News

Blocul lui Sorin Ovidiu Vîntu, scos la vânzare. Imobilul are opt etaje și se află în Piața Unirii. De la ce preț începe licitația

Un întreg bloc situat în centrul capitalei, aparținând lui Sorin Ovidiu Vîntu, va fi scos la licitație la sfârșitul lunii mai.
09.05.2023 | 18:45
Blocul lui Sorin Ovidiu Vintu scos la vanzare Imobilul are opt etaje si se afla in Piata Unirii De la ce pret incepe licitatia
Blocul lui Sorin Ovidiu Vîntu se află în Piața Unirii din capitală. În aceeași clădire se mai află și Trezoreria București / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Blocul lui Vîntu din Piața Unirii va fi scos la licitație pe data de 30 mai 2023, pentru acoperirea prejudiciului din dosarul Petromservice, în care controversatul om de afaceri a fost condamnat definitiv în anul 2016. Imobilul este închiriat în întregime, are un restaurant de lux la ultimul etaj și este în aceeași clădire cu Trezoreria Municipiului București.

Licitația pentru blocul lui Vîntu începe de la 3,2 milioane euro

Blocul are opt etaje și este situat pe Splaiul Unirii, nr 6, vizavi de Biblioteca Națională a României și Mânăstirea Radu Vodă. Toate cele opt etaje, plus parterul, casa scărilor, lifturile și subsolul sunt în proprietatea societății Imobiliar Network 2002 SA (fostă Gelsor). Două dintre etaje au sarcină de grad I în favoarea Ioanei, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, iar terenul 502 mp pe care a fost construit imobilul de află în coproprietate cu Evergent Investments SA (fosta SIF Moldova).

ADVERTISEMENT

Prețul de începere a licitației este de 16.150.482 lei (peste 3,2 milioane euro), iar banii care vor rezulta din vânzare ar trebui să meargă în conturile societății PSV Company SA (fosta Petromservice SA), aflată în faliment. Executarea silită a fost pusă în aplicare ca unei decizii penale definitive emisă de Curtea de Apel București, pe data de 22.07.2016, în dosarul devalizării companiei Petromservice.

În acest dosar, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la 6 ani și două luni de închisoare pentru delapidare și spălare de bani. Omul de afaceri, alături de ceilalți inculpați, trebuie să achite un prejudiciu de 36 de milioane de euro către Petromservice, sumă care nu a fost recuperată de la Vîntu, potrivit publicației de vânzare imobiliară consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Cum a fost delapidată societatea Petromservice SA

Petromservice este una dintre societățile desprinse din SNP Petrom de guvernul Năstase, înainte de vânzarea companiei-mamă către OMV. Inițial, societatea deținea monopolul pe piața internă în domeniul reparării utilajelor petroliere, iar acțiunile erau împărțite între Asociația Salariaților din SNP Petrom – reprezentat prin Liviu Luca (25%), persoane fizice (25,6%) și offshore-ul cipriot Elbahold Limited controlat de Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vîntu (49,3%).

În câțiva ani, activele financiare ale Petromservice s-au scurs fie către trustul de presă al lui Vîntu, fie direct în buzunarul acționarilor, printr-o serie complexă de contracte fictive cu zeci de societăți controlate de aceștia prin intermediari.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Sorin Ovidiu Vîntu a rămas fără o vilă de două milioane de euro

În anul 2012, procurorii au pus sechestru pe o sută de imobile din Iași, Bacău și București pentru recuperarea unui prejudiciu calculat, la acea vreme, la peste 80 de milioane de euro.

O parte dintre acestea, adică 25, aparțineau societății Imobiliar Network 2002 SA, prin care Sorin Ovidiu Vîntu își grupase proprietățile din București, Ploiești, Sulina, Vaslui sau Corbeanca. Printre ele, și celebra vilă din strada Paris, în care Vîntu s-a întâlnit cu Mircea Geoană, înainte de alegerile prezidențiale din 2009.

ADVERTISEMENT

Un alt imobil scump este Vila D. Ionescu, considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din București, situată în zona Kiseleff. Aceasta a fost scoasă la licitație pentru două milioane euro, în mai 2022, după cum a informat FANATIK în exclusivitate.

Firma prin care Vîntu își controla proprietățile, datorii de peste 50 de milioane de lei

Firma Imobiliar Network SA este, în realitate, fosta Gelsor Network SA, deținută în acte de un offshore cipriot, Stonecom Ltd. Compania și-a depus ultimul raport anual în anul 2019, iar la vremea respectivă declara la Ministerul Finanțelor Publice datorii totale de 53,2 milioane lei.

În cazul blocului lui Vîntu, prețul de 16.150.482 lei reprezintă 100% din prețul stabilit de un evaluator, iar în cazul în care imobilul nu va fi vândut la prima ”strigare”, suma urmează să scadă cu 25%. Vânzarea va avea loc la sediul din București a unei cunoscute societăți de executori judecătorești, iar cei care doresc să se participe la licitație trebuie să depună o cauțiune de 1.615.048,20 de lei, reprezentând 10% din valoarea stabilită a imobilului.

ADVERTISEMENT
Tags: