inevitabil într-un sistem care nu e bine pus la punct.

Medicii care s-au programat la vaccin au explicat ce au pățit. „Împreună cu mai mulți colegi, ne-am programat prin sistemul pus la dispoziție de STS pentru vaccinare COVID, am primit confirmare pentru data de 31, dimineața, la diverse unități sanitare de stat”, a povestit un medic oncolog, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Medicii au fost reprogramați pe 5 ianuarie, când se va termina vacanța. Asta, cu toate că noul coronavirus nu merge în vacanță.

În momentul în care am ajuns la unitățile sanitare, deși fiolele sunt fizic prezente, dozele nu se pot administra, pentru că DSP-ul nu a emis aviz pentru punctele de administrare și nimeni nu știe să ne spună când va fi emis acest aviz. Telefonic, DSP București nu știe nimic. Sunt foarte mulți colegi în această situație, în numeroase centrelor din București”, a adăugat bărbatul pentru Libertatea.

Șefa DSP București, Oana Nicolescu, a anunțat că nu este nevoie de niciun aviz de la DSP pentru vaccinat anti-Covid, pentru ca situația să fie și mai neclară.

Pot să vă spun că, în etapa de vaccinare actuală, la nivelul celor 28 de centre, nu este necesar un aviz din partea DSP București, pentru că nu modificăm structura și funcționalitatea spitalelor. În etapa următoare, în care se vor crea centre în afara spitalelor, va fi nevoie și de aprobarea noastră”, a motivat Nicolescu.

Valeriu Gheorghiță promite deschiderea a 400 de centre de vaccinare

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Coviddin țara noastră a comentat situația prezentată de Libertatea. Medicul a promis că, începând cu 4 ianuarie, România va avea 400 de centre operaționale de vaccinare.

Nici din punctul meu de vedere nu e nevoie de avizul DSP. Aceste spitale fac vaccin antigripal, de pildă, pentru propriul personal, așa că nu e nevoie de o autorizare separată. Normele prevăd lucruri normale, un circuit cu triaj, un cabinet, o zonă de așteptare unde se stă după vaccin.

Evident că știu despre centrele de vaccinare care nu s-au deschis, nu le-aș numi închise, dar de luni vom avea peste 300 de centre operaționale”, a explicat Gheorghiță.

România a vaccinat momentan doar 14.000 de oameni, în contextul în care se dorește vaccinarea a 70% din populație până la vară. În schimb, Israelul a vaccinat 1 milion de oameni în doar 7 zile.

ADVERTISEMENT