News

Blue Air, amendată de ANPC cu alte două milioane de euro. Prejudiciul cauzat de companie e de aproape 20 de milioane de euro

Blue Air a fost amendată, din nou, cu 2 milioane de euro, după ce a prejudiciat mii de oameni cu o sumă totală de 19.5 milioane de euro.
04.10.2022 | 23:51
Blue Air amendata de ANPC cu alte doua milioane de euro Prejudiciul cauzat de companie e de aproape 20 de milioane de euro
Blue Air, încă o amendă. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

ANPC nu are milă de compania aeriană și a făcut un nou control care a verificat situația zborurilor anulate în perioada 15 iunie – 30 august 2022, precum și ofertele practicate de Blue Air pe site-ul oficial.

O nouă amendă de 2 milioane de euro pentru Blue Air

Blue Air fusese deja amendată cu 2 milioane de euro în iulie, însă nimic nu s-a schimbat în bine. Mai mult, compania și-a anulat toate zborurile până pe 10 octombrie 2022, dată care nu va fi oricum respectată.

ADVERTISEMENT

Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă.

Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1.

ADVERTISEMENT

Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit.

Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanții companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele.

ADVERTISEMENT

La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate”, a transmis Horia Constantinesuc, președintele ANPC.

Potrivit Antena 3, Blue Air ”nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în perioada 15 iunie 2022 – 12 septembrie 2022 au fost afectați 150.227 de oameni din 23 de țări membre ale Uniunii Europene. Prejudiciul cauzat de Blue Air oamenilor a fost de 19.58 milioane de euro, conform aceleiași surse.

Cifrele sunt cu adevărat șocante când vine vorba de numărul de persoane care și-au recuperat banii, mai exact 598 de persoane, 0.7% din totalul de 88.826 de rezervări anulate. Așadar, Blue Air a rambursat 115.016 euro, din totalul de 19,5 milioane de euro (0.6% din suma totală).

Pe lângă amenda de 2 milioane de euro, Blue Air a mai primit o amendă de 200.000 de lei pentru abateri repetate.

ADVERTISEMENT
Tags: